Rodčenkovs: Krievijas sportistiem būtu jāliedz dalība Tokijas Olimpiādē (1)

LETA/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Nākamā gada olimpiskajās spēlēs nevajadzētu ļaut piedalīties Krievijas sportistiem, sarunā ar raidorganizāciju BBC teica Krievijas dopinga sistēmas atmaskotājs un bijušais Maskavas laboratorijas vadītājs Grigorijas Rodčenkovs.

Pirmdien publicētajā intervijā ar BBC Rodenčkovs atklāja, ka pēdējās manipulācijas ar sportistu datiem veikušas tās pašas personas, kuras atbalstīja valsts dopinga shēmu 2014.gadā Soču Olimpiādē.

"Diskvalifikāciju būtu jāpiešķir visai Krievijas izlasei bez izņēmumiem," teica bijušais Maskavas laboratorijas vadītājs. "Tie paši cilvēki, kuri Sočos mainīja nodotās proves un datus, veica arī izmaiņas pēdējos dokumentos."

"Datu sagrozīšana notika milzīgos apjomos, kas nozīmē, ka valsts nav iemācījusies pilnīgi neko."

Jau 2018.gada Olimpiādē Krievijas sportisti nevarēja startēt zem sava karoga, bet daļa no tiem, kuri spēja pierādīt savu nevainīgumu, olimpiskajās spēlēs startēja zem neitrāla karoga.

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) pagājušajā gadā noteica jaunu četru gadu ilgu diskvalifikāciju Krievijai, kā rezultātā arī tika apturēta Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbība. Šāds lēmums tika pieņemts pēc tam, kad Krievija WADA izmeklēšanas laikā vairākkārt iesniedza nepatiesus datus.

Tikmēr "World Athletics" Krieviju no vieglatlētikas aprites diskvalificējusi jau kopš 2015.gada, bet "neitrālo" statusu sportisti no šīs lielvalsts nevarēs vairs izmantot, jo Krievija nav samaksājusi tai iepriekš noteikti desmit miljonu dolāru naudas sodu.

Sarunā ar BBC Rodčenkovs norādīja, ka "World Athletics" nekļūdītos, ja diskvalificētu Krievijas sportistus uz mūžu. 

"Šāds solis būtu pareizs, jo cilvēki no Krievijas vieglatlētikas vides ir absolūti vainīgi vai arī bijuši līdzdalībnieki," teica Rodčenkovs, seju un augumu piesedzot ar tumšu drānu.

Krievija līdz šim noliegusi, ka tās teritorijā veiktas valsts atbalstītas ar dopingu saistītas darbības. Lielvalsts Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) jau iesniegusi apelāciju par WADA lēmumu.

Rodčenkovs ir visas sāgas par valsts finansētu dopinga programmu 2014.gada olimpiskajās spēlēs Sočos galvenais liecinieks. Viņš uzturēšanās vieta ASV tiek turēta slepenībā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu