Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Lai dzīvo intriga! (1)

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Ikaunieks
Jānis Ikaunieks Foto: Toms Dreiblats/RFS

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā intriga cīņā par titulu nebija mirusi arī pirms līderu un galveno favorītu otrā savstarpējā dueļa - "Riga FC" bija piecu punktu pārsvars pār tuvāko sekotāju RFS, bet tagad tā ir kļuvusi par visa turnīra galveno intrigu. Pārtrūka "Riga FC" 14 uzvaru sērija, un abas komandas turnīra tabulā tagad šķir tikai divi punkti.

"Skonto" stadionā šo spēli klātienē vēroja gandrīz 3000 skatītāju, bet, ja drīkstētu būt vairāk (sporta aprindas stingri ievēro drošības pasākumus), tad būtu vismaz četri tūkstoši. Visi, kas atnāca, nenožēloja, jo bija gan laba līmeņa futbols, gan kaislības, gan teicama vārtsargu spēle, gan meistarīgi gūti vārti, gan neizmantotas teicamas iespējas gūt vārtus.

Ne velti laikam tribīnēs varēja sastapt gan hokeja, gan basketbola, gan handbola, gan regbija, gan noteikti arī citu sporta veidu pārstāvjus. Visumā tā bija līdzīga spēle (varbūt ar nelielu "Riga FC" pārsvaru pirmajā puslaikā), un otrajā puslaikā kļuva skaidrs, ka visu var izšķirt vieni gūti vārti. Veiksmīgu maiņu izdarīja RFS treneri, sūtīdami laukumā Jāni Ikaunieku - tieši viņš, saņēmis Darko Lemajiča piespēli, meistarīgi apspēlēja aizsargu, iegāja soda laukumā un aukstasinīgi meistarīgi guva vārtus.

"Riga FC" bija vairākas iespējas panākt neizšķirtu, kas laikam vislabāk atbilstu spēles ritējumam, taču to neļāva izdarīt RFS vārtsargs Danilo Kučers vai arī pašu neprecizitāte uzbrukuma pēdējā fāzē. Kad Emersons panāca 2:0 (bumba pēc neliela rikošeta mainīja lidojuma trajektoriju), tad viss kļuva skaidrs - čempionu titula liktenis izšķirsies trešajā riņķī. Komanda, kura šosezon gūst visvairāk vārtu (RFS), pārspēja komandu, kura šosezon vismazāk vārtu zaudē ("Riga FC").

Abu līderu trešā savstarpējā tikšanās būs tikai priekšpēdējā 26. spēļu kārtā, un tas būs tikai 22. novembrī "Arkādijas" stadionā. Nav iespējams paredzēt, kādos laika apstākļos tā notiks, taču vai nu lai līdz tam laikam saglabājas divu punktu starpība vai lai tā samazinās, taču lai tieši tajā spēlē izšķiras "zelta" liktenis. Tas būtu tikai likumsakarīgi.

Uzvaras guva arī visi trīs pretendenti uz bronzas godalgām, kur intriga nav mazāka kā cīņā par titulu, turklāt visi trīs uzvarēja viesos. FK "Valmiera" ar 2:0 pārspēja BFC "Daugavpils" komandu, Jūrmalas "Spartaks" ar 3:2 uzvarēja FK "Jelgava" un FK "Ventspils" jau kompensācijas laikā izrāva uzvaru pār FK "Metta".

Valmieriešu rindās atkal nebija virslīgas labākā vārtu guvēja 19 gadus vecā nigērieša Toluvalases Arokodares un, iespējams, vairs arī nebūs - valmierieši ir aizsūtījuši savu piedāvājumu beļģu klubam RSC "Anderlecht" un, ja tas tiks pieņems, proti - ja klubi vienosies, tad Tolu dosies uz Briseli.

Pirms tam Briseles klubs atsūtīja valmieriešiem vēstuli, kurā ziņoja, ka izprot situāciju, ka respektē kluba un Tolu līgumattiecības un negrasās tās ietekmēt. Visu taču var nokārtot mierīgu pārrunu veidā. Tas tagad arī notiek. Futbola aprindās toties runā, ka mutiska vienošanās starp klubu un futbolistu par iespēju aizbraukt, ja būs pienācīgs piedāvājums gan pašam, gan klubam, esot bijusi, taču to zina tikai kluba vadība un pats futbolists.

Tāpat runā, ka divi no Valmieras komandas rindām atstādinātie aģenta Romāna Bezzubova spēlētāji (Aleksejs Grjaznovs un Bogdans Samoilovs, kuri šosezon vēl nav spēlējuši) varētu parādīties FK "Jelgava" rindās (runā, ka Jelgavā varētu atgriezties arī Boriss Bogdaškins, kurš sezonu sāka Tukuma komandas rindās, bet pēdējā mačā nebija pieteikumā).

Jelgavnieku rindas jau ir papildinājuši gan Vladislavs Gabovs no FK "Liepāja", gan divi jau minētā aģenta pārstāvētie spēlētāji - Vladislavs Soloveičiks un jaunākais vārtu guvējs Latvijas futbola virslīgas vēsturē Jānis Grīnbergs (2014. gada sezonā guva vārtus "Skonto FC" sastāvā, būdams 15 gadus, 7 mēnešus un 26 dienas vecs). Tie visi ir Latvijas futbolisti, jo tāda ir Jelgavas kluba vadības komandas veidošanas stratēģija. Kas attiecas uz pārējiem no Valmieras komandas atstādinātajiem futbolistiem, tad viņu liktenis tuvākajās dienās izšķirsies Latvijas Futbola federācijā. Lai nu kā, bet Valmieras komandu jau ir papildinājuši divi jauni futbolisti no Senegālas, un viens no viņiem (Džibrils Guejē) varbūt nav tik atlētisks kā Tolu, bet stipri līdzīgs nigērietim gan.

Izrāpās no turnīra tabulas "pagraba" FK "Liepāja". Liepājnieki bija guvuši tikai vienu uzvaru 13 pēdējās spēlēs, bet Tukumā viņi guva savu šīs sezonas pārliecinošāko uzvaru - 5:0. Ar "hat-trick" izcēlās Artūrs Karašausks, it kā atkal atgādinādams par sevi izlases treneriem. Šosezon viņš ir trešais (pēc Kulē Mbobmo no "Riga FC" un Tolu no "Valmiera FC"), kurš vienā spēlē guvis trīs vārtus.

Pozitīvas tendences Liepājas komandas sniegumā bija jau abās iepriekšējās spēlēs, kurās liepājnieki izglābās kompensācijas laika pēdējās sekundēs, bet Tukumā viņi jau ar pirmajām minūtēm lika saprast, ka šī diena vietējiem futbola līdzjutējiem būs ne tikai lietaina, bet arī skumja. Uzreiz ļoti labi iekļāvās komandas rindās Ingars Sarmis Stuglis, bet Latvijas virslīgā debitēja viens no savulaik talantīgākajiem Ukrainas vārtsargiem, pieckārtējais Ukrainas čempions (četras reizes ar Kijevas "Dinamo" un vienreiz ar Doņeckas "Šahtar", 2011. gada sezonas otrais labākais vārtsargs Ukrainas Premjerlīgā un 2006. gada Eiropas U21 vicečempions) Aleksandrs Ribka. Viņa meistarību Tukumā gan nebija iespēju novērtēt. Pat žēl, ka tagad iestājas izlašu pauze un nākamā spēle Liepājas komandai būs tikai 12. septembrī savā laukumā ar FK "Jelgava".

FK "Jelgava" kļuva par pirmo komandu, kurā šogad sezonas laikā nomainījās galvenais treneris - Oļega Kubareva vietā stājies (uz cik ilgu laiku - to redzēsim) viņa asistents Dāvis Caune. Kubarevs ir labs un gudrs treneris, to viņš pie mums spilgti apliecināja 2016. gadā, kad līdz čempiona titulam aizveda Jūrmalas "Spartaku" - komandu, kas sastāva ziņā nebūt nebija pārāka par vēl vismaz 3-4 komandām. Taču laikam kaut kas neizveidojās galvenā trenera un spēlētāju attiecībās (par to jau dažas reizes nācās dzirdēt) un 0:14 iepriekšējās četrās spēlēs bija likumsakarīgs iemesls trenera nomaiņai. Jau minēju par Jelgavas komandas pastiprināšanos, jelgavniekiem izdevās arī gūt divus vārtus mačā ar "Spartaku" un viņi vairs nav ar mazāko gūto vārtu skaitu virslīgā, taču mierinājuma no tā nav nekāda - 2:3… Tomēr komandas spēle bija "jautrāka" un jelgavniekiem izlašu pauze, šķiet, tagad nāk tieši laikā. Būs iespēja sakārtot galvas un komandas rindas.

Virslīgas spēles atgriezīsies 12. septembrī, bet tagad novēlēsim veiksmi Latvijas izlasei un tās jaunajam galvenajam trenerim. Starp izlases kandidātiem ir 14 spēlētāji no virslīgas klubiem. Formāli - pat 15, jo aizsargam Mārcim Ošam ir beidzies īres laiks no "Spartaka" uz Šveices "Xamax". Jūrmalas komandā gan mēs  viņu diezin vai šosezon redzēsim, jo gan viņam, gan klubam esot vairāki labi piedāvājumi ārzemēs (Mārcis pats labprāt paliktu "Xamax" rindās, lai kopā ar to atgrieztos virslīgā).

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu