Mirusi šķēpmetēja Ārensa, kura cīņā par olimpisko zeltu piekāpās Jaunzemei

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp

Trešdien no dzīves 86 gadu vecumā atvadījās šķēpmetējas Ineses Jaunzemes konkurente Melburnas olimpiskajās spēlēs 1956.gadā čīliete Marlēne Ārensa, kura Austrālijā izcīnīja sudraba medaļu, ziņo Pasaules Vieglatlētikas asociācija (WA).

Ārensa, kura ir Čīles joprojām vienīgās olimpiskās medaļas ieguvēja sievietēm, mira no sirds mazspējas.

Tāpat vācu izcelsmes šķēpmetēja ir arī vienīgā Dienvidamerikas sportiste, kas jebkad ieguvusi olimpisko medaļu mešanu disciplīnās.

Uzsākot treniņus, tikai pēc divām nedēļām Ārensa junioru sacensībās sasniedza rezultātu, kas viņu ierindoja piektajā vietā visu laiku labāko Dienvidamerikas šķēpmetēju sarakstā pieaugušajiem.

Olimpisko medaļu sportiste izcīnīja pusotru gadu pēc meitas Karinas laišanas pasaulē 1955.gada martā, bet pirmais lielākais sportiskais panākums viņai bija uzvara 1956.gada Dienvidamerikas čempionātā Santjago, par sešiem metriem labojot čempionātu rekordu - 48,73 metri.

Melburnā komandas karognesēja ar jaunu Dienvidamerikas rekordu 50,38 metri piekāpās vien zelta meitenei no Rīgas Jaunzemei, kura sasniedza jaunu olimpisko rekordu - 53,86 metri.

Čīlietes treneris bija kādreizējais Latvijas skrējējs, tobrīd jau Čīles pilsonis Edgars Laipenieks.

Arī 1960.gada olimpiskajās spēlēs Romā Ārensa bija komandas karognesēja, šķēpmešanā izcīnot 12.vietu. Arī šeit uzvarēja latviete, kura tobrīd pārstāvēja Ļeņingradu, - vēlākā Jāņa Lūša dzīvesbiedre Elvīra Ozoliņa.

Sportiste būtu devusies arī uz savām trešajām spēlēm 1964.gadā Tokijā, taču Čīles Olimpiskā komiteja (COCh) Ārensai startēt neļāva. 1959.gadā viņa bija iesniegusi COCh sūdzību par Alberto Lavras seksuālu uzmākšanos viņai un vēl divām sportistēm, bet 1963.gadā Lavra kļuva par COCh prezidentu.

Aizejot no vieglatlētikas, sportiste pārkvalificējās par tenisisti, tiekot arī ļīdz valsts čempiones titulam jauktajā dubultspēlē, bet vēlāk laiku veltīja jāšanas sportam.

1995.gadā, 36 gadus pēc debijas jāšanas sacensībās, Ārensa pārstāvēja Čīli iejādē Panamerikas spēlēs Argentīnas pilsētā Mardelplatā. No jāšanas sporta viņa atvadījās 2012.gadā 79 gadu vecumā.

CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu