"World Athletics" ratificējusi Duplantisa, Rohasas un Kipčoges pasaules rekordus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Armands Duplantiss
Armands Duplantiss Foto: AFP/SCANPIX

Pasaules vieglatlētikas savienība ("World Athletics") pirmdien ratificējusi pasaules rekordus, kurus sasnieguši kārtslēcējs Armands Duplantiss, trīssoļlēcēja Julimara Rohasa un skrējējs Džošua Čeptegei.

Duplantis iekštelpu sezonā demonstrēja lielisku sniegumu, Diseldorfā spējot pārlēkt sešu metru atzīmi. Četras dienas vēlāk viņš "World Athletics" rīkotajā iekštelpu tūrē Polijas pilsētā Torunā sasniedza vēl labāku rezultātu.

Eiropas čempions no Zviedrijas pirmajā lēcienā pārvarēja 5,72 metru atzīmi, tālāk pa spēkam bija arī 20 centimetrus augstāka latiņa, kā arī 6,01 metrs, bet ar otro mēģinājumu izdevās pārlēkt 6,17 metrus.

"Pēc pirmā mēģinājuma jutu, ka vajag vēl divus un es to paveikšu," "World Athletics" citē zviedra teikto. "Biju pārliecināts, ka spēšu to paveikt."

"Kā, lai izskaidro sapni, kas manī bijis jau kopš trīs gadu vecuma? Tas ir neliels, nevis mazs sapnis. Arī ceļš līdz tam bijis ilgs, tāpēc aizvien nespēju aptvert, kas noticis."

Iepriekšējais iekštelpu pasaules rekords - 6,16 metri - tika uzstādīts 2014.gada 15.februārī, un to paveica francūzis Reno Lavilenjē. Nedēļu vēlāk Duplantiss Glāzgovā pārlēca 6,18 metru atzīmi, taču šis rezultāts vēl jāapstiprina "World Athletics".

Tikmēr trīssoļlēcējai Rohasai bija nepieciešamas tikai divas iekštelpu sacensības, lai sasniegtu jaunu rekordu. Divkārtējā iekštelpu un āra sacensību pasaules čempione Mecā notikušajās sacensībās ar ceturto mēģinājumu sasniedza visu laiku otro labāko rezultātu iekštelpās - 15,29 metri.

Sportiste pie iespētā neapstājās un ar pēdējo piegājienu sasniedza jaunu iekštelpu pasaules rekordu - 15,43 metri. Venecuēliete 2004.gadā Krievijas sportistes Tatjanas Ļebedevas lēcienu pārspēja par septiņiem centimetriem.

"Nespēju noticēt, ka esmu pasaules rekorda turētāja. Kad ceturtajā kārtā tik viegli sasniedzu 15,29 metru atzīmi, nodomāju, ka noteikti varu sasniegt rekordu," tolaik teica Venēcijas sportiste.

Savukārt 16.februārī piecu kilometru distanci zem 13 minūtēm noskrēja Ugandas sportists Čeptegei, kurš Monako finišēja ar rezultātu 12 minūtes un 51 sekunde.

23 gadus vecais skrējējs sacensību vadībā izvirzījās jau no pirmajiem metriem un iepriekšējo pasaules rekordu laboja par 27 sekundēm. Šī gada 12.janvārī, tiecoties pēc rekorda desmit kilometru distancē, kenijietis Ronekss Kipruto piecus kilometrus veica 13 minūtēs un 18 sekundēs.

Čeptegei rekorda skrējienā pirmo kilometru veica divās minūtēs un 31 sekundē, bet nākamajos starplaikos viņa rezultāts neatšķīrās vairāk par piecām sekundēm, pēdējo kilometru noskrienot divās minūtēs un 32 sekundēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu