Starptautiskā federācija pagaidām neplāno mainīt nākamā gada PČ hokejā norises vietu

CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas hokeja izlases fani
Latvijas hokeja izlases fani Foto: Zane Bitere/LETA

Starptautiskā Ledus hokeja federācija (IIHF) neplānot pārcelt 2021.gada pasaules čempionātu uz citu norises vietu un nevēlas izdarīt kādus politiskus paziņojumus, ziņu aģentūrai TASS atklāja organizācijas prezidents Renē Fāzels.

Kā Somijas izdevumam "Ilta-Sanomat" atklāja IIHF viceprezidents Kalervo Kummola, viņš ir izvirzījis jautājumu par turnīra rīkošanas vietas maiņu pēc politiskajiem protestiem Baltkrievijā.

Saskaņā ar oficiālajiem provizoriskajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,09%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Baltkrievijas drošības dienestiem vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā aizturēti gandrīz 7000 cilvēku un simtiem ievainoti. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

2021.gada pasaules čempionātu rīko Minska kopā ar Rīgu, bet turnīra izšķirošās fāzes spēles paredzētas tieši Baltkrievijas galvaspilsētā. Minska pasaules čempionātu uzņēma arī 2014.gadā, un jau toreiz Eiropas Parlaments aicināja IIHF liegt Baltkrievijai uzņemt meistarsacīkstes, norādot uz varas iestāžu represijām pret opozīciju.

"Mūsu federācija ir apolitiska, šis jautājums daudz netiek apspriests. Kummolas intervija sacēla pamatīgu troksni, taču mēs nekad neesam apsprieduši pasaules čempionāta atcelšanu," TASS citē Fāzela teikto.

IIHF prezidents norāda, ka pasaules hokeja jumtorganizācija seko līdzi Baltkrievijā notiekošajam.

"Redzam demonstrācijas pēc prezidenta Lukašenko ievēlēšanas, taču starptautiskas sporta federācijas loma šobrīd nav izdarīt kādus politiskus paziņojumus," saka Fāzels.

Viņš atsauc atmiņā 2014.gada pasaules čempionātu, norādot uz lielo apmeklētāju skaitu un augsto organizācijas līmeni.

"Mums nav iemesla par šo tēmu izdarīt politiskus paziņojumus. Kā lēmām, turnīrs sāksies 21.maijā. Mūsu nostāja ir diezgan skaidra. Mēs esam gatavi doties uz Baltkrieviju," atkārtojot iepriekš teikto, stāsta Fāzels.

IIHF prezidents gan neslēpj, ka organizācija ir gatava spiedienam jautājumā par čempionāta norises vietas pārcelšanu.

"Pastāv risks, ka kāda no komandām nedodas uz Baltkrieviju, ņemot vērā problēmas, kas varētu būt saistītas ar dalībnieku drošību. Tomēr šobrīd par to ir pāragri runāt. Visi uztraucas par koronavīrusu, tagad ir grūti laiki. Mani šobrīd vairāk satrauc koronavīrusa ietekme uz hokeja līgām, čempionātu sākumi Eiropā un KHL - vai varēs spēlēt ar skatītājiem," skaidro Fāzels.

2022.gadā turnīru vajadzētu uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

Rīga un Minska 2017.gada maijā notikušajā balsojumā sīvā cīņā pārspēja Somijas pilsētas Helsinkus un Tamperi. Rīgā un Minskā notiks grupu turnīri un pa diviem ceturtdaļfināliem, bet pusfināli un fināls tiks aizvadīti Baltkrievijas galvaspilsētā.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā, kamēr Minskā turnīrs notika 2014.gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu