Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Ikaunieka atgriešanās, Tolu hat-trick un "Riga FC" uzvaru sērija

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Valmiera FC/Facebook

Trīs notikumi aizvadītajā Latvijas "Optibet" futbola virslīgas 13.kārtā. Viens no tiem varēja būt cits, taču arī šoreiz vēl savu pirmo uzvaru neguva virslīgas jaunpienācējs FK "Tukums 2000/TSS".

Tukums vēl vienā spēlē bija tuvu uzvarai (2:1 bija vēl 61.minūtē, bet 2:2 turējās līdz 90.minūtei) vai vismaz vēl vienam punktam, taču par vienu no kārtas notikumiem Tukumā kļuva 19 gadus vecā nigērieša Toluvalases Arokodare jeb vienkārši Tolu trīs gūti vārti jeb hat-trick FK "Valmiera" labā. Tolu kļuva par otro spēlētāju pēc Kulē no "Riga FC", kurš vienā spēlē guva 3 vārtus un tagad viņa rēķinā ir 12 vārti.

Šosezon turnīrs ir nedaudz īsāks nekā bija pirms gada (27 spēles 32 spēļu vietā katrai komandai), taču izskatās, ka varbūt beidzot kāds atkal gūs 20 vārtus. Pēdējo reizi tas notika 2014. gadā, kad Vladislavs Gutkovskis no "Skonto FC" guva 28, bet Jānis Ikaunieks no FK "Liepāja - 23 vārtus.

Kas kļūs par Tukuma komandas pirmo "upuri"? Jautājums ir atklāts, bet tāds "upuris" noteikti būs. Droši vien, ka trenerim Jurģim Kalnam kāds jau ir pārmetis par to, ka komanda "neierakās" aizsardzībā ne tad, kad bija 2:1, ne tad, kad varēja saglabāt kaut punktu, taču tur jau tā lieta, ka Tukuma komanda cenšas spēlēt futbolu un gūt nevis nosargāt punktus. Tikai ar tādu attieksmi arī var kaut ko sasniegt un iemācīties. Skola maksā naudu (lasi - zaudētas spēles) un tā tas ir bijis vienmēr. Nākamā spēle tukumniekiem būs Rīgā ar FK "Metta". Ar komandu, kas arī ir simpātiska tieši ar to, ka cenšas spēlēt futbolu ar jebkuru pretinieku un kas pašreiz turnīra tabulā ir tuvākā tukumnieku konkurente.

Jānis Ikaunieks virslīgā debitēja vēl 2013.gadā (pašā pirmajā spēlē ar "Metta/LU" un guva arī vārtus - pielika punktu 4:0 uzvarai), taču tagad viņam bija vēl viena debija - līdz šim Jānis virslīgā bija spēlējis tikai FK "Liepāja" rindās, bet tagad izgāja laukumā uz maiņu tieši pret liepājniekiem RFS komandas rindās. Līdz ar Ikaunieka iekļaušanos RFS komandas iespējas mainīt sastāvu, neciešot spēles kvalitātei, kļuva vēl lielākas. Tas ļoti noderēs Eiropas kausos, tas noderēs, dzenoties pakaļ līderim un čempionam "Riga FC" (3:0 uzvara pār FK "Jelgava"). Abus līderus šķir 5 punkti, abi vēl vairāk ir attālinājušies no tuvākajiem sekotājiem un jānotiek lielam brīnumam vai kaut kam neparedzamam, lai duets izjuktu un lai pārējām komandām paliktu kaut kas vairāk par "bronzu". Abu līderu otrais savstarpējais duelis būs 30. Augustā "Skonto" stadionā un tajā var daudz kas izšķirties cīņā par titulu.

RFS pārspēja FK "Liepāja" ar 3:0, taču tā nebija spēle "vienos vārtos". Jā, uzvara pārliecinoša, jā, RFS bija pārāks, taču atšķirība komandu sniegumā nebija tik krasi atšķirīga, cik tālu tās viena no otras atrodas turnīra tabulā - attiecīgi 31 un 11 punkti, attiecīgi 2.un 9.vieta. Liepājas komandas rindās vēl nav ieradušies baltkrievi (Gorbačiks un Berjozkins), Melnkalnes izlases aizsargs Simičs vēl karantīnā, Čudaram spēli vajadzēja izlaist, Keitā - savainots, bet Karšauskam tā bija pēdējā spēle, kuru vēl vajadzēja izlaist. Tā ka potenciāli komandai jākļūst spēcīgākai (prom ir Fortešs, F. Ivanovs, Beduī un Semenivs, klāt Alfa, Teiho, Tīdenbergs, Zelmanis, mačā ar RFS pirmo reizi šosezon laukumā izgāja 20 gadus vecais Ziemelis...), taču vai tad pirms sezonas liepājnieku sastāvs nebija tāds, lai varētu domāt par medaļām? Tātad neveiksmju iemesli jāmeklē kaut kur dziļāk. FK "Liepāja" ir tikai viena uzvara pēdējās 10 spēlēs. Un nākamā spēle tagad būs mājās ar principiālāko pretinieku FK "Ventspils"...

Toties čempions "Riga FC" turpina savu uzvaru sēriju - nu jau 11 uzvaras pēc kārtas. Kluba rekords - 12 uzvaras pēc kārtas un 19 pēc kārtas nezaudētas spēles - tika sasniegts 2018.gada sezonā, kad "rīdzinieki" pirmo reizi ieguva titulu. Nākamā spēle "Riga FC" ir Daugavpilī. Var atkārtot pirmo no minētajiem rekordiem.

Daugavpils komanda pēc divām pēc kārtas spēlēm savā laukumā, kurās neizmantotās vārtu gūšanas iespējas neļāva uzvarēt, iesita uzreiz četrus - 4:1 uzvara Rīgā pār FK "Metta". Pirms šīs spēles abām komandām bija pa 12 punktiem, abas centās tikt pēc iespējas tālāk no 9.vietas un tuvāk līderu sešiniekam. Daugavpiliešiem bija 5 pēc kārtas neuzvarētas spēles un trīs neizšķirti pēc kārtas, bet tagad pārliecinoša uzvara pirms čempionu uzņemšanas.

FK "Ventspils" pirms spēles ar Jūrmalas "Spartaku" bija uzvarējis tikai vienā no 7 pēdējām spēlēm, bet spartakiešiem pirms došanās uz Ventspili viss bija otrādi - tikai viens zaudējums pēdējās 7 spēlēs. Tiesa, ventspilniekus Jūrmalas komanda nebija uzvarējusi trijos mačos pēc kārtas. Neuzvarēja arī šoreiz - 1:1, taču abu komandu sērijas turpinās un abas joprojām ir reālas pretendentes uz vietu trijniekā.

Gandrīz puse spēļu komandām ir nospēlēta - 13 no 27 (izņemot "Spartaku" un Liepājas komandu, kuru pirmā riņķa mačs pārcelts uz 16.septembri). Šķiet, ka aizraujošākā daļa vēl tikai sāksies.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu