Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Skudra mūs pārsteidz un nepārsteidz (2)

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Pēteris Skudra
Pēteris Skudra Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

Pētera Skudras nokļūšana Rīgas "Dinamo" komandā bija gan prognozējama, taču ne bez šķēršļiem. Vēl no pirmā sadarbības posma, kad viņš uz "Dinamo" atdabūja amerikāņu uzbrucēju Taileru Arnasonu, "Dinamo" saimniekam Jurim Savickim bija saglabājušās siltas atmiņas par potenciālo galveno treneri. Un man liekas, ka Savickis jau sen bija izšķīries par labu Skudram, ļaujot masu medijiem lauzt šķēpus par Kozlovu, Mironovu, Kuļibabu vai jebkuru citu treneri. 

Principā Savickis itin smuki pablefoja, ka mums ir četri, seši vai vēl vairāk kandidātu. No burvju cepures vienalga tiktu izvilkts Pēteris.

Kurš pirmajā preses konferencē, tāpat kā Savickis, bija labvēlības un sīrupa sajaukums – nekā negatīva, tikai "play-off", sākumā Pēteris pat izteicās, ka arī visi palīgi viņam būšot vietējie, pēc tam izlabojot – 50:50.

Skaidrs, ka pirmajā sarunā neviens necentās treneri iztaujāt par niansēm, bet – vārtsargs (laikam jau Iļja Proskurjakovs, 1987) esot būtiska komandas sastāvdaļa, aizsargus jaunais vadonis gribot tādus, kas prot savā zonā spēlēt ar ripu... Kurš gan tādus negrib!

Pēc pāris dienām Skudra mazliet pielaboja savas vēlmes – viņš gribot četrus aizsargus labročus! Nu gan sasapņojies! Kā Kanādas izlasē... Kur tad tu ņemsi tos labročus?

Ja Latvijas hokeja izlasē pēdējos gados tādu bijis pavisam maz – no aizsargiem Jānis Jaks un Edgars Siksna, pirms tam – Maksims Širokovs, no uzbrucējiem – Lauris Dārziņš, Mārtiņš Karsums, Roberts un Rihards Bukarti, Ņikita Jevpalovs, Aleksejs Širokovs. Trīs gadus “Dinamo” nokalpoja Lietuvas izlases kapteinis Nerijs Ališausks – jā, Kanādas izlase tā nav, bet pārbaudīts kadrs labrocis. "Dinamo" nevajagot... Tāpēc Ališausks devies uz Bratislavu. Un pagaidām aizsargs labrocis tikai viens – pērn divas spēles Rīgā aizvadījušais Eduards Hugo Jansons (1997).

Abu vietējo palīgu izvēle mazliet pārsteidz. Laikam jau Pēteris saprot, ka nebūtu labais stils palīgos aicināt kādu no pērngada dinamiešiem, tāpēc viņš "nocēlis" abus HK "Rīga" trenerus – Aleksandru Ņiživiju un Raimondu Vilkoitu. Kad pirms šīs izvēles par Vilkoitu (1990) ieminējos kādam kolēģim, sekoja ironisks pretjautājums: “Bet tu iedomājies: ko gan Vilkoits var iemācīt savam vienaudzim Indrašim?” Es tik skeptisks neesmu, jo Raimonds ir gan zinātkārs, gan apķērīgs un gudrs. Vai jau ar savu viedokli? Nezinu. Bet vai tas vispār ir vajadzīgs otrajam, trešajam vai ceturtajam trenerim? Krievijā kolēģi melš, ka Skudra sev tuvumā nemaz negribot palīgus ar savām domām.

Baumo, ka Skudram vārtsargus gatavot palīdzēs Andrejs Carjovs (divos pasaules čempionātos bijis Krievijas izlases trešais numurs), ar kuru kopā piecus gadus grauzts ledus Ņižņijnovgorodā un arī pērn Čeļabinskā, otrs palīgs – Dmitrijs Parhomenko arī būšot no Ņižņijas laikiem.

Nekā pārsteidzoša. Tāda ir arī pasaules prakse, ka galvenais daudz kur apkārt ceļo ar sev uzticamiem ieroču nesējiem. Kā Žaks Klutjē Bobam Hārtlijam Latvijas izlasē un Omskas "Avangard", kā Toms Kūlens Tedam Nolanam. Lai Krievijas un Latvijas apvienotajam kvartetam labas sekmes!

“Dinamo” sakarā piesaukto Krievijas spēlētāju uzvārdi pagaidām ne sevišķi pārliecina. Proskurjakovam labākie gadi aiz muguras, bet pluss ir tas, ka spēlējis pie Skudras. Arī uzbrucējs Deniss Paršins (1986) un aizsargs Jurijs Sergijenko (1995) bijuši pie Skudras.

No Krievijas vismaz virtuāli šurp tiek sūtīti arī aizsargs Kirils Vorobjovs (CSKA, 1995), uzbrucējs Pavels Černovs ("Vitjaz", 1990), taču par jebkuru spēlētāju vai treneri mēs varam būt droši tikai tad, kad viņš ir Rīgā ar jau parakstītu līgumu. Droši vien nacionāli tendēti Latvijas hokeja fani iebildīs pret Krievijas hokejistu lielo īpatsvaru Rīgas "Dinamo", bet, ja sezonas sākumā kā mājas spēļu laukums būs Soči, Čehova vai kāds cits miests Krievijā, tad šīs valsts spēlētāji var būt arī kā pluss. Lai dabūtu skatītājus tribīnēs.

Nezinu, vai tā ir trenera koncepcija, naudas trūkums vai arī cits motīvs, bet mani mazliet šokē lielā disonanse Skudras un Guntara Pastes sastāva izvēlē. Paste kā šā "Dinamo" atslēgas spēlētājus minēja Kristapu Sotnieku, Mārtiņu Karsumu, arī Oskaru Cibuļski, bet nav vēl Skudra apostījis Piņķu halles ledu un tautā jau aiziet runas, ka viņš nekādā gadījumā komandā negribot Sotnieku un Karsumu, tāpat arī Oskaru Bārtuli un Oskaru Cibuļski.

Skaidrs, ka katram speciālistam drīkst būt savs skatījums, bet, ja Juris Savickis publiski izteicies, ka Paste izvēlas nākamās sezonas sastāvu, tad tā diezgan stulbi sanāk. Kā arī ar Uvi Balinski – Pastem viņu nevajadzēja, bet Skudra tagad nožēlo, ka labākais aizsargs palaists pasaulē...

Līdz sezonas pirmajam sākumam vēl laika gana – gandrīz mēnesis, bet vismaz pagaidām “Dinamo” sastāvs izskatās pašķidrs. Skudram ir iedota liela vara pašam to komplektēt, Amerikas Hokeja līgā un vēl šur tur interesantu spēlētāju, turklāt vēl lētu, esot steriem. Katrā ziņā viss pārējais ir lirika, nozīme ir tikai vietai turnīra tabulā. Ja "Dinamo" tiks "play-off", gods un slava Skudram un viņa brigādei. Pretējā gadījumā... Par to es labāk neizteikšos.

Kas mani pārsteidz jūlija beigās? Ka Krievijā par 100% savu viedokli mainījuši hokeja "eksperts" Aleksandrs Koževņikovs un žurnālists Aleksejs Ševčenko. Pirms tam abi norējuši Skudru kā ļoti sliktu ārzemnieku, kurš tikai aizņem pašu Krievijas treneru vietas, bet par Skudru Rīgas "Dinamo" nu abi izsakās ļoti pozitīvi. Ko tas varētu nozīmēt?

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu