Kāpēc daļa NBA basketbolistu nevēlas vēstījumu uz savām formām?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Entonijs Deiviss
Entonijs Deiviss Foto: AFP/SCANPIX

Daži Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji ir izvēlējušies sev uz krekla vēstījumus, kas saistīti ar rasisma problēmām pasaulē, piemēram, Kristaps Porziņģis, Luka Dončičs un Jannis Adetokunbo. Savukārt tādas līgas zvaigznes kā Lebrons Džeimss un Entonijs Deiviss ir atteikušies no frāzēm uz savas formas.

Losandželosas "Lakers" superzvaigzne Deiviss savu izvēli paskaidroja šādi: "No vienas puses, vēlos atbalstīt vienlīdzību, bet mans ģimenes uzvārds arī ko nozīmē."

"Es vienkārši paturēju savu ģimenes uzvārdu. Tas ir atbalsts visiem cilvēkiem, kas man mūža laikā ir palīdzējuši," "Yahoo! Sports" sacīja Deiviss. "Ir daudz lietu, ko varam darīt, lai atbalstītu sociālo vienlīdzību. Daži puiši izvēlējās (vēstījumu), daži neizvēlējās. Mums būs daudz veidu, kā pārstāvēt to, par ko mēs iestājamies."

"Lakers" spēka uzbrucējs nav vienīgais basketbolists, kas tā izlēmis. Kaut arī vairākums līgas spēlētāju izvēlējušies kādu no 29 apstiprinātajiem vēstījumiem, kurus NBA piedāvā, cenšoties parādīt atbalstu sociālā taisnīguma kustībām, neliela daļa spēlētāju ir lēmuši neizmantot līgas un arodbiedrības apstiprinātos vēstījumus.

Hjūstonas "Rockets" aizsargam Ostinam Riversam arī lēmums bija ļoti personīgs.

"Es izmantošu savu uzvārdu. Es nespēju uzlikt vārdu Tairons," sacīja Riverss. "Man patīk daži no līgas vēstījumiem. Esmu ļoti priecīgs, ka vairāki spēlētāji tos izmanto, bet es gribēju iet citu ceļu."

Riversa komandas biedrs Taisons Čandlers izlēmis tāpat.

"Domāju, ka tas būtu spēcīgs paziņojums," norādīja Čandlers, kurš vēlējās Martina vārdu sev uz krekla. "Viņa vārds uz formas krekla mugurpuses atgādinātu cilvēkiem, ka dzīve var būt īsa. Mēs nekad neuzzināsim, par ko viņš šajā dzīvē varēja kļūt. Es domāju, ka tas būtu bijis jauks žests, valkājot to laukumā un atgādinot cilvēkiem. Tomēr tādas opcijas nebija, tāpēc uz muguras es paturēšu savu vārdu."

NBA un arodbiedrība nolēma uz spēļu formām nelietot upuru vārdus. Daļēji iemesls bija izvairīties no sāpju padziļināšanas ģimenēs. Apstiprinātajā sarakstā bija vārdi vai frāzes -  "Vienlīdzība", "Cik daudzi vēl", "Melnās dzīvības arī ir svarīgas" un "Balsojam".

Maiami "Heat" zvaigzne Džimijs Batlers nolēma uz savas formas nelikt ne savu uzvārdu, ne arī kādu saukli.

"Bez vēstījuma un bez uzvārda, tas liks man atcerēties tās dienas, kad neviens nezināja, kas es esmu," teica Batlers. "Es vēlos, lai tas būtu mans vēstījums: tikai tāpēc, ka esmu NBA spēlētājs, tas vēl nenozīmē, ka man ir savādākas tiesības kā visiem pārējiem."

Džimijs Batlers (no kreisās)
Džimijs Batlers (no kreisās) Foto: Reuters/ScanPix

Lai pievērstu uzmanību sociālajam taisnīgumam, Batlers apsvēris iespēju nespēlēt Orlando. Tomēr "Heat" līderis nolēma doties uz "burbuli", jo saskatīja iespēju dalīties savā stāstā un pieredzē par rasismu.

"Visi šeit ir vienlīdzīgi," uzvēra Batlers.

Sezona solās atsākties 31. jūlijā ar 22 komandu līdzdalību, klubiem tiekoties "Disney’s ESPN Wide World of Sports Complex" telpās Orlando.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu