Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Pirmais starpfinišs

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Skonto" stadions
"Skonto" stadions Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Latvijas "Optibet" futbola virslīgas čempionātā sasniegts pirmais starpfinišs – aizvadīts pirmais spēļu aplis (atskaitot uz 16.septembri pārcelto spēli starp FK "Liepāja" un Jūrmalas "Spartaku") jeb trešdaļa turnīra. Devītās kārtas spēlēs laukuma saimnieki guva tikai vienu uzvaru, taču diezin vai tas bija nozīmīgākais notikums.

Titula īpašnieks "Riga FC" ar 1:0 pārspēja FK "Ventspils". Var droši teikt – ja nebūtu skatītāju skaita ierobežojuma, tad uz šo spēli "Skonto" stadionā būtu atnākuši vismaz pāris tūkstoši skatītāju, tomēr arī tūkstotis skatītāju radīja patīkamu futbola gaisotni.

Lielākās kaislības bija jau pēc spēles, kad mājinieku aizsargs albānis Herdi Prenga uzvaru nolēma saldināt ar ventspilnieku uzbrucēja Kaspara Svārupa apvainošanu un kas izraisīja attiecīgu ķēdes reakciju, taču saturīga bija arī pati spēle. Čempioni bija atstājuši rezervē gan Brisolu, gan Jakubu Horu, gan Romānu Debelko, bet Ritvars Rugins un Vladislavs Fjodorovs vispār nebija pieteikti, taču pēc pārtraukuma bija spiesti meklēt visas savas stiprākās kārtis (plus Oļegs Laizāns un Vladimirs Kamešs, kuram tā bija pirmā spēle šosezon) – citādi FK "Ventspils" nebūtu uzvarams.

Debelko kārtējo reizi apliecināja savu vērtību – prast īstajā brīdī būt īstajā vietā un prast situāciju izmantot. Vērojot Ventspils komandas sniegumu (īpaši otrajā puslaikā) likās neticami, ka šī komanda nav uzvarējusi jau trīs spēles pēc kārtas un guvusi tajās tikai vienus vārtus (tagad – 4 spēles pēc kārtas un joprojām vieni vārti tajās). Tiesa, reālu iespēju gūt vārtus ventspilniekiem arī šoreiz bija maz (komandas lielākais klupšanas akmens šajā sezonā), taču spēles satura ziņā viņi ne ar ko nebija sliktāki par čempioniem, bet dažkārt pat interesantāki (turklāt savainojuma dēļ viesiem nebija Eduarda Tīdenberga, tikai nesen pēc savainojuma atgriezās Guga Palavandišvili, nespēlēja Daniils Ulimbaševs. Giorgijs Rehviašvili, Dmitrijs Litvinskis, Raens Tālbergs…). Tikai – bez pienācīga uzbrukumu nobeiguma…

RFS pēc neveiksmes līderu duelī izpaudās Tukumā – 3:0. Virslīgas jaunpienācēju rindās jau bija visi trīs no Jūrmalas "Spartaka" aizdotie spēlētāji vārtsargs Vladimirs Kapustins (un uzreiz stājās vārtos!), Jānis Krautmanis (uzreiz sākumsastāvā) un Pems Semjuels (izgāja uz maiņu). Sākumsastāvā bija arī Maksims Sidorovs, kurš pārnāca no Liepājas.

Savukārt RFS komandā vienus vārtus guva nigērietis Ofors, kurš pārnāca no BFC "Daugavpils" (to jau varēja paredzēt, ka agrāk vai vēlāk Ofors būs kādā no mūsu Eiropas kausu klubiem). RFS uzbrukums kļuva jaudīgāks un kaut nedaudz lielākas (līdzvērtīgākas) ir maiņu iespējas, bet tukumniekiem papildinājums ir vēl būtiskāks un jau nākamajā spēlē Jelgavā viņi mēģinās papildināt punktu krājumu.

Var teikt, ka negaidīti punktus zaudēja FK "Valmiera", bet var teikt, ka nekā negaidīta 2:2 neizšķirtā ar "Mettu" nav.

Negaidīti varbūt tāpēc, ka valmierieši ātri guva vārtus (8. minūtē) un viņiem pirmajā puslaikā bija acīmredzams pārsvars, bet nekā negaidīta galaiznākumā nav tāpēc, ka "Metta" savu konkurētspēju šosezon jau ne reizi vien ir apliecinājusi. Izskatījās, ka valmieŗiešus pilnībā apmierina arī minimāls pārsvars un viņi cerēja uzvarēt bez lieka spēku patēriņa, taču pašiem vien nācās glābties. Skaidrs, ka liek sevi manīt arī nogurums (ne tikai valmieriešiem), jo spēļu ritms līdz ar turnīra vēlāku sākšanu ir kā nekad spraigs. Mazāk jūtams tas ir komandās, kurām garāks (līdzvērtīgāks) spēlētāju soliņš, kuras nav cietušas no savainojumiem un diskvalifikācijām.

Jebkurā gadījumā jau 7 spēles pēc kārtas Valmieras komandas nav zaudējusi. Jāmeklē, kā bija 1990. gadā, kad toreizējā Valmieras "Gauja" kļuva par Latvijas (PSR) čempioni, taču kopš komandas atgriešanās virslīgā tas ir rekords – sev tik sekmīgajā pagājušajā sezonā FK "Valmiera" četras reizes nezaudēja trīs spēles pēc kārtas un finišā nezaudēja četras pēdējās spēles pēc kārtas (divas uzvaras un divi neizšķirti), kas sekmēja pirmo reizi Valmieras futbola vēsturē iekļūšanu Eiropas kausu izcīņā. Jo interesantāk tagad būs sestdien, kad FK "Valmiera" uzņems čempionu "Riga FC"…

Pirmajam trijniekam pietuvojās "Spartaks", kas ar 2:0 uzvarēja Daugavpilī (turklāt spartakiešiem ir spēle mazāk nekā Valmieras komandai). Savus 8. vārtus čempionātā guva Nemanja Belakovičs (viņam arī rezultatīva piespēle), apliecinādams, ka arī šosezon viņš ir viens no labākajiem leģionāriem virslīgā.

Spartakiešu rindās vēl nebija neviens no jaunpienācējiem – lietuvietis Edgars Žarskis, Romans Mickevičs un 18 gadus vecais uzbrucējs Kvadvo Asamoa no Ganas (nejaukt ar viņa tautieti, kā arī vārda un uzvārda brāli no Milānas "Inter", kurš 7 reizes bija Itālijas čempions ar Turīnas "Juventus"!). Transfermarkt.com atrodama ziņa, ka "Spartaka" rindas papildinās arī balsta pussargs no Moldovas (viena spēle izlasē) Kristians Dross un ir iespējama arī francūža Gabriela Šerpantjē atgriešanās no "Avellino" (beidzās īres termiņš), taču par viņu esot interese no Itālijas A sērijas klubiem ar vēlmi izpirkt līgumu, tā ka atgriešanās ir maz ticama.

Daugavpils komandā laukumā izgāja Marko Regža, kurš šeit spēlēja jau pagājušajā sezonā, taču aizstājēju Oforam vēl ir jāmeklē. Pāreju laiks vēl tikai sācies, tā ka jaunumu šajā ziņā acīmredzot netrūks.

Patīkami pārsteidza pirmā riņķa līdz šim … nepatīkamākais pārsteigums FK "Liepāja", kas viesos burtiski sagrāva FK “Jelgava” – 5:1. Pirms tam liepājnieki nebija uzvarējuši sešās spēlēs pēc kārtas (4 zaudējumi), bet Jelgavā laukumā bija it kā pavisam cita komanda – gan spēles, gan noskaņojuma un emociju ziņā. Laikam jau kaut kāda "kustība" komandas iekšienē ir notikusi… Arī šajā mačā liepājniekiem vēl nedrīkstēja piedalīties Kristians Toress un Keitā, vēl kādu laiku nedrīkstēs spēlēt Artūrs Karašausks, sastāvā nebija arī Denisa Ivanova un Vadima Žuļova (tunisietis Ramī Bedui jau ir prom, bet melnkalnietis Marko Simičs joprojām vēl līdz Liepājai nav ticis), turklāt acīmredzot beidzis karjeru ir Edgars Vardanjans.

Sastāvā vēl nebija potenciālo jaunpienācēju no ārzemēm. Liepājas komandas rindās spēlei bija pieteikti četri gados jauni futbolisti un trīs no viņiem izgāja laukumā – savā debijas spēlē virslīgā pamatsastāvā droši darbojās 19 gadus vecais centra aizsargs Roberts Zelmanis (no RFS II, Latvijas U19 izlasē – 9 spēles un 4 vārti), bet uz maiņu izgāja gan viņa vienaudzis Deivids Drāznieks, gan tikai 16 gadus vecais Maksims Fjodorovs.

Iepriekšējā reizē rakstīju, ka pagājušajā sezonā Liepājas komandas rindās debitēja trīs daudzsološi vietēji futbolisti, taču kļuva lieki, bet tagad parādījušies vēl vairāki jaunieši.

Protams, arī no viņiem (pirmām kārtām!) ir atkarīga turpmākā karjera, taču "svaigas vēsmas" Liepājas komandā nevar nemanīt un jācer, ka tās nebūs īslaicīgas.

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš

FK "Jelgava" divas pēdējās spēles zaudēja ar kopējo rezultātu 2:9, pēdējās 7 spēlēs ir gūta tikai viena uzvara un kopā ir gūti tikai 7 vārti (pašiem – 6 vārti, jo vienreiz pretinieki ieraidīja bumbu savos vārtos). Tik bāls sniegums Jelgavas komandas izpildījumā šosezon nebija redzēts. Vai aizsardzību tik ļoti iedragāja centra aizsarga Daniela Baloža pārcelšanās uz Valmieru? Tā nedrīkstētu būt. Spēles ar Liepāju jelgavniekiem vispār ir katastrofa – čempionātā nav uzvarēts jau 12 (!) reizes pēc kārtas, turklāt 11 reizes zaudēts… Vai kaut ko krasi mainīs 19 gadus vecais beļģu uzbrucējs Jentls de Bēts no Briges kluba "Cercle" sistēmas (jauniešu komanda)? Viņš jau bija ziemā ar jelgavniekiem treniņnometnē, bet tagad ir atgriezies.

Jelgavnieku sastāvs "uz papīra" nav tik slikts, cik neveiksmīgi komanda pēdējās laikā spēlē.

No 0:2 pirmajās 20 minūtēs jelgavnieki tā arī neattapās, jo pretinieks ne mirkli neļāva to izdarīt. Liepājas komandai izdevās pārvarēt neveiksmju joslu, cerams, ka to paveiks arī Jelgavas komanda un tad turnīra tabulas vidusdaļā būs vēl karstāk. Tikai abi līderi pagaidām ir no citiem neapdraudēti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu