Saušs: Treneris pirms dueļa atgādināja, ka nedrīkst nenovērtēt pretinieku

CopyDraugiem X Whatsapp
Romāns Saušs (no kreisās)
Romāns Saušs (no kreisās) Foto: CEV

Atmosfēra Latvijas vīriešu volejbola izlasē Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Kiprā ir ļoti pozitīva, jo visi valstsvienības spēlētāji atbalsta cits citu, ciešāku saikni veidojot ar regulāru komunikāciju spēļu laikā, sarunā ar Latvijas Volejbola federāciju (LVF) pēc uzvaras pār Kipru teica Romāns Saušs.

Latvijas vīriešu volejbola izlase otrdien Kipras galvaspilsētā Nikosijā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra trešajā spēlē pārliecinoši uzvarēja mājiniekus un izvirzījās D apakšgrupas vadībā.

Latvija ar 3-0 (25:17, 26:16, 25:11) uzvarēja Kipru, kas cieta trešo neveiksmi pēc kārtas.

Latviešiem tā bija pēdējā pirmā apļa spēle, tādējādi pēc trim aizvadītiem mačiem D apakšgrupā ar sešiem punktiem izdevies izvirzīties vadībā.

Teicama spēle otrdien padevās Saušam. Viņš divu beidzamo setu otrajā pusē tika nomainīts, dodot iespēju uzspēlēt arī nosacītajiem rezervistiem, taču paspēja sakrāt desmit punktus, no kuriem viens tika gūts ar neatvairāmu servi, bet uzbrukumā no 13 mēģinājumiem precīzi bija deviņi jeb lielmeistara cienīgie 69%.

"Mēs ļoti labi noskaņojāmies spēlei, un treneris pirms dueļa atgādināja, ka nedrīkst nenovērtēt pretinieku," par spēli stāsta pieredzējušais otrā tempa spēlētājs, kurš iepriekšējo sezonu aizvadīja Francijas virslīgā. "Šodien [otrdien] Moldova apspēlēja favorīti Spāniju, tā kā tas bija galvenais uzdevums - spēlēt, kā varam, uzsvaru likt uz savu servi, spēlēt gudri, bez kļūdām. Varbūt "uzrullēt" servi, ja vajag, bet nekļūdīties. Labi nospēlējām blokā un aizsardzībā, noturējām uzņemšanu, un viss izdevās."

"Vakar ar cēlāju Denisu Petrovu runājām, lai man ceļ vairāk, jo vakar pret Spāniju viņš man bieži neuzcēla. Tā sanāca novietojuma dēļ, guvu tikai septiņus punktus pret spāņiem, un šodien gribējās vairāk," skaidro Saušs.

Otrā seta sākumā cīņa ritēja daudz maz līdzīgi. "Grūti pateikt, kāpēc tā. Kipriešiem ir daži volejbolisti, kuri paši nezina, kur trāpīs," uz pretinieku bīstamību norāda volejbolists, liekot atcerēties pirmos divus Kipras volejbolistu setus pret Spāniju, kuri noritēja līdzvērtīgā cīņā. "Pret Kipru ir jāgaida itin viss, jo pretinieki nav prognozējami - dažreiz bumba lido stipri autā, dažreiz laukumam pa vidu. Nevaru pierast pie tā."

Pēdējos divos setos laukumā tika arī nosacītie rezervisti. "Ļoti labi. Man ļoti patīk šī komanda, jo viens otru atbalsta," par komandas garu sajūsmā ir Saušs. "Visu laiku jaunie nāk un "dod pieci", visu laiku atbalsta. Tas ļoti priecē un patīk. Arī viņiem gribas spēlēt. To var redzēt. Arī vakar Edvarts Buivids un Kristaps Platačs izgāja laukumā, bet Renārs Jansons divus setus nospēlēja. Ļoti labi! Kristaps Šmits patika. Grūti spriest, cik viņiem ir viegli vai nav, bet palīdzam, cik varam. Palīdzam blokā, pasakām priekšā, kur aiziet, ko paskatīties, par ko var aizmirst. Visu laiku komunicējam."

Savukārt izlases galvenais treneris Avo Kēls domās jau bija nākamajā mačā.

"Pretinieku šodien neatradām," sev raksturīgajā manierē par maču ar Kipru teica valstsvienības galvenais treneris Kēls. "Ja pirmo dienu pret Spāniju kiprieši izskatījās labi, vakar pret Moldovu viņi jau bija nepārliecinoši, salīdzinot ar pirmo dienu, un šodien viņi bija tādi paši kā vakar. Mūsu puiši laukumā spēlēja pārliecinoši, un zaudējuma iemesls vienmēr ir meklējams tīkla otrā pusē."

"Neredzēju spēli Moldova - Spānija, iepazinos tikai ar statistiku, taču mūsu statistiķis bija zālē, viss ir uzņemts, un rīt pētīsim. Redzēju tikai protokolu, kurā redzams, ka Moldovas diagonālajam spēlētājam (Mihai Voleanshī) bija ārprātīga spēle. Viņam tika adresēta 41 piespēle, un viņš no tām realizēja 71% (Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) interneta mājaslapā - 66%). Ja diagonālais uzbrucējs tā spēlē, ir ļoti grūti zaudēt."

"Turklāt, ja arī vēl citi volejbolisti viņu atbalsta, tad komandai ir jāuzvar. Labi spēlēja arī citi Moldovas spēlētāji. Skaitļi liecina, ka pārējiem nebija pārāk laba, bet parasta spēle, bet diagonālajam uzbrucējam bija ārkārtīgi labs sniegums."

Uz jautājumu, ko Latvijas izlase darīs divās nosacītajās brīvdienās līdz nākamajam triju spēļu ciklam, treneris atbildēja, ka trešdien "piecos vakarā būs 40-45 minūšu atjaunojošs treniņš trenažieru zālē. Jau ceturtdien būs parasta diena ar vienu pusotras stundas ilgu treniņu vakarā zālē. Un jau nākamajā dienā - Latvijas - Moldovas mačs."

Pirmajā spēlē Latvija svētdien ar rezultātu 3-0 (25:10, 25:21, 25:20) pārspēja Moldovas izlasi, bet pirmdien ar 1-3 (22:25, 21:25, 25:16, 19:25) piekāpās grupas favorītei Spānijai. Kipra pirmajā spēlē ar 1-3 (22:25, 27:25, 17:25, 17:25) atzina Spānijas pārākumu, bet otrajā mačā ar 0-3 (22:25, 22:25, 22:25) zaudēja Moldovai.

Otrdien pirmajā duelī Moldova pārsteidzoši ar 3-1 (23:25, 25:20, 25:21, 25:19) uzvarēja Spāniju.

D grupā līdere ar sešiem punktiem trijās spēlēs ir Latvija, kurai ar tikpat punktiem seko Moldova un Spānija, bet Kipra ir bešā.

Latvijai ir izdevies kvalificēties finālturnīram 1995.gadā, bet Avo Kēlam ar Igaunijas izlasi - divreiz. Galvenā trenera Kēla vadībā šis latviešiem ir otrais mēģinājums iekļūt Eiropas čempionāta finālā.

2019.gadā Latvija Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā apakšgrupā spēlēja kopā ar igauņiem un Izraēlas valstsvienību. Vienīgo uzvaru pēdējā mačā izdevās izcīnīt pār izraēliešiem, taču apakšgrupā nācās samierināties ar pēdējo, trešo, pozīciju.

Vēl pirms došanās uz Kipru Latvijas izlase Igaunijā aizvadīja trīs pārbaudes spēles ar vietējo valstsvienību, visos dueļos ciešot neveiksmi. Tāpat bija plānoti dueļi ar Polijas komandu Radomas "Cerrad Enea Czarni", taču Covid-19 pandēmijas dēļ tie bija jāatceļ.

Otrais aplis sāksies 4.septembrī pret Moldovu, bet nākamajās divās dienās jācīnās ar spāņiem un kipriešiem.

Eiropas čempionāta atlases turnīrs D grupā notiks Kipras galvaspilsētā Nikosijā, kur spēles divos riņķos tiks aizvadītas no 30.augusta līdz 6.septembrim. Tajā bez Latvijas un mājinieces Kipras piedalīsies arī Spānija un Moldova.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs D grupā būs vienīgais, kurā vienā valstī uzreiz aizvadīs abus riņķus, turklāt vienīgais, kuru spēlēs augusta beigās un septembra sākumā, pārējās grupās finālturnīra dalībniekus noskaidrojot nākamā gada janvārī.

Finālturnīrs plānots 2021.gada augustā un septembrī Polijā, Čehijā, Somijā un Igaunijā. Četras mājinieku izlases un astoņas labākās iepriekšējo Eiropas meistarsacīkšu komandas Serbija, Slovēnija, Francija, Krievija, Itālija, Ukraina, Vācija un Beļģija vietu finālturnīra Eiropas 24 labāko komandu skaitā jau ir nodrošinājušas. Atlikušās 12 vietas finālturnīrā ieņems septiņu grupu uzvarētāji un pieci labākie otro vietu ieguvēji.

Latvijas volejbola izlases sastāvs:

Cēlāji: Deniss Petrovs (Ņižņijnovgorodas ASK, Krievija), Edvīns Skrūders (Jēkabpils "Lūši");

Otrais temps: Romāns Saušs ("Argo de Sete", Francija), Kristaps Šmits ("Limbaži"/MSĢ), Atvars Ozoliņš ("Parnu", Igaunija), Markuss Cielavs ("Savo Volley", Somija);

Diagonāle: Hermans Egleskalns (Pirejas "Olympiakos", Grieķija), Edvarts Buvids (Amrisvilas "LINDAREN Volley I", Šveice), Kristaps Platačs ("Parnu", Igaunija), Renārs Jansons (RTU/"Robežsardze");

Pirmais temps: Toms Švans ("Parnu", Igaunija), Vladislavs Blumbergs, Zigurds Adamovičs (abi - Jēkabpils "Lūši");

Libero: Ingars Ivanovs (RTU/"Robežsardze").

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu