Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Aicinājums līdzjutējiem - 22 vārti piecās spēlēs

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
RFS futbolisti
RFS futbolisti Foto: Toms Dreiblats/RFS

Latvijas "Optibet" futbola virslīgas 4. kārtas spēlēs gūti 22 vārti - caurmērā 4,4 vārti vienā spēlē.

Atkārtot šādu rezultativitāti būs grūti, un ir labi, ka tāds vārtu birums notika tieši pirms skatītāju atgriešanās tribīnēs. Savu uzvaru sēriju turpina RFS, savu pirmo uzvaru guva FK "Valmiera", joprojām bez punktiem ir virslīgas jaunpienācējs FK "Tukums 2000/TSS".

BFC "Daugavpils" kļuva par pirmo komandu, kas šosezon guva 10 vārtus (daugavpilieši ir guvuši arī pagaidām visvairāk vārtu vienā spēlē - 6), bet RFS komandas brazīlietis Emersons (Emersons Santana Deoslosianu) pirmais šajā sezonā guva 5 vārtus.

Vicečempioni un pašreizējie Latvijas kausa īpašnieki RFS futbolisti pašreiz rāda interesantāko, skatāmāko, atraktīvāko un rezultatīvāko (14 vārti 4 spēlēs) spēli. Turklāt viņi joprojām spēlē bez sava uzbrukuma līdera Darko Lemajiča. Savukārt 20 gadus vecais brazīlietis Emersons ir pagaidām spilgtākais spēlētājs no jaunajiem virslīgas ārzemniekiem šajā sezonā. Iepriekšējo sezonu (līdz šā gada martam) viņš aizvadīja Zagrebas komandā NK "Lokomotiva" Horvātijas futbola virslīgā (Prva HLN), kur horvātu "Loko" pašreiz atrodas 2. vietā.

Emersons piedalījās tikai trijās spēlēs, un RFS komandai viņš ir izīrēts līdz gada beigām. RFS kvartets Tomašs Šimkovičs, Emersons, Kuadio un Artūrs Zjuzins (Liepājā izcēlās ar divām izcilām piespēlēm - nevar nepiekrist RFS galvenā trenera Viktora Moroza teiktajam, ka "Zjuzinam galvā laikam ir kompjūters" - un vieniem vārtiem) ar pārējo komandas biedru palīdzību "plosīja" liepājnieku aizsardzību vēl trakāk nekā stiprais vējš jūras krastā locīja koku zarus un plosīja karogus mastos.

Dažreiz radās iespaids, ka RFS spēlē pēc sena brazīliešu (Pele un Co laika izlase) principa - proti, jūs mums iesitīsiet tik, cik varēsiet, bet mēs jums tik, cik gribēsim. Šāda brīžiem bezrūpīga spēlēšana atnesa 3:2 no 3:0 (skaistus vārtus Liepājas komandā guva Artūrs Karašausks, kurš, izskatās, atkal ir atradis "savu komandu"), taču tad RFS nodemonstrēja, ka komanda prot spēlēt ne tikai skatāmu, bet arī skatāmu un disciplinētu futbolu. Sezonas sākumā patīkami pārsteidz Kuadio, kuru salīdzinājumā ar pagājušo sezonu nevar pazīt, un izskaidrojums laikam meklējams arī trenerī - Moroza vadībā viņš 2018. gada sezonā spēlēja 1. līgā BFC "Daugavpils" rindās, un toreiz abi ar Vugaru Askerovu viņi kopā guva 57 vārtus (Askerovam - 31, Kuadio - 26).

RFS komandas rekords ir uzvaras 7 pirmajās spēlēs, kas tika sasniegts pagājušajā gadā. Tagad nākamās trīs spēles ir ar FK "Jelgava" mājās, ar BFC "Daugavpils" viesos, ar FK "Metta" pretinieku laukumā, un tad jau klāt būs arī "Rīgas duelis" - RFS pret "Riga FC" 17. jūlijā "Arkādijā". Vai līdz tam laikam RFS tikai uzvarēs?

Čempions "Riga FC" uzvarēja Jelgavā ar 3:0. Uzvarēja pelnīti, taču varēja arī pamocīties - šī spēle apliecināja, cik liela nozīme futbolā var būt vienai veiksmīgais vai neveiksmīgai epizodei un cik būtiski tā var ietekmēt spēles gaitu vai pat iznākumu. Andris Krušatins, kurš šosezon pirmo reizi bija pieteikts spēlei FK "Jelgava" rindās un izgāja uz maiņu otrajā puslaikā, 62. minūtē trāpīja pa vārtu pārliktni. Rezultāts tad bija tikai 1:0 viesu labā. Vēl nevar zināt, kā spēle būtu beigusies, ja jelgavnieki būtu panākuši 1:1. Pēc 8 minūtēm laukuma saimnieku nesaprašanos izmantoja Rodžers un Armands Pētersons panāca 2:0…

FK "Ventspils" sastāvā pirmo reizi redzējām vārtsargu Deli Sandeju Alampasu, kurš savulaik Nigērijas U17 izlases sastāvā bija pasaules čempions un tika atzīts par turnīra labāko vārtsargu. Vārtsargs ar mums neierastu spēles stilu (laikam kā jau gandrīz visi afrikāņu futbola vārtsargi) darbojās diezgan pārliecinoši. Atcerēsimies, ka ukrainis Konstantīns Mahnovskis Eiropas kausos ir diskvalificēts uz 10 spēlēm un vēl 8 spēles viņam jāizlaiž, tā ka Eiropas līgas kvalifikācijā ventspilnieku vārtus būs jāsargā Alampasu, un viņam nepieciešama spēļu pieredze. Vismaz spēle pret Jūrmalas "Spartaku" bažas par ventspilnieku vārtu drošību neradīja. FK "Ventspils" uzvarēja ar 3:1, un divus vārtus pret savu bijušo komandu guva Jevgeņijs Kozlovs - tieši būdams "Spartaka" rindās, viņš 2017. gadā kļuva par Latvijas čempionu un tika atzīts par virslīgas labāko spēlētāju. Jūrmalniekiem ar izcili gūtiem vārtiem izcēlās Nemanja Belakovičs, apliecinādams, ka arī šosezon ir viens no labākajiem ārzemniekiem virslīgā.

Ja reiz par labākajiem vārtu guvējiem, tad tagad pa 4 vārtiem ir gan Belakovičam, gan tikai 18 gadus vecajam Raimondam Krollim no FK "Metta". Futbola aprindās jau runā, ka talantīgais uzbrucējs varētu būt nākamais, kurš pametīs "Metta" rindas, un nav teikts, ka viņš varētu doties uz kādu no bagātākajiem un spēcīgākajiem Latvijas klubiem… Laiks rādīs. Latvijas U19 izlases rindās Krollis ir guvis 10 vārtus 13 spēlēs, pagājušajā gadā virslīgā viņam 25 spēlēs bija 5 vārti (tagad - jau 4) un 3 rezultatīvas piespēles. Jātiecas uz augšu, tad arī futbola aprindu runas var piepildīties.

Pirmo uzvaru guva FK "Valmiera", taču tā nebija viegla uzvara - 2:0 pār FK "Tukums 2000/TSS". Virslīgas jaunpienācēji Valmierā spēlēja labāk nekā iepriekšējās spēlēs, taču atkal zaudēja, un tagad viņiem ļoti svarīga būs nākamā spēle - savā laukumā ar FK "Metta". Tukumnieku galvenais treneris Jurģis Kalns emocionālā intervijā pēc 0:6 zaudējuma daugavpiliešiem izteicās, ka ar pagājušā gada 1. līgas čempionu sastāvu būtu pārspētas gan Jelgavas, gan Daugavpils komandas. Neiespējami tas, protams, nebūtu, taču nav teikts, kā tā būtu noticis. Un ne tikai tāpēc, ka nevar uzvarēt nenotikušās spēlēs. Tiesa, vismaz daļēji trenerim var arī piekrist - kaut vai tāpēc, ka Tukuma komanda bija daudz labāk saspēlēta. Atcerēsimies kaut vai tās pagājušā gada 4:1 uzvaru Latvijas kausa izcīņas 1/8 finālā pār FK "Ventspils" un nākamo spēli ar "Riga FC" - jā, bija 0:4, taču rīdziniekiem būtu nācies krietni vairāk pasvīst, ja mača sākumā Tukuma komandas labā būtu piešķirts 11 m soda sitiens… Un tomēr - vai Tukuma komanda pērn bija spēcīgāka? Toreiz 15 vārtus guva Terenss Muimba, 14 vārti bija Luisa Pahamas rēķinā, svarīgs spēlētājs bija arī Šuma Nagamacu. Bet… Tā bija 1. līga, bet atšķirība mums starp virslīgu un 1. līgu ir diezgan būtiska.

Vai šis trio tāpat izceltos arī tagad? Nagamacu pašreiz ir Polijas 3. līgā, Pahama - Francijas 4. līgā, kas abas noteikti nav spēcīgākas par Latvijas virslīgu, bet Muimba ir vispār bez kluba. Un tāpēc jau acīmredzot Tukuma kluba vadība un atbalstītāji arī aicināja citus leģionārus, no kuriem pašreiz komandā diemžēl ir tikai trīs. Jau rakstīju iepriekš - būtu vēl četri paredzētie, tad tā būtu pavisam cita komanda, kuru ir pastiprinājuši arī daži labi virslīgas līmeņa Latvijas futbolisti. Tā ka tukumnieki piespiedu pauzes dēļ cieta diemžēl visvairāk. Pastiprināt sastāvu tukumnieki varēs tikai pēc 18. jūlija, kad sāksies spēlētāju pārejas. Bet punktus vajag tagad…

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu