Pieredzējis ārsts uzskata, ka nav pamata satraukumam par Porziņģa traumām

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: AFP/SCANPIX

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Dalasas "Mavericks" spēlētājs Kristaps Porziņģis pēc ceļgala traumas, kas viņam liedza spēlēt 20 mēnešus, šosezon laukumā atgriezās spēcīgāks kā jebkad, sarunā ar "The Dallas Morning News" sacīja pieredzējis ārsts Tareks Omars Sourjals (Tarek Omar Souryal).

2018. gada februārī, tolaik vēl pārstāvot Ņujorkas "Knicks" komandu, Porziņģis pārrāva krusteniskās saites kreisajam ceļgalam.

Savukārt šogad Porziņģis nepiedalījās sezonas pēdējos mačos labā ceļgala traumas dēļ. Latvijas basketbolists satraumēja menisku.

"Mavericks" komandas bijušais ārsts nav gatavs norakstīt Porziņģa potenciālu un ķermeņa izturību. Viņš norāda, ka katra trauma jāvērtē atsevišķi. 

"Katru reizi rodas satraukums, kad komandas zvaigzne gūst vairākas traumas, un it sevišķi savainojot abus ceļus," sacīja ārsts. 

"Tomēr izskatās, ka viņš no krustenisko saišu traumas ir atgriezies spēcīgāks kā jebkad. Tā trauma nu ir aiz muguras. Katra no šīm traumām jāvērtē atsevišķi."

Sourjals ir bijušais NBA Ārstu asociācijas prezidents, bet tagad viņš ir vadošais ortopēdijas ķirurgs "Texas Sports Medicine".

Pieredzējušais speciālists, kurš 2015. gadā atstāja "Mavericks" komandu pēc 22 gadu darba, personīgi nav strādājis ar Porziņģi.

Porziņģis labā ceļgala menisku satraumēja "play-off" pirmās kārtas sērijā pret Losandželosas "Clippers", kad cīņā par atlēkušo bumbu viņam virsū uzkrita pretinieku centrs Markuss Moriss.

"Tā bija situācija, kas varēja notikt ar jebkuru spēlētāju," sacīja Sourjals.

Pieredzējušais speciālists norādīja, ka satraucošākas ir traumas, kas gūtas bez kontakta ar pretinieku, kā tas bija "Mavericks" centram Dvaitam Pauelam, kurš janvārī pārrāva Ahileja cīpslu.

2018. gadā Porziņģis kreiso ceļgalu satraumēja arī pēc kontakta ar pretinieku, triecot bumbu grozā no augšas.

"Es nedrīkstu par to pārāk satraukties. Abas traumas tika gūtas kontakta veidā. Tas, ko es varu darīt, ir koncentrēties un strādāt, lai mazinātu iespējamību, ka kaut kas tāds atkārtosies," aģentūra "Associated Press" septembra sākumā citēja Porziņģi.

Sourjals vērsa uzmanību tam, ka mūsdienu basketbolā centra pozīcijas spēlētāji spēlē gandrīz tāpat kā ārējās līnijas basketbolisti - izpilda trīspunktu metienus, ar driblu dodas caurgājienos uz grozu, aktīvi spēlē aizsardzībā arī tālāk no groza ārpus soda laukuma. Tādējādi palielinās arī iespēja gūt potītes vai ceļgala traumu.

"Porziņģis vairāk spēlē kā Luka [Dončičs], nevis kā tradicionāls centrs, kuri agrāk bija ne visai veikli, ne visai ātri. Tā ir fizika - ātra kustība rada traumu risku. Tas attiecas uz ikvienu, kurš kustas ātri un izpilda daudz lēcienu," teica Sourjals.

NBA "play-off" turnīrā trīs mačos Porziņģis vidēji guva 23,7 punktus, izcīnīja 8,7 atlēkušās bumbas, trāpīja 3,0 tālmetienus un bloķēja 1,0 metienu.

Regulārajā čempionātā 57 spēlēs liepājnieks vidēji iemeta 20,4 punktus, trāpīja 2,5 trīspunktu metienus, savāca 9,5 atlēkušās bumbas un bloķēja 2,0 metienus.

Porziņģim šī bija ceturtā sezona NBA, neskaitot 2018./19. gada sezonu, kuru viņš izlaida kreisā ceļgala krustenisko saišu plīsuma dēļ.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu