Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: 2-4-3-1 (1)

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Toms Dreiblats/RFS

Viena pietrūkst? Pareizi, jo tas nav spēlētāju shematisks izvietojums laukumā pirms futbola spēles, bet gan komandu sadalīšanās Latvijas "Optibet" futbola virslīgā pēc 12 spēļu kārtām (Jūrmalas "Spartakam" un FK "Liepāja" ir par vienu spēli mazāk, taču tas šo shēmu nemaina).

Ir pienācis laiks, kad kaut kāda shēma turnīra tabulā jau veidojas. Vai šādu pašu shēmu varēsim zīmēt vēl pēc 3-4 spēļu kārtām vai pirms pēdējā apļa? Visticamāk, ka tā jau būs cita.

Desmito uzvaru pēc kārtas (4:1 viesos pār FK "Liepāja") guva čempions "Riga FC". Ja kāda no virslīgas komandām arī rāda čempiona cienīgu sniegumu, tad tas ir tieši pašreizējais titula īpašnieks. Visas spēles "rīdzinieku" izpildījumā, protams, nav atraktīvas un, kā mēdz teikt, skatāmas, taču tieši stabilitāte un pārliecība komandas sniegumā ir tās divas lietas, kas "Riga FC" izceļ uz pārējo komandu fona. Turklāt komanda vēl papildinājusi sastāvu ar pieredzējušo portugāļu uzbrūkošo pussargu Pedrinju (Liepājā vēl gan nespēlēja), kura rēķinā ir 117 spēles un 17 gūti vārti Pro līgā (virslīgā). Viņa piesaistīšana droši vien jau vairāk saistīta ar piedalīšanos UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā, taču arī trešā pēc kārtas Latvijas čempionu titula nodrošināšanai portugālis ļoti noderēs.

Liepājā pirmo reizi "Riga FC" rindās laukumā izgāja (uz maiņu 70. minūtē) 28 gadus vecais brazīlietis (jau ceturtais brazīlietis komandas sastāvā) Dariu Federiku da Silva (juniors), kurš iepriekš ir spēlējis ne tikai brazīliešiem tradicionālajā pirmajā pieturas vietā Eiropā Portugālē, bet arī Dienvidkorejā un Azerbaidžānā (iepriekšējā sezona - Baku "Ņeftči" rindās).

"Riga FC" jau tā izceļas ar garu un kvalitatīvu rezervistu soliņu jeb tā saukto sastāva dziļumu, bet tagad galvenajam trenerim Oļegam Kononovam ir vēl lielākas iespējas mainīt sastāvu (atcerēsimies, ka nesen komandā iesaistījās arī Vladimirs Kamešs). Divi gandrīz līdzvērtīgi sastāvi - tieši "Riga FC" tam no visām Latvijas futbola komandām ir vistuvāk. Ja gribi sekmīgi spēlēt ne tikai vietējā čempionātā, bet arī Eiropā, tad cita ceļa nav, turklāt šosezon spēļu grafiks ir ļoti spraigs un arī tāpēc plaša labu spēlētāju izvēle noder kā nekad agrāk.

RFS izglābās no zaudējuma Slokā pret "Spartaku" tikai 89. minūtē - 1:1 - un tagad atpaliek no līdera par 5 punktiem. Līderiem vēl atlicis aizvadīt divas savstarpējās spēlēs un kopā pa 15 spēlēm, tā ka nesteigsimies pasludināt "Riga FC" par čempionu (pēdējo reizi trīs gadus pēc kārtas titulu ieguva FK "Ventspils" - 2006., 2007. un 2008. gadā).

"Spartaks" pirmajā riņķī uzvarēja "Riga FC", bet tagad daudz netrūka, lai būtu uzvarējis arī RFS komandu, tā ka abi līderi vēl var zaudēt punktus ne tikai savstarpējās spēlēs un ne tikai spēlēs ar "Spartaku". Futbola aprindās runā, ka RFS komandu varētu papildināt Jānis Ikaunieks, kurš, kā zināms, ir pametis Drammenas komandu Norvēģijā. Zinot viņa sadarbību savulaik FK "Liepāja" ar Māri Verpakovski, kurš pašreiz ir RFS ģenerāldirektors, šāda pāreja nebūs nekāds pārsteigums. Un tā noteikti pastiprinās RFS komandu, padarīs lielākas galvenā trenera Viktora Moroza iespējas variēt sastāvu.

Abi līderi ir pietiekami stabili pirmajās divās vietās, toties vismaz četras komandas spēkojas par trešo vietu un, iespējams, vēl vienu vietu Eiropas kausu izcīņā (te korekcijas var ieviest Latvijas kausa izcīņa). Konflikti un nesaskaņas (nekas līdz galam vēl nav atrisināts) FK "Valmiera" rindas, kā izskatās, nav satricinājuši, arī zaudējums iepriekšējā mačā ar 2:5 viesos RFS komandai (liekas neticami, bet Valmieras komandai ir otrais lielākais zaudēto vārtu skaits) neiedragāja komandas pārliecību - 3:0 uzvara pār FK "Ventspils". Lieki teikt, ka spēles gaitu un tās gala iznākumu nevarēja neietekmēt notikumi 38. minūtē, kad tika noraidīti divi ventspilnieku un viens valmieriešu spēlētājs. Līdz 0:2 viesi vēl arī mazākumā ne tikai turējās pretī, bet varēja arī izlīdzināt rezultātu (Villelam to neļāva izdarīt vārtsargs Rūdolds Oskars Soloha, kurš aizvadīja savu pirmo "sauso" spēli virslīgā), taču tad bija spiesti padoties. Kaut kas Ventspils komandā nav kārtībā (runā arī par algu aizkavēšanos), par ko liecina arī komandas kapteiņa un ilggadējā spēlētāja (kopš 2014. gada sezonas) Eduarda Tīdenberga pēkšņā pāreja uz FK "Liepāja". Par to liecina arī tikai viena uzvara pēdējās 7 spēlēs, par to liecina arī diezgan biežā komandas spēlētāju un treneru nesavaldība. Ventspilnieki joprojām ir reāli pretendenti uz medaļām (kopš FK "Ventspils" spēlē virslīgā, tas tikai divreiz nebija trijniekā - pirmajā sezonā 1997. gadā un 2017. gadā), taču ar tādu sniegumu…

Valmieras komandas labā divus vārtus guva Toluvalase Arokodare, ar 9 gūtiem vārtiem viņš tagad ir līderiem starp labākajiem vārtu guvējiem. Ne velti laikam par 19 gadus veco nigērieti interesējas arī viens no slavenākajiem Beļģijas klubiem Briseles R.S.C. "Anderlecht" (34 reizes Beļģijas čempions, savulaik UEFA klausa, divreiz Kausu ieguvēju kausa un divreiz UEFA Superkausa ieguvējs). Valmierai pašai Tolu ir vajadzīgs, jo komandu taču gaida debija Eiropas kausos.

Nekādi nespēj pārvarēt krīzi Liepājas komanda - tikai viena uzvara pēdējās 9 spēlēs un nu jau 9. vieta turnīra tabulā. Prom Fortišs, klāt Tīdenbergs, Abdullahi Alfa (arī no FK "Ventspils", kur gan šosezon nav spēlējis) un 29 gadus vecais argentīniešu balsta pussargs Leandro Teiho (iepriekš spēlējis Argentīnā un Slovēnija), iespējams, ka drīz laukumā izies baltkrievu uzbrucējs Valerijs Gorbačiks, varbūt kādreiz līdz Liepājai tiks Melnkalnes izlases aizsargs Marko Simičs. Spēlē ar "Riga FC" pieteikumā nebija Denisa Ivanova un baltkrieva Filipa Ivanova. Vai abi prom? Juceklis sastāvā un juceklis komandas sniegumā. Un nākamā spēle viesos ar RFS.

Jau piecas spēles pēc kārtas nevar uzvarēt BFC "Daugavpils" - šoreiz 1:1 ar FK "Tukums 2000/TSS", turklāt tieši tukumnieki pirmie guva vārtus. Daugavpilieši atkal neizmantoja virkni iespēju gūt vārtus. Virslīgas jaunpienācējiem joprojām nav pirmās uzvaras, taču tās gūšana rādās arvien iespējamāka.

Atgādināšu, ka šosezon pēdējās 10. vietas īpašnieki virslīgu pametīs, bet 9. vieta aizvadīs divas pārspēles ar 1. līgas vicečempionu (vai nākamo komandu pēc ranga, kas gribēs cīnīties par iekļūšanu virslīgā). Tas nodrošina intrigu turnīra tabulas lejasgalā. Neviens taču negrib ne tikai izkrist, bet arī izaicināt likteni pārspēlēs.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu