Simtiem Covid-19 testu, atdalītas dalībnieku plūsmas. Kā Jūrmalā notiks Eiropas čempionāts pludmales volejbolā?

Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka Foto: AP/Scabnpix
CopyDraugiem X Whatsapp

Visa šī nedēļa vismaz Jūrmalā paies Eiropas čempionāta pludmales volejbolā zīmē. Rudens nav pats piemērotākais laiks šā saulainā sporta veida sacensībām, bet šogad visi sportisti ir tik izsalkuši pēc sāncensības, ka drēgnums būs otršķirīgs.

No drēgnuma var izvairīties, velkot termoveļu, bet no Covid-19 testu veikšanas šajā Eiropas čempionātā neizbēgt nevienam. Gandrīz nevienam, jo akreditētajiem žurnālistiem tomēr agrā pirmdienas rītā paziņoja, ka nebūs nepieciešams obligāti veikt testu. Tā vietā būs obligāti jāvalkā sejas maska, bet sportistus drīkstēs intervēt, tikai ievērojot divu metru distanci.

Katrai komandai vismaz viens Covid-19 tests jāveic Latvijā

Vairums komandu, kas piedalīsies otrdien startējošajā turnīrā, Latvijā ieradās jau svētdien.

Latvijas Volejbola federācijas (LVF) valdes loceklis un turnīra direktors Kaspars Timermanis TVNET pastāstīja, ka pirmo testu dalībniekiem veiks jau viesnīcā, kas atrodas pie lidostas. Tiesa, jau ieceļojot Latvijā katram dalībniekam kabatā jābūt vienam negatīvam testam, kas veikts pēdējo 72 stundu laikā.

Nākamais tests būs jāveic piecas dienas pēc ierašanās Latvijā. Tas gan attieksies vien uz komandām, kuras nebūs pārvarējušas sacensību pirmo kārtu.

LVF sadarbojas ar Ernesta Gulbja laboratoriju, kas veiks visus testus. Pakalpojuma sniedzēji solījuši, ka atbilde par katra testa iznākumu tiks dota trīs līdz četru stundu laikā. Nevienam uz laboratoriju nebūs jābrauc, jo testēšana notiks katra dalībnieka viesnīcas numuriņā.

Viens šāds tests LVF izmaksās 59 eiro. Timermanis pauda, ka kopumā vienā testēšanas reizē būs jāpārbauda ap 300 cilvēku. Kad Latvija pieteicās rīkot šo čempionātu, izmaksu tāmē nebija paredzēta nauda testu veikšanai.

"Protams, epidemioloģiskie jautājumi ir mūsu prioritāte. Lūdzām arī Veselības ministriju (VM) un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) sniegt rekomendācijas skatītāju skaita jautājumā. Biļešu ieņēmumi sākotnēji bija plānoti kā viena no svarīgākajām budžeta pozīcijām. Abas ministrijas joprojām pieturas pie stingriem noteikumiem, kas ir stingrāki nekā kultūras nozarē. Skatītāju skaits būs ļoti neliels, jo nāksies ievērot divu metru distanci," pastāstīja Timermanis.

Īpaši rūgta situācija izvērtusies igauņiem, kas esot nopirkuši daudz biļešu, lai klātienē atbalstītu savus sportistus. Kā zināms, kopš pagājušās piektdienas no Igaunijas ieceļojušajiem Latvijā jāievēro divu nedēļu pašizolācija.

Sadārdzinājums sadārdzinājuma galā

Pasākuma sākotnējo izmaksu līmeni krietni palielinājuši ne tikai Covid-19 testi. Eiropas Volejbola konfederācija (CEV) piekritusi segt daļu šīs budžeta pozīcijas sadārdzinājuma, bet ne visu. 

Krietni vairāk būs jāmaksā arī apdrošinātājiem, jo neviens šobrīd negribot pārdot polisi, kas pilnībā segtu pasākuma atcelšanu. Kopumā apdrošināšanas polises esot krietni vien dārgākas, nekā tas ierasts.

"Čempionāta pārcelšana uz septembra otru pusi arī nenāca par labu. Tas mums rada papildu izmaksas par laukuma apgaismojumu. Saule rietēs jau ap septiņiem. Esam uzstādījuši papildus lielos apgaismes stabus, lai varētu redzēt laukumā notiekošo izšķirošajos mačos.

Vēl ir specifisks teritorijas izkārtojums, papildu teltis ēdināšanai, papildu piekļuves punkti tikai sportistiem, lielākas izmaksas par apsardzi," atklāja LVF valdes loceklis.

Eiropas čempionāta rīkotājiem jānodrošina divas atsevišķas dalībnieku plūsmas, lai nekrustotos "drošo valstu" pārstāvji ceļi ar tiem, kas ieceļojuši no "dzeltenajām" un "sarkanajām" valstīm.

Papildu nauda ieguldīta arī televīzijas tiešraižu kvalitātes nodrošināšanā, jo lielākā daļa līdzjutēju spēles vēros ekrānā.

Ar televīzijas tiesību pārdošanu LVF nopelnīt nevar

Varētu domāt, ka vienīgais augstas raudzes pludmales volejbola turnīrs sezonā tā rīkotājiem būtu iespēja atgūt daļu ieguldījumu, pārdodot raidtiesības televīzijām. Šis gan nav tas gadījums.

Visas raidtiesības pieder CEV, bet LVF ir teikšana vien par maču translēšanu Latvijas teritorijā. Raidtiesības pārdod CEV raidīšanas partneris "Infront".

Kā atbalsta maksājums no CEV šā turnīra rīkošanai saņemti 200 tūkstoši eiro, bet visa pārējā nauda par pārdotajām raidtiesībām ieplūdīs CEV kontos.

Čempionātu klātienē ar savu tehniku filmēs "All Media Baltics" pārstāvji. Spēles no vairākiem rakursiem būs redzamas ne tikai no centrālā, bet arī otrā laukuma.

"Visas spēles no visiem laukumiem varēs vērot "LMT straumē". Ir jāaprod ar situāciju, ka cilvēku tribīnēs būs mazāk, bet liela daļa mačus vēros televīzijā. Laiku šonedēļ sola ļoti labu, tāpēc mēs to centīsimies izmantot savā labā.

Arī ap centrālo notiks daudz saistoša - būs lielais ekrāns, ēdināšanas zona un izklaides pasākumi," priekškaru pavēra Eiropas čempionāta direktors.

Eiropas čempionāta Jūrmalā dāmu turnīrs sāksies jau otrdien, bet trešdien cīņas sāks vīri. 

Latviju sacensībās pārstāvēs visi vadošie pāri. Eiropas čempiontitulu centīsies aizstāvēt Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu