Hokeja portāls izvēlējis Top 10 spēcīgākās pasaules līgas (3)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Nevienam nav šaubas, kura ir pasaules spēcīgākā hokeja līga. Tā, protams, ir Nacionālā hokeja līga (NHL). Portāls "​The Hockey Writers" sastādījis spēcīgāko čempionātu Top 10. 

10. Ontario hokeja līga (OHL)

OHL reputācija ir līdzīga kā QMJHL un WHL. Tajā spēlējušas ļoti spožas zvaigznes, kurām pēcāk bijusi būtiska ietekme NHL līmenī. OHL spēlējuši tādi vīri kā Bobijs Ors, Veins Greckis, Ēriks Lindross un Džons Tavaress un citi. 

OHL pārsvarā spēlē hokejisti vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Čempionātā piedalās 20 Ziemeļamerikas komandas, kuras aizvada 68 mačus. 

9. Nacionālā koledžu sporta asociācija (NCAA)

No NCAA teju katru gadu arvien vairāk hokejistu nonāk pasaules hokeja mekā - NHL. Piemēram, 2016./2017. gada sezonā NHL kaut vienu maču aizvadīja 314 spēlētāji, kuri iepriekš spēlējuši NCAA. Tie ir 32% spēlētāju no visas NHL līgas. Gadsimtu mijā šis procents bija 20. 

No NCAA lielajā līgā ienāca Džeks Aikels, Džonijs Gudro, Džonatans Teivzs un citi pazīstami spēlētāji.

8. Amerikas Hokeja līga (AHL)

AHL piedalās NHL fārmklubi jeb tur spēlē komandu tuvākās rezerves. Ceļu uz NHL caur AHL lauzuši ļoti daudzi Latvijas pārstāvji, un daļai no viņiem ir izdevies izkarot vietu pasaules spēcīgākajā līgā. Tiesa, netrūkst arī tādu gadījumu, ka hokejists visu savu aktīvo karjeru pavada AHL un tā arī ne reizi neizpelnās izsaukumu uz NHL. Turklāt spēlējot gana pieklājīgi. Svarīgs ir arī veiksmes faktors. 

7. Vācijas augstākā hokeja līga (DEL)

DEL tika izveidota 1994. gadā, un tās pirmajā sezonā līgā spēlēja 18 komandas. Līga ar katru gadu ir attīstījusies. DEL ir ļoti solīda infrastruktūra. 

Piemēram, 2004./2005. gada sezonā, kad NHL bija lokauts, uz šo čempionātu devās samērā daudz NHL spēlētāju. Pateicoties DEL augšupejai, jau ilgāku laiku starptautiskajā arēnā veiksmīgi spēlē Vācijas izlase, kas 2018. gada olimpiskajās spēlēs pārsteidzoši izcīnīja sudraba medaļas. 

6. Šveices augstākā līga (NLA)

NLA ir vieni no labākajiem apstākļiem Eiropā. Šveice ir salīdzinoši maza valsts, un komandām nav jāpavada daudzas stundas ceļā, lai nokļūtu uz spēli izbraukumā. Šī līga ir viena no vislabāk apmeklētajām Vecajā kontinentā. Uz "Bern" vienības mājas spēlēm regulāri ierodas 16 000 un vairāk skatītāju. 

NLA iecienījuši arī Ziemeļamerikas hokejisti, kuriem nav izdevies nostiprināties NHL. Jāpiebilst, ka no NLA līdz NHL aizkļuva Elvis Merzļikins, Ronalds Ķēniņš...

5. Čehijas augstākā hokeja līga (Tipsport Extraliga)

Čehijā hokejs ieņem īpašu vietu. Ļoti mīlēts sporta veids. IIHF savā rangā Čehijas augstāko līgu ierindojusi trešajā vietā Eiropā. 

No šīs līgas līdz NHL izauguši virkne pasaules hokeja zvaigžņu, kas liecina par līgas spēku. Uz Čehijas čempionātu pēdējos gados arvien vairāk pārceļas Latvijas hokejisti, kuri pārstāv mūsu valstsvienību. 

Nereti Čehijas klubus piemeklējušas finansiālas problēmas, bet tas nav būtiski mazinājis šīs līgas spēku. Liela ir čehu pārstāvniecība NHL. 

4. Somijas hokeja līga (SM-liiga)

IIHF reitingā SM-liiga pēc spēka tiek ierindota otrajā vietā Eiropā. No Somijas hokeja līgas ļoti bieži talantīgi spēlētāji aizplūst uz NHL un tas ir rādītājs, kas raksturo šo līgu. 

Somijas valstsvienības vadība bez liela stresa spēj nokomplektēt konkurētspējīgu komandu starptautiskajā mērogā, spēlējot bez saviem NHL pārstāvjiem. Somi ar vietējā čempionāta spēlētājiem spēj līdzvērtīgi cīnīties ar ikvienu sāncensi. 

Nākot no Somijas hokeja līgas, daļa spēlētāju spējuši iekarot nozīmīgas lomas NHL komandās. Tam pierādījums ir Mikaels Granlunds, Aleksandrs Barkovs un citi. 

3. Zviedrijas hokeja līga (SEL)

SEL tiek uzskatīta par spēcīgāko līgu Eiropā. 14 komandas sezonā aizvada 52 mačus, un teju pirms katras spēles ir ļoti grūti prognozēt uzvarētāju. 

Zviedriem ir ļoti plaša pārstāvniecība NHL, un Zviedrijas Hokeja federācija ir ciešā saiknē ar pasaules hokeja meku. Šīs valsts hokeja skola ir viena no vislabākajām pasaulē. 

No SHL ļoti veiksmīgi NHL iekļāvušies dvīņubrāļi Henriks un Daniels Sedīni, Viktors Hedmans, Ēriks Kārlsons un vēl citi spēlētāji, kuri kļuvuši par savu NHL komandu līderiem. 

2. Kontinentālā hokeja līga (KHL)

KHL ir otra spēcīgākā līga pasaulē. Jau kopš 2008. gada viens no pasaules labākajiem hokejiem klātienē katru sezonu baudāms arī Rīgā. 

KHL ir atgriezeniskā saikne ar NHL. Nereti starp šīm līgām ceļojuši hokejisti turp un atpakaļ. Līga paplašina savu ģeogrāfiju un sola to darīt arī turpmāk. 

Taisnības labad jāpiebilst, ka KHL katru sezonu kāda komanda saskaras ar finansiālajām grūtībām. No dalības nākamajā sezonā atteikusies Vladivostokas "Admiral". 

Hokeja līmenis KHL ir augsts, un līga solīti pa solītim cenšas tuvoties NHL līmenim, bet to sasniegt, visticamāk, neizdosies nekad. 

1. Nacionālā hokeja līga (NHL)

Jebkuram ir skaidrs, ka pasaules spēcīgākā līga ir NHL un par to nevar būt nekādas diskusijas. NHL un Stenlija kausa izcīnīšana ir visu hokejistu sapnis. 

NHL hokejistiem tiek maksātas vislielākās algas hokejā kopumā. Visaugstākais līmenis, augstāk vairs nav kur. 

Prieks, ka šajā sezonā uz NHL ledus kāpa pieci Latvijas pārstāvji. 

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu