Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Skaista gan nelaiķe... proti, "Kurbads"

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
HK "Kurbads" līdzjutēji
HK "Kurbads" līdzjutēji Foto: HK Kurbads

Nedēļā, kad Latvijas hokeja karsēju prātus aizņēma jaunais Rīgas “Dinamo” vadonis Pēteris Skudra ar savām atklāsmēm, kas notiks un nenotiks “Dinamo”, nebeidza kūsāt arī vietējais hokejs. Kuram atšķirībā no “Dinamo” dižkomandas ir par vienu nelabvēli mazāk. 

Latvijas virslīgas (OHL) klubi var kuģot no Liepājas līdz Daugavpilij, piestājot Rīgā un Jelgavā, bez jebkādu robežu šķērsošanas. Kas, kā rādās, šobrīd ir smagākā nasta KHL ārzemju klubiem. Tamdēļ varbūtība, ka Latvijas čempionāts sāksies septembrī, ir krietni lielāka, nekā “Dinamo” spēlēšana par punktiem jau no 2. septembra.

Kovida uzbrukuma laikā ne visās Latvijas hallēs ledus ticis izkausēts un virslīgas klubi pamazām jau sāk gatavoties valsts čempionātam. Ja jūlija beigās vajadzētu prognozēt, kāds būs fināls aprīlī, tad favorīti šobrīd ir divi – pērnā regulārā turnīra uzvarētājs “Olimp”, kur treniņos piedaloties teju četrdesmit spēlēt gribētāju, kā arī HK “Liepāja”, kur pieredzējušais kluba prezidents Mihails Vasiļonoks pa vienai vien savā aplokā atdabūjis aizklīdušās avis.

Kaut kāda kustība notiek arī “Mogo”, bet pagaidām jaunā/vecā LHF valdes locekļa Māra Mārtinsona studētā komanda vismaz komplektācijas ziņā atpaliek no liepājniekiem.

Kā noprotams no raksta virsraksta, tad tas vairāk būs par “Kurbadu”, kurš otro pavasari pēc kārtas finišējot otrais, uz kādu laiku ir finišējis mūsu hokeja virslīgā. Nemoralizēšu, cik tas bijis pareizi vai patiesi, bet fakts ir tāds, ka Rumbulā šajā sezonā nebūs pēdējo gadu trokšņa. Ja vien “Kurbada” hokeja pulciņa vadītājs Andis Pikāns mūs nepārsteigs Junioru attīstības hokeja līgā (JAHL) jeb pēc spēka Latvijas otrajā spēcīgākajā līgā.

Droši vien, ka liela daļa “Kurbada” fanu jau zina par izmaiņām klubā un hallē. Trīs gadus par “Kurbada” sporta skolas direktoru nostrādājušais Juris Štāls ir atlaists un jau no 1. jūlija strādā Valmieras Hokeja klubā tādā pašā kapacitātē, Štāla vietā sporta skolu Rumbulā tagad vadīs bijušais “Kurbada” kapteinis Toms Bluks, kura trenētie puikas (2004/.2005.) būs JAHL komandas kodols.

Piecpadsmit sešpadsmit gadi ir īstais laiks, kad sākt nopietni spēlēt un būtu tikai normāli, ja šos zeņķus mazliet atbalstītu kāds piecnieks veco spēlētāju, kas “Kurbada” gadījumā varētu būt Toms Hartmanis, Jēkabs Rēdlihs, Uldis Čalpa vai vēl kāds, bet JAHL nolikums atļauj izmantot tikai viena t.s. vecā spēlētāja pakalpojumus.

Kā arī četrus, kas dzimuši 1997. -1999. gadā. Lielajā “Kurbadā” pērn šim otrajam vecuma slieksnim atbilda tikai vārtsargs Denijs Romanovskis (1997). Pikāns nomainīja arī “Kurbada” ledus halles direktoru – iepriekš slavēto un halli uzcēlušo Renāru Valteru nomainījis Bostonas universitātes absolvents Jēkabs Rēdlihs. Jau pirms gadu mijas atlūgumu bija uzrakstījis hokeja menedžeris Miks Kovtuns. Rakstot dzeltenās preses stilā, no “Kurbada” uz naidnieku nometni – LHF – devies ilggadējais “Kurbada” komunikācijas speciālists Jānis Straupe, kurš nu jau vairāk par mēnesi ir sporta menedžeris Aigara Kalvīša vadītajā Hokeja federācijā.

Loģiski, ka uz visām debess pusēm izklīduši arī bijušie “Kurbada” spēlētāji. Vārtsargs Denijs Romanovskis, aizsargs Krišjānis Rēdlihs un uzbrucējs Lauris Bajaruns trenējoties kopā ar “Olimp”. Par Bajarunu gan melsa, ka viņu noskatījusi Liepāja. Nenoklausoties Laura teikto līdz galam, varēja arī iznākt viltus ziņa: “Esmu ceļā uz Liepāju... Makšķerēt!”

Ar “Mogo” trenējas Jānis un Dāvis Straupes, Jānis droši vien tur arī spēlēšot, Dāvis – “Mogo”, “Prizmā” vai vēl kaut kur citur. Trešais, kurš pagaidām izmanto “Mogo” pakalpojumus, ir vēl viens uzbrucējs, - Lauris Rancevs, taču viņš meklē darbu ārzemēs.

Uz Dāniju grasās doties aizsargs Ričards Birziņš, Jānis Sprukts varbūt vēl uzspēlēs Nīderlandē, kur viņa dēls trīspadsmit gadus vecais dēls Emīls varētu skoloties futbolā.

Pats tālākais lidojums iznāks Sandim Zolmanim, kurš grasās spēlēt Japānā Alda Girgensona trenētajā komandā. Droši vien, ka uz ārzemēm dosies vēl kāds (Aleksandrs Galkins, Kirils Tambijevs – “Zemgale” (?), bet daudzi bijušie kurbadieši joprojām ir izvēles priekšā: beigt nopietni spēlēt. Arī Mārtiņš Cipulis: “Ko daru? Būvēju pirti un trenēju sīkos “Akropolē”. Daudz variantu jau nav: vai nu “Mogo”, vai “Olimp”.

Teda Nolana mīlulim Kobam Jasam pavisam nesen uztaisīta otrā operācija, taču spēlēt Koba vēl taisās.

Principā no visiem pērngada kurbadiešiem tikai viens – aizsargs Mārtiņš Gipters ir oficiāli atradis citu klubu, HK “Liepāja”. Iespējams, ka daži hokejisti (Bluks, Edgars Brancis, Mārcis Zembergs, Jēkabs Rēdlihs) beigs pusprofesionāli spēlēt hokeju. Žēl gan. Citējot Ēvaldu Valteru no “Tās dullās Paulīnes dēļ”: “Skaista gan nelaiķe...” Smuka un stipra bija “Kurbada” komanda.

Vai viena kritušā dēļ ievērojami cietīs viss Latvijas hokejs? Jūlija beigās to grūti prognozēt. Septiņas komandas – “Olimp”, “Mogo”, “Liepāja”, “Zemgale”, “Dianburga”, “Prizma” un HS “Rīga” apstiprinājušas savu dalību jaunajā čempionātā. Varot būt arī astotā vienība – tas HK “Rīga” sastāvs, kuram vajadzētu spēlēt MHL. Katrā ziņā Latvijas uz vietas hokejs spēlēts tiks un ļoti iespējams, ka tas nemaz nebūs slikts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu