Kā spēles bez skatītājiem ietekmēs NHL hokejistu sniegumu?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Atlikušajā sezonas daļā hokeja atbalstītāji nevarēs klātienē vērot Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēles. Fani iepriekšējos gados ir bijuši svarīga spēles sastāvdaļa, kas hokejistus dzen uz priekšu izslēgšanas mačos. Piedāvājam apskatīt "The Athletic" hokeja eksperta Ādama Vingansa (Adam Vingan) redzējumu par šo situāciju tribīnēs.

"Kad izslidosim ārā uz pirmo izslēgšanas spēli un nebūs neviena cita skaņa kā tikai mūsu slidas pret ledu, tas būs ārkārtīgi dīvaini," atzīst Nešvilas "Predators" uzbrucējs Mets Dušeins. "Tas mums būs grūti. Tas nebūs patīkami."

Skatītāju neesamība ietekmēs ne tikai atmosfēru abās arēnās, kur atsāksies sezona, bet tas varētu ietekmēt arī spēlētāju sniegumu uz ledus.

Spēlētāji bieži runā par to, kā tie gūst enerģiju no faniem, un tas var būtiski ietekmēt hokejista sniegumu uz ledus. Līdz ar to klusā vide radīs unikālu situāciju tām 24 komandām, kurām būs jāatgriežas hokeja laukumos.

"Pašā labākajā hokeja līgā nav liela atšķirība starp komandu spēku un prasmēm, galveno lomu bieži nospēlē tieši psiholoģiskais aspekts sportistu, treneru galvās. Psiholoģiskā dimensija parasti palīdz izcīnīt panākumus," uzskata doktore Kolena Hakera (Dr. Colleen Hacker), sporta psiholoģe, kura ikdienā konsultē ASV sieviešu futbola izlasi.

"Mēs visi zinām, ko Brigstones arēnas (Nešvilas "Predators" mājvieta) pūlis sniedz," sacīja Dušeins. "Es nekad neesmu spēlējis izslēgšanas spēlēs pret "Predators", tāpēc nekad neesmu klātienē izbaudījis šo atmosfēru. Pagājušajā gadā, kad es biju Kolumbusas "Blue Jackets" sastāvā, mūsu fani bija starp top 3 faniem visā līgā. Kad fani ir kopā ar tevi, tas noteikti palīdz. Savukārt, kad pretinieku komanda gūst vārtus tavās mājās, tas nav patīkami, tas atņem enerģiju arēnas skatītājiem."

"Spēlētāji šajā jaunajā situācijā jutīsies mierīgāk, jo nav apkārtējie faktori, kas ietekmēs sniegumu. Protams, emocijas un enerģija spēlētājiem tajā brīdī nebūs tik liela. Emocijas varētu būt līdzīgas, kā hokeja treniņos, kad spēlētāji tik ļoti nepārdzīvo par katru kļūdu," uzskata "Predators" uzbrucējs.

Mets Dušeins (no kreisās)
Mets Dušeins (no kreisās) Foto: AFP/SCANPIX

Psiholoģijas eksperte Hakera atzīst, ka hokejists, atrodoties uz ledus, īsti neizjūt skatītāju emocijas, viņi to vairāk apzinās tad, kad pēc maiņas apsēžas uz soliņa un vēro spēli. Tad spēlētāji vairāk izjūt apkārtējo fanu emocijas.

Daudz kas būs atkarīgs no katra hokejista individuālās psiholoģiskās sagatavotības.

"Daži pat, iespējams, spēlēs labāk pie tukšam tribīnēm," pauda Hakera. "Dažiem nāksies smelties jaunu motivāciju sevī vai citos faktoros. Dažiem sportistiem fani palīdz rādīt labāku sniegumu. Tas ir fakts. Katram sportistam ir iespēja kontrolēt savu enerģiju un koncentrēšanās spējas."

Kopumā eksperte atzīst, ka cilvēks nav monotona būtne, viņam patīk, ka viņu uzmundrina pūlis par labi paveiktu darbu. Psiholoģe atzīst, ka sportistiem jābūt mentāli stipriem un pašiem sevī jāatrod tā motivācija, kas viņus virzītu uz priekšu.

Dušeins piekrīt ekspertei daudzos punktos. "Šis jaunais formāts liks tev vēl vairāk koncentrēties katrā epizodē. Tagad svarīgākais sportistu galvās būs tas, ko tavi komandas biedri dara un ko jūs kopumā kā komanda izpildāt. Ja spēsi pilnībā koncentrēties spēlei, skatītāju neesamību nejutīsi."

"Komanda, kas spēs visātrāk pielāgoties, nodemonstrēs labāko hokeju."

NHL sezonu plānots atsākt 31.jūlijā, un iespējamās pilsētas, kur komandas aizvadīs izslēgšanas spēles, ir Edmontona un Toronto.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu