Četri zemāk izsētie Latvijas pāri EČ nesasniedz izslēgšanas spēles

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Vadims Morozovs

Četri Latvijas dueti, kuri Jūrmalā un Mārupē notiekošajā Eiropas čempionātā pludmales volejbolā bija izsēti ar zemākiem numuriem, piektdien grupu turnīra otrajā spēlē piedzīvoja zaudējumus, kā rezultātā neizdevās sasniegt izslēgšanas spēles.

Sacensību 31.numurs Arnis Reliņš/Ardis Bedrītis B grupas otrajā duelī ar 2-1 (15:21, 21:16, 12:15) piekāpās francūžiem Kinsijam E un Arno Gotjē-Ra, kuri izlikti ar 18.numuru. 

Pirmajā setā Francijas duets visai ātri panāca piecu punktu pārsvaru (7:2), bet drīz vien tas pieauga līdz septiņiem punktiem (15:8). Seta izskaņā latvieši panāca 15:18, tomēr nespēja izlīdzināt rezultātu un cieta neveiksmi ar 15:21. Otrajā setā Reliņš/Bedrītis spēli ņēma savās rokās un ātri panāca 8:2, bet turpinājumā izvirzījās vadībā ar 15:8. Uzvaras punktu izdevās gūt pēc precīza bloka - 21:16.

Tikmēr Mārcis Jirgensons un Rinalds Aišpurs (27.) F grupā ar 0-2 (23:25, 20:22) piekāpās vāciešiem Filipam Bergmanam un Lukasam Pfrecšneram (22.).

Abi dueti seta pirmajā daļā spēkojās līdzīgi, sākotnēji panākot 5:5, bet vēlāk arī 9:9. Sīva cīņa turpinājās līdz pat seta beigām, kur galotnē prasmīgāki bija vācieši - 25:23. Arī otrajā setā latvieši pretiniekiem neļāva gūt vieglu uzvaru, kā rezultātā vāciešiem bija jāizcīna 22 punkti, lai pārvarētu sīksto latviešu latiņu.

Citā spēlē pirmajā laukumā Mihails Samoilovs un Aleksandrs Solovejs (30.) C grupas otrajā spēlē ar 1-2 (21:16, 19:21, 14:16) piekāpās Polijas duetam Mihals Brils/Mikolajs Miščuks (19.).

Pēc uzvaras pirmajā setā latvieši nebija tālu no panākuma spēlē, taču otrā seta vidū atlaida pretiniekus trīs punktu attālumā (11:14), kas beigās spēlēja būtisku lomu, lai sasniegtu izslēgšanas turnīru. Otro setu poļi uzvarēja ar 21:19, bet trešā seta galotnē rezultāts bija neizšķirts 14:14. Savu 15.punktu austrieši izcīnīja paši, bet M.Samoilovs nākamo punktu, kas arī bija uzvaru nesošais, pretiniekiem dāvāja, sitot bumbu tīklā.

Visbeidzot H grupas otrajā duelī ar 24.numuru izliktie Matīss Gabdulļins/Artūrs Rinkevičs ar 0-2 (14:21, 13:21) zaudēja sacensību 25.numuram no Šveices Marko Kratigers/Florians Brēers. Šis duets pirms nedēļas Nīderlandes pilsētā Utrehtā uzvarēja "King of the Court" sacensībās.

Pirmā seta vidū rezultāta tablo vēstīja neizšķirtu 10:10, taču pēcāk piecus punktus pēc kārtas guva šveicieši (15:10), kas savukārt noveda pie droša panākuma ar 21:14. Otrajā setā šveicieši pārsvaru iekrāja jau ātrāk, panākdami 10:5, bet turpinājumā punktu starpība pieauga līdz +8 (19:11), kā rezultātā Kratigers/Brēers visai viegli sasniedza izslēgšanas spēļu pirmo kārtu.

Sacensību priekšvakarā Gabdulļins nepaspēja laicīgi veikt Covid-19 testu, tāpēc trešdien duets netika pielaists pirmajai grupas spēlei, kurā latviešiem pret Eiropas eksčempioniem spāņiem Pablo Ereru un Adrianu Gaviru (9.) pienācās zaudējums ar 0-2 (0:21, 0:21).

Visi četri augstāk minētie Latvijas dueti savās apakšgrupās ierindojās pēdējā, ceturtajā pozīcijā, turnīru noslēdzot dalītā 25.vietā.

Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs D grupas spēlē ar 2-0 (22:20, 21:16) uzvarēja austriešu veterānus Aleksandru Horstu/Klemensu Dopleru, kuriem piešķirts 20.numurs. Latvieši svinēja uzvaru D grupā un sasniedza izslēgšanas spēļu otro kārtu, jo no pirmās viņi ir brīvi.

Savukārt ar 16.numuru izliktie Jānis Šmēdiņš/Aleksandrs Samoilovs otrajā A grupas spēlē ar 0-2 (14:21, 12:21) zaudēja turnīra favorītiem no Norvēģijas Annešam Mūlam un Kristianam Sērumam. Latvieši A grupā izcīnīja otro vietu un sacensības turpinās izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā.

Pēc nelabvēlīgajiem laika apstākļiem ceturtdien Jūrmalā piektdien sportisti bez līdzjutēju klātbūtnes cīnīsies četros "Ruukki" Pludmales centra Mārupē laukumos, lai sestdien un svētdien atsāktu cīņas Jūrmalā.

Nedaudz ir mainījies sacensību grafiks. Vīrieši piektdien aizvadīs otrās grupu turnīra spēles, kā arī izslēgšanas spēļu pirmo kārtu, bet sievietes noskaidros uzvarētājas pirmajās divās "play-off" kārtās.

Plkst.12 izslēgšanas mačus paredzēts sākt sievietēm.

No četriem Latvijas duetiem ierindā palicis vairs tikai viens - Eiropas čempiones Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka (5.), kuras kā grupas uzvarētājas cīņu sāks izslēgšanas spēļu otrajā kārtā, savu cīņu uz pirmā laukuma aizvadot plkst. 17.10.

Viņu pretinieces noskaidrosies spēlē, kurā tiksies itālietes Marta Menegati un Viktorija Orsi Tota (11.) ar Krievijas sportistēm Mariju Bočarovu un Mariju Voroņinu (19.).

Šogad grupu turnīrā katra komanda aizvada tikai divas spēles. Pirmās spēles uzvarētāji noskaidro uzvarētāju grupā, kas uzreiz iekļūst izslēgšanas spēļu otrajā kārtā, bet zaudētāji - "lieko" komandu sacensību turpinājumā.

Eiropas čempionāts pludmales volejbolā Jūrmalā notiek no 15. līdz 20.septembrim. Turnīrs pa 32 pāriem vīriešu un sieviešu konkurencē pulcē labākos Eiropas pludmales volejbola vīriešu duetus no 15 valstīm un sieviešu pārus no 13 valstīm.

Turnīrs Covid-19 pandēmijas dēļ pretendē uz viena no sezonas spēcīgākajiem turnīriem dalībnieku ziņā statusu pasaulē.

Video: Postaža Majoru pludmales volejbola centrā

Sieviešu turnīrā par galvenajām titula pretendentēm tiek uzskatītas šveicietes - Tanja Hīberli/Nina Bečarta un Joana Heidriha/Anuka Veržē-Deprē, olimpiskā čempione vāciete Laura Ludviga, kas spēlē pārī ar Margaretu Kozuhu, un nīderlandietes Sanne Kaizere un Madeleina Mepelinka un čehietes Marketa Slukova/Barbora Hermanova. Pašreizējās čempiones ir Graudiņa ar Kravčenoku.

Vīriešu konkurencē titulu aizstāv Maskavā uzvarējušie pasaules ranga līderi no Norvēģijas Annešs Mūls un Kristians Sērums. Uzvarēt grib pasaules čempioni no Krievijas Vjačeslavs Krasiļņikovs un Oļegs Stojanovskis, pasaules vicečempioni no Vācijas Jūliuss Tole un Klemenss Viklers, pasaules eksčempioni - nīderlandiešu duets Aleksandrs Brouvers/Roberts Mēvsens, olimpiskie vicečempioni no Itālijas Daniele Lupo/Paolo Nikolai un spāņu veterāni Eiropas eksčempioni Pablo Erera/Adrians Gavira, kā arī citi spēcīgi ārvalstu dueti.

Kaut gan olimpiskais rangs saistībā ar Covid-19 pandēmiju tika iesaldēts šī gada 16.martā, tradicionāli Eiropas čempionāts ir viens no turnīriem, kurā komandas cīnās par olimpiskā ranga punktiem.

Volejbolisti cīnās arī par kopējo balvu fondu 200 000 eiro apmērā.

Lēmums par sacensību organizēšanu Latvijā tika pieņemts Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) 2020.gada 7.jūlija valdes sēdē.

Iepriekšējā Eiropas čempionātā Jūrmalā 2017.gadā par vicečempioniem kļuva Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs. 2017.gada augustā Šmēdiņš ar Samoilovu tika līdz finālam, kur piekāpās itāļiem Danielem Lupo un Paolo Nikolai, bet toreiz pārsteidzoši augsto piekto vietu izcīnīja Graudiņa un Kravčenoka, kā arī Mārtiņš Pļaviņš ar Haraldu Regžu.

Šogad Jūrmalā vajadzēja norisināties arī Pasaules tūres posma sacensībām, taču šis turnīrs koronavīrusa pandēmijas dēļ tika pārcelts uz nākamo gadu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu