"US Open" galvenais tiesnesis skaidro, kāpēc izlēma diskvalificēt Džokoviču (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

ATP ranga līderis Novāks Džokovičs nesportiskas rīcības dēļ tika diskvalificēts no "Grand Slam" tenisa turnīra "US Open". 

Šādu lēmumu pieņēma turnīra galvenais tiesnesis Sorens Frīmels.

Džokovičs ceturtās kārtas jeb astotdaļfināla pirmajā setā bija iedzinējos ar 5-6 pret spāni Pavlo Karenjo-Bustu un pēc zaudēta punkta zaudēja savaldīšanos. Serbijas tenisa zvaigzne ar raketi sita pa bumbiņu, kas trāpīja līnijtiesnesei pa kaklu.

Tiesnese nekavējoties saļima uz korta seguma un sāka klepot. Uzreiz pēc tam pie tiesneses piesteidzās Džokovičs, cenšoties mierināt cietušo. Tiesnese pēc dažām minūtēm atguva elpu, veltīja dusmīgu skatienu Džokoviča virzienā un pameta kortu.

"Džokovičs iesita tiesnesei, viņš tiešām nodarīja viņai pāri. Man bija svarīgi detalizēti saprast, kas īsti notika. Mača komisārs un paaugstinājuma tiesnesis man visu izstāstīja. Protokolā teikts, ka es apspriedos ar Novāku. Viņš izklāstīja savu redzējumu. Viņš trāpīja līnijtiesnesei tieši pa kaklu. Un tika pieņemts lēmums viņu diskvalificēt," izdevumā "Marca" citēts Frīmels.

Pasaules pirmā rakete līdz šim incidentam bija uzvarējis visās 26 spēlēs šosezon un svētdien piedzīvoja savu pirmo zaudējumu 2020. gadā. 

"Sarunā ar mani Novāks uzstāja, ka tā bija nejauša rīcība, tāpēc viņu nevajadzētu diskvalificēt. Mēs visi vienojāmies, ka viņš to nedarīja tīšām, bet realitāte ir tāda, ka Džokovičs iesita tiesnesei un nodarīja viņai pāri," skaidro Frīmels.

"US Open" noteikumi paredz, ka rīcība, kas tenisa kortā apdraud pārējo veselību, ir sodāma ar diskvalifikāciju. Šādu sodu serbam svētdien piešķīra tiesnesis Kareno Busta, taču Džokovičs iepriekš desmit minūtes centās pierādīt savu nevainību.

Tāpat turnīra noteikumi paredz, ka šādos gadījumos sportistam ir jāatņem visi sacensību laikā izcīnītie ranga punkti un naudas balvas. Džokovičs par iekļūšanu astotdaļfinālā nopelnīja 180 ranga punktus, bet naudas balvās kopumā tika nopelnīti aptuveni 475 000 ASV dolāri (teju 402 000 eiro).

Džokovičs pēc tiesneša lēmuma atsveicinājās no pretinieka, taču pie soģa nedevās un teju vai dažu minūšu laikā jau atradās savā auto, lai pamestu arēnu. Sportists pat neaprunājās ar medijiem, lai paskaidrotu savu rīcību.

Pēcāk serbs sociālajā vietnē "Instagram" ievietoja ierakstu, kurā pauž nožēlu par nodarīto.

"Notikušais manī atstāja skumjas un tukšuma sajūtu," nožēlu savā ierakstā pauda Džokovičs. "Par laimi, ar tiesnesi viss ir kārtībā. Patiesi nožēloju, ka izraisīju cietušajai stresu. Tiešām tā nevēlējos. Tas bija nepareizi."

Tāpat Džokovičs par savu rīcību atvainojās arī turnīra organizatoriem, taču nekomentēja tiesneša pieņemto lēmumu par diskvalifikāciju.

Trīs no saviem 17 "Grand Slam" tituliem Džokovičs izcīnījis ASV. Pērn viņš traumas dēļ apstājās ceturtajā kārtā.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu