Vērienīgajā dopinga slēpšanas shēmā iesaistītais vācu ārsts atzinies (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Dopinga kontroles paraugu pudelītes (ilustratīvs foto).
Dopinga kontroles paraugu pudelītes (ilustratīvs foto). Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Vērienīgās dopinga lietas galvenais aizdomās turamais ārsts Marks Šmits otrdien tiesā pārtraucis klusēšanas periodu un atzinies savos nodarījumos, kas veikti jau kopš 2012.gada.

Pagājušā gada februārī Austrijas pilsētā Zēfeldē pasaules čempionāta laikā, kas norisinājās tādos ziemas sporta veidos kā distanču slēpošana, tramplīnlēkšanā ar slēpēm un ziemeļu divcīņa, vietējā policija veica vairākus arestus, aizturot slēpotājus, riteņbraucējus un citus sporta veidu pārstāvjus.

Vēlāk lietas izmeklēšanā noskaidrojās, ka dopinga tīkla viens no svarīgākajiem ķēdes posmiem bija Vācijas ārsts Marks Šmits. Savukārt lietas nosaukums "Aderlass" vācu valodā nozīmē asins nolaišana.

Otrdien Minhenes tiesā apsūdzētā advokāts nolasīja paša Šmita sastādītu uzrunu, kurā viņš skaidroja, ka ar dopingu saistītas darbības veicis tikai ar ziemas sporta veidu un riteņbraukšanas pārstāvjiem.

Viņš gan neatklāja sportistu vārdus, kas izmeklētājiem līdz šim nebūtu bijuši zināmi. Šajā lietā iesaistīti vairāku valstu sportisti, no kuriem daļa jau saņēmusi sodus savā dzimtenē.

Šmits tiek apsūdzēts 150 epizodēs par farmācijas un dopinga likuma pārkāpumiem. Viena apsūdzība izvirzīta arī par nopietnas traumas iegūšanu. Šī līdz šim ir lielākā dopinga lieta, kas tiek iztiesāta Vācijā.

Lietas materiālos lasāms, ka Šmits neatļautās darbības veicis laika posmā no 2011. līdz 2019.gadam. Šajā laika sprīdī viņš ar dopingu apgādājis Phjončhanas olimpisko spēļu dalībniekus, pasaules čempionāta līmeņa sportistus, kā arī "Tour de France" braucējus.

Pirmā tiesas sēde vērienīgajā dopinga skandālā notika 16.septembrī. Todien Šmita tēvs, paramediķis un arī medmāsa atklāja, ka piedalījušies asins pārliešanā, ko otrdien apstiprināja arī pats vaininieks.

Tāpat līdz Šmita liecināšanai apcietinājumā tiks paturēts viens aizdomās turētais.

Šmits savā paziņojumā norādīja, ka dopingu sportistiem nav piedāvājis, lai gūtu peļņu vai apdraudētu viņu dzīvības.

"Es nenopelnīju no dopinga," teikts paziņojumā, kurā arī minēts, ka no viena sportista sezonas laikā par šādām procedūrām viņš nereti iekasējis līdz 5000 eiro.

Otrdien tiesas zālē Šmits arī demonstrēja savu aparatūru, ar kuru veiktas neatļautās darbības. Viņš arī minēja, ka sportisti seguši ceļošanas izmaksas.

"Man vienmēr bija svarīgi, lai nenodaru ļaunumu sportistu ķermeņiem," piebilda Šmits, kurš arī bija spiests runāt par savu darbu "Gerolsteiner" un "Milram" riteņbraukšanas komandās laika posmā no 2007.-2010.gadam.

Abas šīs komandas dopinga dēļ tika izslēgtas no riteņbraukšanas aprites, savukārt Šmits apgalvoja, ka komandās ar neatļautām darbībām nav nodarbojies.

"Nezinu, kāpēc vēl pēc tam ņēmos ar dopingu. Iekšējais piepildījums un mīlestība pret sportu dzina mani uz priekšu."

Pēc februārī veiktās kratīšanas sākotnēji tika aizturētas deviņas personas, bet vēlāk vaininieku saraksts pieauga līdz pat 21 personai. Starp apsūdzētajiem bija arī Igaunijas distanču slēpotāji Andreass Vērpalu, Algo Kerps un Karels Tammjervs. 

Vairāki riteņbraucēji pēc šīs lietas uzsākšanas arī saņēma diskvalifikācijas. Tostarp bija austrieši Štefans Denifls un Georgs Preidlers, kā arī slovēnis Kristijans Korens un horvāts Kristjans Džuraseks. Tāpat četru gadu diskvalifikācija piešķirta Austrijas distanču slēpotājiem Maksam Haukem un Dominikam Baldaufam.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu