Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Kāpēc Savickis tikai sola un sola? (16)

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Juris Savickis
Juris Savickis Foto: Ieva Makare/LETA

Gribētos jau pašam sevi pasludināt par gaišreģi, bet veselā saprāta atlikums pat koronavīrusa laikos no tā attur. Kaut janvāra vidū reflektēju, ka "Dinamo-2020" atgādina "Pārdaugavu-1995". Pirms 25 gadiem Vladimira Ļeskova stutētā hokeja brigāde ļoti nīkulīgi spēlēja toreizējā Starpvalstu Hokeja līgā. Akurāt kā savā 12. sezonā Jura Savicka kuģis "Dinamo".

Pirms 25 gadiem "Pārdaugavu" diezgan stipri piebremzēja finanšu krīze Krievijā, šajā vasarā bez naudas grūtībām ir kāds baisāks un neprognozējamāks melnais spēks – Covid-19, kas kaimiņzemē joprojām kumulē lielus skaitļus.

Un varbūt beigās aizkumulēs arī mūsu "Dinamo"...

Šīs vasaras "Dinamo" ir diezgan daudz kopēja ar pēdējā gada "Pārdaugavu". Pirms 25 gadiem visi "Pārdaugavas" tuvumā esošie puspriekšnieki un priekšnieki ar lielu optimismu runāja par mūsu meistarkomandas spēlēšanu Krievijā. Almetjevskā, Ņižņekamskā, Voroņežā... Droši vien tika piesauktas arī kādas citas Krievijas pilsētas, kur Ļeskovam bija kādi biznesa atbalsta punkti. Taču pienāca jūnija vidus, sākās jūlijs, kaut kad tad bankrotēja arī banka "Olimpija", kur Ļeskovs seifā bija atstājis... vienu dolāru. Sak, pilnīgi bez naudas jau mēs neesam!

Tad gaisā sāka virmot runas, ka Kirovs Lipmans, kurš tad pirmo reizi bija kļuvis par Latvijas Hokeja federācijas prezidentu, neļaušot komandai ar Rīgas pierakstu bāzēties Krievijā, šim pasākumam tomēr vajagot LHF piekrišanu.

Lielākā daļa to gadu meistarkomandas jau bija izklīdusi plašajā hokeja pasaulē, bet nebija jau arī tā, ka neviens bijušais pārdaugavietis neaizbrauktu uz Voroņežu, kas kļuva par tādu kā Latvijas hokeja neoficiālo atbalsta punktu. Juris Klodāns pat trīs sezonas sargāja "Buran”/HK “Voroņež" vārtus Krievijas otrajā līgā, arī Latvijas debijas sezonā pasaules čempionāta A grupā. Lielākā daļa "Pārdaugavas" otrā ešalona Voroņežā noturējās vienu sezonu, aizvadot no 50 līdz 0 spēļu.

Droši vien, ka hokeja zinātājiem nav sveši šādi spēlētāji: Andris Keisters, Ivars Mūzis, Jurģis Bērtiņš, Pavels Parhomenko, Sandis Girvičs, Vilnis Nikolaisons, Aleksandrs Kolčanovs. Viņi mēģināja savas karjeras turpināt Voroņežā, bet pilnvērtīgi tas izdevās tikai Klodānam.

Kas raksturīgs 2020. gada vasarai? Daži "Dinamo" vai tā tuvumā esošie hokejisti (Balinskis, Voris) izvēlējušies zīli rokā, pamatmasai dzīvojot lielā neskaidrībā.

It kā šajā nedēļā ir jāsākas "Dinamo" treniņnometnei Liepājā, bet galvenā trenera nav, sastāva nav, nauda kontā arī neesot un līdz ar to nekas nav skaidrs. Lielākā daļa "Dinamo" noderīgo spēlētāju gan trīs dienas nedēļā slidojot "Kurbada" hallē Rumbulā, bet kluba vadība vismaz jau no maija beigām sola: "Tuvāko dienu laikā būs jaunas ziņas." Tā pagāja maijmēnes jaukais, nosvinēti Jāņi un Pēteri, bet "Dinamo" saimnieks Juris Savickis turpina runāt nākotnes formā. Visvieglākais šajā situācijā būtu prasti nolamāt veco čekistu Savicki, taču man negribētos pievienoties šai lamātāju kompānijai.

Šajā situācijā es drīzāk apbrīnoju Savicki. Kuram jāatrod pareizais ceļš starp... "četrām priedēm":

a) reālas naudas pagaidām nav, bet tā ir piesolīta;

b) līdz ar to nav arī galvenā trenera, lai gan hokeja aizkulisēs pēdējā laikā loka tikai divus uzvārdus – Pēteris Skudra vai Boriss Mironovs;

c) nav arī komandas kā tādas, jo ar vienu Emīlu Ģēģeri vien komanda nekur tālu netiks;

d) un tas ir pats būtiskākais – "Dinamo" vadība nevar zināt, vai 2. septembrī, kad plānots KHL starts, būs atvērtas robežas. Bet varbūt sezonas starts vai pat visa pirmā puse būs jāaizvada izbraukumā? Tāpat kā pirms 25 gadiem tiek sauktas vismaz divas Krievijas pilsētas, kur Rīgas "Dinamo" varētu aizvadīt savas mājas spēles. Soči, ja galvenais ir Skudra; Mitišči, ja galvenais ir Mironovs. Man personīgi labāk patīk Mitišči.

Bet koronavīrusa sabangotajā okeānā pagaidām nekas nav skaidrs. Varbūt Latvijas un Krievijas robeža būs slēgta līdz 2021. gadam? Varbūt korons kaut kad rudens tuvumā piekāpjas?

Šobrīd izteikt prognozes vai kaut kādus pieņēmumus ir kā ar dakšām mēģināt zvejot zušus.

Varbūt KHL sezona sāksies tikai 2. oktobrī (ir tāds variants), un tad Savickis būs ieguvējs, jo komanda nebūs jātrenē lieku mēnesi... No austrumiem pienāk dažādas ziņas, sākot ar biedra Ševčenko ķengām par Rīgas "Dinamo", beidzot ar prognozi, ka nākamajā sezonā KHL varētu spēlēt tikai Krievijas klubi plus Pekinas "Kuņ luņ", kam arī tīk Mitišči. Bet mūžīgie optimisti priecājas, ka šogad Rīgas "Dinamo" būšot varena pirmā maiņa: Karsums – Indrašis – Dārziņš. Būsim optimisti!

Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu