VIDEO ⟩ Novēlējums - ātri sajust spēles garšu

CopyDraugiem X Whatsapp

Vairāk nekā nedēļu pavadot pašizolācijā, Latvijas vadošās pludmales volejbolistes Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka nevarēja trenēties, tāpēc viņām jānovēl ātri sajust spēles garšu nākamajā nedēļā Jūrmalā gaidāmajā Eiropas čempionātā, sportistes norādīja intervijā TVNET.

Nākamajā nedēļā Jūrmalā gaidāmajā Eiropas čempionātā tomēr varēs piedalīties Graudiņa un Kravčenoka, kuras pērn Maskavā izcīnīja zelta medaļas kontinenta meistarsacīkstēs.

Eiropas čempionēm teju zuda iespēja aizstāvēt pērn izcīnīto titulu, jo Graudiņai tika konstatēts pozitīvs Covid-19 tests. Tomēr nākamās divas analīzes bija negatīvas, tādējādi Latvijas duetam tika dota cerība spēlēt.

Veicot pārrunas ar Eiropas Volejbola konfederāciju (CEV) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), pieņemts lēmums atļaut duetam piedalīties Eiropas čempionātā, kas no 15. līdz 20. septembrim norisināsies Majoru pludmalē.

"Bija atvieglojums, ka tomēr varēsim piedalīties, bet ir arī mazliet dīvaina sajūta, jo sanāk priecāties par pašsaprotamu lietu - mums ir tur jābūt un jāspēlē," sacīja Graudiņa.

"Es biju ļoti priecīga, ka varēsim spēlēt. Pirms tam biju pesimistiska. Šis mājās pavadītais laiks bija grūts. Nebija dienas, kad es neraudātu. Tagad jau esmu pozitīvi noskaņota," teica Kravčenoka.

Līdzjutēji esot sūtījuši meitenēm laba vēlējumus, centušies palīdzēt pārdzīvot situāciju un rast motivāciju.

"Prieks, ka cilvēki, kas mums rakstīja un cerēja uz pozitīvo, tomēr varēs mūs redzēt laukumā. Varbūt mēs nerādīsim labāko spēli, bet centīsimies spēlēt uz 100%," norādīja Kravčenoka.

"Vārdi, ka mēs izbaudīsim turnīru un priecāsimies tajā piedalīties, ir ieguvuši pavisam citu nozīmi," piebilda Graudiņa.

Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) psiholoģe ieteikusi Kravčenokai, izejot laukumā, paskatīties uz līdzjutējiem tribīnēs, lai rastu prieku spēlēt un cīnīties.

"Man pilnīgi zosāda uznāca, iztēlojoties, ka es būšu uz laukuma un spēlēšu. Noteikti būšu ļoti priecīga, jau tagad esmu sajūsmā."

Paredzams, ka tribīnēs vienlaikus drīkstēs atrasties ne vairāk kā 800 skatītāju.

Graudiņa atzīst, ka viņa mentāli jau bija sagatavojusies tam, ka kopā ar pārinieci šogad Eiropas čempionātā nespēlēs. Atrodoties mājās pašizolācijā, nebija iespējams trenēties smiltīs.

Kravčenoka pastāstīja, ka viņa trenējusi fizisko sagatavotību un nedaudz piespēlējusi sev bumbu virs galvas, cik nu tas bija iespējams mājas apstākļos.

"Būs dubultā grūtāk aizstāvēt Eiropas čempioņu titulu. Visas komandas nopietni gatavojas šim turnīram. Tās principā ir vienīgās augsta līmeņa starptautiskās sacensības šovasar. Daudzas komandas šonedēļ spēlē "King of the Court" turnīrā un izjūt spēļu atmosfēru, kamēr mēs esam mājās," norādīja Kravčenoka.

Nīderlandes pilsētā Utrehtā notiekošajā "King of the Court" piedalās Latvijas vadošie vīru dueti Jānis Šmēdiņš/Aleksandrs Samoilovs un Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs. Arī Graudiņai un Kravčenokai bija plāns piedalīties šajās sacensībās.

"Mums otrdien vajadzēja turp doties. Vakar paskatījos mūsu grupas spēles - bija interesanti pavērot, kā iet mūsu pretiniecēm. Domāju, ka šajā turnīrā mēs spēlētu labi. Mēs tur kārtīgi pacīnītos," uzskata Kravčenoka.

Latvijas labākās pludmales volejbolistes ir vienisprātis, ka Eiropas čempionātā Jūrmalā būs vairākas spēcīgas komandas, kas pretendēs uz medaļām.

Graudiņa izceļ divus vadošos Šveices pārus, kā arī Vācijas pludmales volejbolistes Margaretu Kozuču un titulēto Lauru Ludvigu - 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu un 2017. gada pasaules čempioni, četrkārtēju Eiropas čempioni.

"Ari krievietes un čehietes labi spēlē. Nosaucu jau kādas piecas vai sešas komandas, bet uz goda pjedestāla ir tikai trīs vietas. Redzēsim, kuras izcīnīs medaļas," teica Graudiņa.

"Eiropas čempionāta dalībnieku sastāvs ir ļoti spēcīgs, nevaru nosaukt favorītes. Visiem gatavošanās apstākļi ir dažādi, tāpēc nevar zināt, kādā formā komandas būs ieradušās," uzskata Kravčenoka.

Eiropas čempiones E grupā spēlēs ar austrietēm Lēnu Pleziučnigu un Katarīnu Šicenhoferi, Krievijas duetu Kseniju Dabižu un Darju Rudihu, kā arī ar somietēm Rīku Lehtonenu un Nīnu Ahtiainenu.

"Pirmā spēle ir pret somietēm. Ar viņām esam spēlējušas tikai vienu reizi, taču tas bija 2017. gadā iekštelpās. Mēs viņas uzvarējām, bet es neko no tās spēles neatceros. Austrietes mums ir ļoti labi zināmas, esam bieži pret viņām spēlējušas. Laba komanda, kuru noteikti varam uzvarēt. Savukārt ar krievietēm esam spēlējušas, kad viņām bija citas pārinieces, bet šādā kombinācijā tiksimies pirmo reizi. Viņas noteikti ir labā formā, jo viņas spēlē Krievijas čempionātā, kur ir augsts līmenis. Būs ļoti labas un interesantas spēles," pastāstīja Kravčenoka.

Gatavoties spēlēm meitenēm palīdz Aivis Kokins, kurš ir video analīzes speciālists. Viņš kopā ar Graudiņas un Kravčenokas treneri Andri Krūmiņu apkopo informāciju par pretiniecēm.

"Viņi saliek divus vai trīs galvenos punktus, kurus mums vajadzētu zināt par pretiniecēm. Tas ļoti palīdz. Pagājušā gada Eiropas čempionāts bija vienas no pirmajām sacensībām, kurās mēs šo palīdzību ļoti izmantojām," par sadarbību pastāstīja Graudiņa.

Šosezon Tīna un Anastasija spēlējušas vienīgi Latvijas čempionātā, kur viņām nav sevišķi liela konkurence, tāpēc Eiropas čempiones mēdz trenēties kopā ar vīriešiem, kas pludmales volejbolu spēlē amatieru līmenī.

Pirmdien viņas varēs aizvadīt pirmo treniņu pēc pašizolācijas, taču jau otrdien sāksies Eiropas čempionāts. Graudiņa un Kravčenoka ar nepacietību gaida, kad viņas varēs iekārtoties viesnīcā, lai ieietu sacensību režīmā.

Uzturēties viesnīcā nepieciešamas ne tikai saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem, bet arī tāpēc, ka tā ir daļa no sacensību rutīnas. 

"Jāievēro disciplīna. Kopā jāceļas, jāiet uz brokastīm un jāaizvada rītarosme, kas mums ar Tīnu ir ļoti vajadzīga. Tad ir atpūtas laiks, vēlāk spēles. Koncentrēšanās nekur nepazūd, kā tas varētu būt, braukājot turpu šurpu," pastāstīja Kravčenoka.

Covid-19 testi Kravčenokai būs jātaisa katru dienu, jo viņai tikai ceturtdien beidzas karantīna. 

"Nastjai ir šis īpašais ekstra uzmanīgais režīms, bet pārējiem sportistiem vienkārši pirms sacensībām ir jābūt negatīvam testam," teica Graudiņa. "Paldies SPKC, ka viņi atrada risinājumu, ka Nastja karantīnas pēdējās dienas varēs pavadīt "burbulī" sacensību viesnīcā."

Ko sportistēm novēlēt vēl bez veiksmes? "Ātri sajust spēles garšu. Tas būtu ļoti labs novēlējums," sacīja Graudiņa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu