Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Vai uz pjedestāla palikusi vairs tikai "bronza"? (2)

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Toluvalase Arokodare jeb Tolu
Toluvalase Arokodare jeb Tolu Foto: Valmiera FC/Facebook

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā vēl nav aizvadīts pirmais aplis, tikai šonedēļ pirmo reizi savā starpā tiksies čempions un vicečempions, bet jau sāk izskatīties pēc aizbēgšanas - proti, abu līderu atrāviens kļūst arvien lielāks un rodas pirmās aizdomas, ka pārējām spēcīgākajām komandām savu ambīciju apmierināšanai uz goda pjedestāla paliks tikai "bronza". Turklāt ņemsim vērā, ka šogad turnīra distance ir īsāka nekā ierasts.

RFS atkārtoja kluba rekordu - uzvara 7 pirmajās čempionāta spēlēs - un ieguva 21 punktu, titula īpašniekam "Riga FC" ir 18 punktu, bet līderu tuvākie sekotāji jau atpaliek par 7 un 8 punktiem no otrās vietas un par 10 un 11 punktiem no pirmās vietas.

Varētu, protams, atcerēties RFS komandas klupienus pēc lieliska sākuma iepriekšējās divās sezonās (būs vai nebūs arī šosezon - tā ir vēl viena turnīra intriga), taču negribas, lai intriga cīņā par čempionu titulu rodas kādas komandas neveiksmju dēļ - gribas, lai to rada komandas, kas seko abiem līderiem. Jau šo piektdien RFS uzņems "Riga FC" savā laukumā "Arkādijā", kāda no komandām vai abas komandas punktus zaudēs, taču tas sekotājiem tik un tā vēl neļaus pietuvoties pavisam tuvu.

Aizvadītajā spēļu kārtā notika pirmais "hat-trick" šajā sezonā - "Riga FC" ar 5:1 uzvarēja Tukumā un trīs vārtus (pirmos trīs pēc kārtas) čempionu labā guva Ričards Kule Mbombo. Toreizējās Zairas un pašreizējās Kongo DR galvaspilsētā Kinšasā dzimušais atlētiskais uzbrucējs pirms ierašanās šogad Latvijā skolojās tādā futbola zemē kā Beļģija (bija sezonu "Anderlecht" sistēmā, bija 1. divīzijas B grupas klubā "Beerschot Wilrijk"), bija Kongo vicečempions, nedaudz spēlēja Trenčīnas komandā Slovākijā (viena spēle virslīgā), bet pagājušajā gadā bija viens no līderiem (9 vārti) "Kaisar" (Kizilorda) komandā Kazahstānā un ar to kļuva par Kazahstānas kausa ieguvēju (finālā pret "Atyrau" spēlēja "no zvana līdz zvanam" visu pamatlaiku un papildlaiku), tā ka 24 gadus vecais uzbrucējs jau ir diezgan pieredzējis spēlētājs un "rīdzinieku" uzbrukumam tas ir labs pastiprinājums (guvis 4 vārtus 7 spēlēs). Jo interesantāk būs vērot viņu gaidāmajā duelī ar RFS.

Līderi ne bez pūlēm ar 1:0 uzvarēja FK "Metta". Nevar teikt, ka tā bija spēle spēku taupīšanas režīmā, taču varēja arī skaidri redzēt, ka RFS domas jau ir spēlē ar čempionu - sākumsastāvā nebija ne Tomaša Šimkoviča, ne Kuadio, ne Aleksandra Solovjova, ne Leonela Strumijas. Tā kā čempioni Tukumā arī īpaši nepārpūlējās (viņiem sākumsastāvā savukārt nebija Brisolas, Stefana Paniča, Ritvara Rugina, Jakuba Horas, Vladislava Fjodorova un Romāna Debelko), tad var secināt, ka pirms savstarpējā dueļa spēkus pietaupīja abi līderi.

Uz trešo vietu pakāpās FK "Valmiera", kas pirmajās trijās spēlēs bija ieguvusi tikai vienu punktu. Tikai? Valmierieši spēlēja pret visu pagājušā gada pirmo trijnieku. Toreiz sarunā ar komandas galveno treneri Tamazu Pertiju pajokoju - sak, neuztraucies, labi satrenēsies pret čempionu, vicečempionu un Ventspili, bet tad uzvarēsiet pārējos… Katrā jokā laikam patiešām ir kaut neliela daļa patiesības - Valmieras komanda piecās pēdējās spēlēs (ieskaitot neizšķirtu 2:2 Ventspilī) trīs reizes uzvarēja un divreiz nospēlēja neizšķirti. Ar katru nākamo spēli Valmieras komandas sniegums ir pārliecinošāks un - galvenais - stabilāks. Tas ir tieši tas, par ko runāja pēc pirmajām spēlēm Pertija - mums vajag laiku, lai komanda sāktu saprasties laukumā un ne tikai treniņos, bet arī spēlēs izpildīt prasīto. Jelgavā valmierieši uzvarēja pelnīti, kā mēdz teikt - atbilstoši spēlei.

Jau pirmā puslaika vidū veiktās uzreiz divu spēlētāju maiņas būtiski pastiprināja komandas sniegumu (un arī sapurināja komandu!), kas liecina par iespēju variēt sastāvu. Ieguvuši 2:1 vadību, valmierieši turpināja "spiest" un bija tuvāk trešo vārtu gūšanai nekā jelgavnieki neizšķirtam. Tas jau savukārt priecē, domājot par Valmieras komandas debiju UEFA Eiropas līgā. Atkal izcēlās 19 gadus vecais nigērietis Toluvalase Arokodare jeb vienkārši Tule, turklāt izdarīja to pretinieku vārtu priekšā ļoti meistarīgi.

Vēl joprojām nav atgriezies Valmieras komandas rindās Aleksejs Grjaznovs, bet Vitālijs Jagodinskis, izskatās, neatgriezīsies. Vēl pēc iepriekšējās spēles Pertija pieļāva, ka Jagodinska komandā vairs nebūs, pēc spēles Jelgavā viņš to vēlreiz apliecināja, kluba vadība pagaidām tik konkrēti neizsakās, taču rodas iespaids, ka, tiklīdz jaunnedēļ sāksies spēlētāju pāreju laiks, tā drīz vien uzzināsim Jagodinska jauno komandu (iespējams - ārzemēs). Laiks rādīs.

Līderu grupai pietuvojās BFC "Daugavpils". Iepriekšējā spēlē daugavpilieši nenoturēja 2:0 pret RFS un zaudēja ar 2:3, bet tagad ar 3:1 pārspēja FK "Ventspils". Spēle varēja izvērsties citādi, ja viesi būtu izmantojuši 11 m soda sitienu, kad rezultāts bija 1:1 (Kaspara Svārupa sitienu atvairīja 19 gadus vecais vārtsargs Ivans Dubodelovs), taču jebkurā gadījumā Daugavpils komanda šosezon - vismaz pašreiz un par spīti 3 zaudējumiem iepriekšējās 5 spēlēs - izskatās vēl konkurētspējīgāka nekā pagājušajā gadā. Vienus no sezonas skaistākajiem vārtiem guva Krievijas čempiones Sanktpēterburgas "Zenit" audzēknis Kirils Makejevs (spēlēja "Zenit" jauniešu un kluba 2. komandā). Runā, ka Daugavpils komandā vairs nebūs pieredzējušā azerbaidžāņu uzbrucēja Vugara Askerova (neesot atradis kopīgu valodu ar galveno treneri Aleksandru Gorškovu), kurš spēlei ar ventspilniekiem nemaz nebija pieteikts. Ja tā, tad interesanti - kurā komandā viņš parādīsies?

Pat ja abi līderi aizbēgs, tad bez intrigas nepaliksim - būs gan intriga cīņā par titulu, gan, iespējams, vēl lielāka intriga cīņā par bronzas medaļām un par iekļūšanu tā sauktajā Eiropas kausu zonā. Pašreiz uz trešo vietu ar lielākām vai mazākām cerībām var tēmēt vismaz piecas komandas, bet nav taču vēl nospēlēta ne trešdaļa no turnīra. Un turklāt tuvojas spēlētāju pāreju laiks, kas var ieviest pārmaiņas arī spēku samērā - piemēram, runā, ka būtiski pastiprināsies virslīgas jaunpienācējs FK "Tukums 2000/TSS", un tas jau sola aizraujošu spēkošanos arī par vietas saglabāšanu virslīgā.

FK "Liepāja" un Jūrmalas "Spartaka" spēle pārcelta uz 16. septembri. Tas saistīts ar COVID-19 konstatēšanu trim jūrmalnieku pārstāvjiem, starp kuriem ir arī vārtsargu treneris, bet viņš ar komandu bija biežā un ciešā saskarē. Spēlētājiem viss kārtībā, un jācer, ka pārbaude pirms nākamās spartakiešu spēles savā laukumā ar FK "Jelgava" arī būs labvēlīga un vēl kādu spēli pārcelt nevajadzēs. Kādam varbūt piesardzība liekas pārspīlēta, taču tā nav - tas, kā arī skatītāju skaita samazināšana, liecina tikai par virslīgas čempionāta rīkotāju atbildību. Grūti paredzēt, kāda būs situācija turnīra tabulā līdz 16. septembrim, taču jācer, ka gan Liepājas, gan Jūrmalas komandām tas būs būtiski, ka viena spēle ir rezervē…

Liepājnieki turklāt divas nākamās spēles aizvadīs bez diskvalificētajiem Kristiana Toresa un Keitā, bet Artūrs Karašausks par draudēšanu tiesnesim pēc spēles diskvalificēts līdz 8. augustam (sanāks izlaist 6 spēles).

Lai cik sāpīgs būtu zaudējums, lai cik apstrīdami būtu tiesneša lēmumi (bet tādi, skatoties atkārtojumus TV ekrānā, kas, protams, nav arguments, attiecībā uz 11 m soda sitiena nozīmēšanu uz Liepājas komandas vārtiem un īpaši jau nenozīmēšanu pašā mača galotnē uz Valmieras komandas vārtiem, bija), tomēr tamlīdzīga uzvedība nav attaisnojama. Tāpēc arī tāds sods.

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu