Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Tolu atgriežas, "Liepāja" izglābjas, "Riga FC" - jauns rekords

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmiera FC" futbolisti
"Valmiera FC" futbolisti Foto: Valmiera FC/Facebook

​Trim Latvijas futbola klubiem 16. kārtas spēles "Optibet" futbola virslīgā bija pēdējā pārbaude pirms spēlēm UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas 1. kārtā. "Valmiera FC" līdzjutēji šajā sakarā varēja atviegloti nopūsties, kad komandas sākumsastāvā pirms mača ar FK "Jelgava" ieraudzīja Toluvalasi Arokodari (Tolu).

Tolu ne tikai izgāja laukumā sākumsastāvā un spēlēja, bet arī guva savus 15. vārtus čempionātā, jau tagad atkārtodams Darko Lemajiča iepriekšējās divās sezonās iespēto. Tas nenozīmē, ka Tolu "atstrādās" Valmieras komandas rindās visu savu līgumu, taču vismaz pašreiz viņš ir atpakaļ, un tas ir būtiski.

Eiropas līgā valmieriešiem debijas mačā būs viesos jātiekas ar vienu no spēcīgākajiem Polijas klubiem, šā gada Polijas vicečempionu Poznaņas "Lech". Noteikti neesam favorīti, taču tur Tolu (un visiem citiem!) būs laba iespēja sevi apliecināt. Vēl svarīgāka Tolu loma ir Valmieras komandas centienos iegūt medaļas virslīgas čempionātā, kas uzreiz nodrošinās vietu Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā nākamajā sezonā.

Valmierieši uzvarēja FK "Jelgava" ar 2:0, trešajā vietā turnīra tabulā viņi ir diezgan stabili, taču jāpatur prātā, ka ne Jūrmalas "Spartaks", kam turklāt ir viena spēle rezervē, ne FK "Ventspils", kas kopš 1997. gada (debija virslīgā) tikai divreiz palika ārpus trijnieka, nav nolikuši ieročus un tieksies Valmieras komandu apsteigt. Šajā ziņā tāda uzbrukuma līdera, kāds ir Tolu, loma kļūst īpaši svarīga.

Valmieras komandu nupat papildināja divi futbolisti no Senegālas - aizsargs Pape Jare Falls un uzbrucējs Džibrils Guejē. Vai Guejē personā Tolu jau tiek gatavota maiņa? Laiks rādīs, taču jebkurā gadījumā vēl viens uzbrucējs valmieriešiem noderēs.

Turpinās melnā josla Jelgavas komandā, kaut gan tieši Valmierā kaut kādas "dzīvības pazīmes" komandas rindās jau bija manāmas. Uzreiz labi iekļāvās komandas rindās 195 cm garais centra aizsargs Veslijs Džons no Trinidādas un Tobago, taču lielākā Jelgavas komandas problēma pašreiz ir spēles veidošana (turklāt vēl šoreiz neliela savainojuma dēļ nebija Igora Kozlova) un vārtu gūšana (noraidījuma dēļ vēl divas spēles jāizlaiž komandas labākajam vārtu guvējiem - 5 no visiem komandas tikai 11 vārtiem - Jurijam Zaharkivam, bet savainojums ir beļģim Jentilam de Bētsam).

FK "Jelgava" pēc 16 spēļu kārtām ir guvusi vismazāk vārtu - tikai 11, un pretinieku vārtsargi nav pārspēti jau 372 minūtes (četras pilnas spēles un vēl 12 minūtes). Pēdējo četru spēļu kopējais rezultāts - 0:14…

Nākamā spēle jelgavniekiem savā laukumā ar Jūrmalas "Spartaku", kas laužas uz trešo vietu, tagad ir īpaši nikns pēc pēdējās sekundēs izlaistās uzvaras mačā ar FK "Liepāja".

"Spartakam" tagad ir viena uzvara pēdējās 6 spēlēs, bet liepājnieki tikai vienreiz uzvarējuši jau pēdējās 13 (!) spēlēs (5 neizšķirti un 7 zaudējumi). Uzvarēt atkal neizdevās, taču pēdējās divas Liepājas komandas spēles Valmierā un Slokā tomēr vieš komandas līdzjutējos cerību - abas reizes komanda cīnījās līdz galam un kompensācijas laika pēdējās sekundēs izglābās no zaudējuma, turklāt pret "Spartaku" atspēlējās no 0:2 un panāca 2:2. Abos gadījumos punkts tika izglābts ar vistiešāko Artūra Karašauska piedalīšanos - Valmierā pēc viņa soda sitiena sekoja atkārtots sitiens un laimīgs rikošets, bet Slokā viņš pats ietrieca bumbu zem vārtu pārliktņa. Šādi divi varoņdarbi īpaši neuzlaboja Liepājas komandas situāciju turnīra tabulā (liepājniekiem gan arī ir viena spēle rezervē), taču tāds cīņasspars, nepiekāpšanās un raksturs ir tas pamats, uz kura var būvēt uzvaras. Tās būs. Nākamā spēle liepājniekiem ir Tukumā, un jācer, ka viņi atceras, cik grūti klājās pirmā riņķa mačā savā laukumā.

Abi līderi guva pārliecinošas uzvaras - vispirms RFS ar 5:1 pārspēja FK "Metta" un uz neilgu laiku kļuva par līderi, bet tad 13. uzvaru pēc kārtas guva un jaunu kluba rekordu sasniedza čempions "Riga FC" - 5:2 pār FK "Tukums 2000/TSS".

Abus līderus šķir tikai divi punkti, "rīdziniekiem" gan ir par vienu aizvadītu spēli mazāk, taču tik un tā spēkošanās par titulu vēl nav beigusies (cerams). FK "Valmiera", "Spartaks" un FK "Ventspils" - pašreiz trīs pretendenti uz trešo vietu. Ventspilnieku rindas pametis vēl viens spēlētājs - uz Liepājas komandu devies arī Ingars Sarmis Stuglis.

Situācija ir diezgan neparasta - ja komandu īsā laika posmā un turklāt vēl pirms spēles Eiropas līgā pametuši jau trīs spēlētāji (viens no viņiem šosezon gan nav spēlējis, taču divi no viņiem bija komandas kapteiņi!), tad tas ne par ko labu neliecina, bet, no otras puses, ventspilnieki maču pret BFC "Daugavpils" (2:0; revanšs par 1:3 zaudējumu Daugavpilī) sāka tik apņēmīgi un ar tādu iedvesmu, ka tas nekādi neliecina par problēmām (runā par algu aizkavēšanos) komandā un liecina par futbolistu attieksmi. Jautājums - cik ilgi (ja vien runas par finansiālām problēmām atbilst patiesībai). Katrā ziņā tāda futbolistu attieksme vieš cerības pirms mača Eiropas līgā savā laukumā ar Tiraspoles "Dinamo-Auto".

Spraiga būs spēkošanās ne tikai par titulu, medaļām un iespējamo vietu Eiropas līgas kvalifikācijā (tā būs 4. vieta, ja korekcijas neienesīs Latvijas kausa izcīņa), bet arī par nākamo iespējami augstāko vietu un par izvairīšanos no pārspēlēm, kas pašreiz draud četrām (!) komandām. Vai jau zināma komanda, kas pametīs virslīgu? Nevienu negribu pāragri "norakstīt", gribas, lai Tukuma komanda vēl rada intrigu cīņā par palikšanu, taču no 9. vietas to šķir jau 10 punkti… Ja tomēr neizdosies virslīgā "aizķerties", tad, cerams, šī sezona kļūs par iemeslu jau pēc gada tikties atgriezties un Tukumā arī nākamsezon būs laba komanda, lai jaunajiem futbolistiem ir, uz ko tiekties, lai futbola saimniecība turpina attīstīties.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu