Vai Porziņģa spēle aizsardzībā nav pienācīgi novērtēta?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis aizsardzībā
Kristaps Porziņģis aizsardzībā Foto: Reuters/ScanPix

Nacionālās basketbola asociācija (NBA) paziņojusi sezonas labāko aizsardzības spēlētāju simboliskās izlases. Ne pirmajā, ne otrajā piecniekā nav iekļauts Kristaps Porziņģis, kurš aptaujā ieguva tikai vienu balsi.

Šogad NBA aizsardzības pirmajā simboliskajā izlasē iekļuva Bens Simonss (Filadelfijas "76ers"), Markuss Smārts (Bostonas "Celtics"), Entonijs Deiviss (Losandželosas "Lakers"), Rūdijs Gobērs (Jūtas "Jazz") un Jannis Adetokunbo (Milvoki "Bucks"), kurš tika arī pie gada labākā aizsardzības spēlētāja balvas.

Savukārt aizsardzības labāko spēlētāju otrajā piecniekā ierindoti Ēriks Bledso, Brūks Lopess (abi no Milvoki "Bucks"), Patriks Beverlijs, Kavai Lenards (abi no Losandželosas "Clippers") un Bams Adebajo (Maiami "Heat").

Adetokunbo, Bledso un Lopess ir otrais vienas komandas trio, kas iekļauts sezonas labāko aizsardzības spēlētāju simboliskajās izlasēs. 2012./13. gada sezonā aizsardzības spēlētāju izlasēs iekļuva Tonijs Alens, Maiks Konljs un Marks Gazols (Memfisas "Grizzlies").

Aptaujā piedalījās 100 žurnālisti un NBA apskatnieki no visas pasaules. Tikai viens no viņiem balsi atvēlēja arī Porziņģim. Vai Latvijas basketbolista spēle aizsardzībā Dalasas "Mavericks" rindās nav novērtēta pienācīgi?

Pamanāmākais statistikas rādītājs ir bloķētie metieni. Porziņģis šosezon NBA regulārajā čempionātā vidēji spēlē bloķēja 2,0 metienus, kas ir dalīti piektais labākais rādītājs visā līgā. 

Četri spēlētāji vidēji mačā nobloķēja vairāk metienu - Hasans Vaitsaids 2,9 (Maiami "Heat"), Brūks Lopess 2,4 (Milvoki "Bucks"), Entonijs Deiviss 2,3 (Losandželosas "Lakers) un Mailzs Tērners 2,1 (Indiānas "Pacers"). No šiem četriem Lopess un Deiviss iekļuvuši aizsardzības spēlētāju simboliskajās izlasēs.

Porziņģis vidēji spēlē pārtvēra 0,7 bumbas, kas ir tikai 130. rādītājs visā līgā. Šajā statistikas ailītē vāja ir visa "Mavericks" komanda kopumā. Vidēji mačā 6,1 pārtverta bumba ir dalīts sliktākais rādītājs (kopā ar Jūtas "Jazz") visā līgā starp 30 komandām.

Pārtvertajās bumbās šosezon NBA regulārajā čempionātā labākais bija Simonss, kurš vidēji "nozaga" 2,1 bumbu. Lielā mērā pateicoties šim rādītājam viņš iekļuvis aizsardzības spēlētāju simboliskās izlases pirmajā piecniekā.

Kriss Dans no Čikāgas "Bulls" pārtvēra 2,0 bumbas, pa 1,9 bumbām "nozaga" Andrē Dramonds (Klīvlendas "Cavaliers") un Freds Vanvlīts (Toronto "Raptors"), bet 1,8 pārtvēra Džeimss Hārdens (Hjūstonas "Rockets"), Džimijs Batlers (Maiami "Heat" un simboliskajā izlasē iekļuvušais Lenards.

Porziņģis vidēji mačā pretiniekiem traucēja izpildīt 12,8 metienus, kas ir 10. labākais rādītājs visā līgā (vidēji traucēti 9,8 divpunktu un 3,0 trīspunktu metieni).

Latvijas basketbolists vidēji mačā pie groziem izcīnīja 9,5 atlēkušās bumbas (16. rādītājs), no tām 7,7 bumbas pie savas komandas groza cīnoties aizsardzībā (11. rādītājs).

"Mavericks" komanda vidēji izcīnīja 36,4 atlēkušās bumbas pie sava groza un 46,9 kopumā. Šie abi statistikas rādītāji ir ceturtie labākie līgā.

Dalasas vienība vidēji spēlē bloķēja 4,8 metienus, kas ir 16. rādītājs. Arī vidēji mačā zaudēti 112 punkti ierindo "Mavericks" vien 16. vietā starp 30 līgas komandām.

Porziņģis iepriekš intervijās ir atzinis, ka viens no viņa mērķiem ir kļūt par sezonas labāko aizsardzības spēlētāju. Statistika liecina, ka 2,21 metru garajam liepājniekam vajadzētu vēl maķenīt labāk cīnīties par atlēkušajām bumbām.

Vēl vairāk traucējot pretinieku metienus un arī nobloķējot tos, Porziņģis varētu būt pretendents uz sezonas labākā aizsardzības spēlētāja balvu. Lai viņš būtu kandidāts, nepieciešams arī uzlabot "Mavericks" komandas kopējo sniegumu aizsardzībā.

"Viņam vajadzētu būt kandidātam uz labākā aizsardzības spēlētāja balvu, balstoties uz viņa universālo spēli - viņš spēj segt augumā īsākus spēlētājus, bloķē daudz metienu un ir lielisks cīņā par atlēkušajām bumbām," uzskata "Mavericks" galvenais treneris Riks Kārlails.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu