Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Vasiļonoks Liepājā vāc "zelta" komandu

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
HK "Liepāja" hokejisti
HK "Liepāja" hokejisti Foto: HK Liepāja/Facebook

Ja mēs nezinātu, ka Latvijas hokeja flagmanis ir Rīgas "Dinamo", tad šajā vasarā aktīvāk un varbūt pat profesionālāk ir strādājis hokeja klubs "Liepāja". No jūlija sākuma jau uz ledus, kluba prezidentam Mihailam Vasiļonokam mājās Liepājā atdabūjot četrus labus uzbrucējus - Artūru Mickēviču, Egilu Kalnu, Kārli Ozoliņu un Linardu Mazuru-Mago, kā arī jaunā "Liepājas" kluba pirmo kapteini - aizsargu Mārtiņu Gipteru. Latvijas mērogiem - labs kampiens, turklāt pandēmija mājās var atsūtīt vēl vienu otru liepājnieku. Kad bilstu Vasiļonokam, ka viņam veidojas čempionu sastāvs, Miša mani ātri noliek uz reālisma platformas: "Jā, jā, bet pagaidām tikai uz papīra un pēc uzvārdiem..."

Pie starpsezonas uzvarām noteikti jāpiemin arī tas, ka viens no HK "Liepāja" dibinātajiem, viņš arī viens no diviem holdinga "UPB" dibinātājiem Oskars Mors 30. jūnija Latvijas Hokeja federācijas kongresā tika ievēlēts par šīs organizācijas valdes locekli. Tātad hokeja sabiedrība šo Liepājas hokeja atbalstītāju (fanu?) pieņem kā savējo.

Parakstot līgumu ar no Lielbritānijas stiprākās līgas (EIHL) kluba Dandī "Stars" uzbrucēju Egilu Kalnu, kluba prezidents Vasiļonoks starpsezonā veikto papildināšanos komentēja šādi: "Mūsu mērķis ir veidot spēcīgu komandu un mūsu puišus atgriezt atpakaļ mājās. Ar atgriešanos!" Kalns, kurš ilgus gadus bijis liepājnieku pirmās maiņas uzbrucējs, pērn Dandī 46 spēlēs nopelnīja 26 (13+13) punktus. Cits talantīgā 1991. gada uzbrucējs Artūrs Mickēvičs ir trīskārtējs Latvijas čempions, bet "Liepājas" priekšteča "LM" kreklā, pēdējās četras sezonas itin rezultatīvi spēlējot Francijas virslīgā Lionas un Gapas klubos.

Pēc pieciem Zviedrijā nospēlētiem gadiem mājās atgriezies Mazurs-Mago, Liepājā pēc divām sezonām "Mogo" atgriezies arī Kārlis Ozoliņš, kurš var gan pats iemest, gan piespēlēt partnerim, pērn "Mogo" – 23 (10+13). Savukārt aizsargs Mārtiņš Gipters nu jau vairākus gadus, pēdējos četrus "Kurbada" formā, pierādījis, ka vismaz mūsu virslīgai viņš ir ļoti rezultatīvs aizsargs, pērn - 33 (14+19) – labākais Latvijā.

No MHL spēlējošā HK "Rīga" Liepājā atgriezies gados jaunais aizsargs Emīls Auziņš (2002), vēl divi bijušie Liepājas aizsargi - Kristaps Nīmanis (1993) un Matīss Petrovičs (2000) vismaz pagaidām piestājuši vēju pilsētā, pēc četrām sezonām Amerikā. Nīmanis savulaik tika pieskaitīts ļoti talantīgo pulkam, pildot arī Latvijas U-18 izlases kapteiņa pienākumus. Pēc gada pabūšanas Somijas otrās līgas ("Mestis") klubā FPS, Liepājā atkal ir uzbrucējs Raivo Freidenfelds (2000).

HK "Liepāja" izdevies saglabāt lielāko daļu pērngada sastāva - vārtsargi Jučers un Glūzda, aizsargi - Freibergs, Freimanis, Grīnbergs, Demiters, Rumševičs, uzbrucēji - Zabis, Fomins, Freijs, Kaļeiņikovs, Ņekļudovs, Plānics, Rungovskis, Vilmans, Zīle, taču ir arī zaudējumi. Vissāpīgāk prezidents Vasiļonoks pārdzīvo sava amatbrāļa Kristapa Nazarovu pārēju uz Zviedrijas 4. līgas klubu "IK Guts": "Es neko neteiktu, ja Kristaps atrastu darbu spēcīgā klubā, bet nu zviedru ceturtā līga... Turklāt mēs viņu pēdējos gadus pavilkām uz augšu, pērn - pat līdz Latvijas izlasei." Nezinu, kādi ir "Guts" kluba mērķi jaunajā sezonā, bet bez Nazarova tur būs vēl viens mums labi zināms uzbrucējs Haralds Podziņš, kā arī KHL labākais solists Mihails Aņisins.

Šā paša iemesla dēļ (zema līga) Vasiļonokam īsti nav saprotama arī pērnās sezonas trešā rezultatīvākā spēlētāja (13+30) Māra Diļevkas pārcelšanās uz Somijas 4. līgu - uz "Kraft" vienību, kur jau spēlē cits bijušais liepājnieks Arturs Kuzmenkovs. Komandā vairs nav arī aizsargu Minajeva (netiek sastāvā, strādās par treneri), Pāvelsona, Alondera, uzbrucēju Lavrova, Žučkova (Norvēģija ?), Butāna ("Zemgale").

Doši vien, ka zaudējums ir arī galvenā trenera Maksima Bogdanova pārcelšanās uz Oslo priekšpilsētu Lorenskogu. Norvēģu klubs Bogdanovam piedāvājis labi apmaksātu trenera darbu, turklāt ar perspektīvu, kādas Liepājā viņam droši vien nebūtu. Turklāt Lorenskogā Maksimam priekšā jau ir savējais - aizsarga Maksima Ponomarenko tēvs, kurš lejot ledu, asinot slidas utt.

Pērn laiku pa laikam tika mēļots, ka "Liepāju" varētu trenēt vai nu Jūliuss Šuplers, vai Leonīds Beresņevs. Abi kādu laiku tur atradās konsultantu lomās. Bet jaunais vadonis būs pašu puika - Guntis Pujāts (1981). Madonietis, kurš hokejā ienācis caur "Dinamo-81", karjeras lielāko daļu pavadot Liepājā, ar to 2002. un 2016. gadā izcīnot Latvijas čempionu zeltu. Spēlējis Latvijas U-18 un U-20 izlasēs, bijis "Zemgales" kapteinis, trenējis jauniešus un JAHL klubu. Vairāk fiziska nekā tehniska hokeja piekritējs. Līdzšinējo gatavošanās posmu liepājnieku galvenais treneris raksturo ar vienu vārdu - kilometrāža: "Skrējām krosus, veicām lielu aerobo darbu gan uz ledus, gan sausajos treniņos."

Jaunais vadonis vismaz pārbaudes spēlēs jau iepazinis zaudējuma rūgtumu – 1:2 pret HS "Rīga", kā arī uzvarējis pērnās sezonas regulārā čempionāta pirmās vietas ieguvējus "Olimp" - 3:2. Būšot arī nūju krustošana ar Rīgas "Dinamo", bet pirms Latvijas čempionāta "Amber Puck" turnīrs Liepājā augusta beigās. Ja man augusta sākumā būtu jāprognozē, kuri klubi spēlēs OHL finālā, tad viens no viņiem laikam būs no Latvijas rietumiem. Kur Latvijas medaļas gaida jau četras sezonas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu