Notikumi šaha turnīrā Valkā satricinājuši šaha sabiedrību visā pasaulē (15)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Igors Rausis
Igors Rausis Foto: tiesnešu foto

Pagājušajā sestdienā Latvijas mazpilsētā Valkā norisinājās notikumi, kas ir satricinājuši šaha pasauli krietni ārpus mazās Ziemeļlatvijas pilsētas un arī Latvijas robežām. 

Uz šaha trenera Vsevoloda Dzudzinska piemiņas turnīru šaha ātrspēlē 10. oktobrī bija pulcējušies 37 šaha entuziasti no Latvijas un Igaunijas. Turnīrs bija pulcējis pārsvarā vietējos šaha amatierus, bet jau dienu vēlāk par to sociālajos tīklos runā pasaules spēcīgākie šahisti, amerikānis Hikaru Nakamuru tai skaitā. 

Turnīra pirmās divas kārtas norisinājās bez starpgadījumiem, bet pirms trešās kārtas sākuma dalībnieku uzmanību piesaistīja kāds vīrs ar medicīnisko masku uz sejas. Spēlētāju sarakstā viņš bija reģistrējies ar vārdu Isa Kasimi, bet spēlētājiem radās aizdomas, ka viņš, patiesībā, ir bēdīgi slavenais Igors Rausis, kuram pagājušogad Starptautiskā Šaha federācija (FIDE) piesprieda sešu gadu diskvalifikāciju un anulēja lielmeistara (GM) titulu - bargāko sodu, kādu jebkad ir saņēmis kāds šahists.

2019. gadā Rausis tika pieķerts šmaucamies šaha turnīrā Strasbūrā, Francijā. Toreiz turnīra tiesnešiem izdevās uzņemt fotogrāfiju ar pierādījumu, ka 58 gadus vecais Rausis tualetē izmanto mobilo telefonu.

Jebkādu elektronisko ierīču izmantošana turnīru laikā ir stingri aizliegta, šaha tiesneši pieliek lielus pūliņus, lai izskaustu jebkādas iespējas šahistiem izmantot datoru palīdzību savās spēlēs. 

Foto: Tiesnešu foto

Pirms pieķeršanas Ukrainā dzimušais, bet Čehiju un Bangladešu pārstāvošais Rausis jau bija piesaistījis tiesnešu un citu spēlētāju aizdomas par negodīgu spēli, jo dažu gadu laikā strauji spēja pacelt savu reitingu tuvu maģiskajam 2700 skaitlim, kuru sasniegt izdodas vien tā dēvētajiem superlielmeistariem. Uzreiz pēc pieķeršanas Rausis paziņoja, ka ir izspēlējis savu pēdējo šaha spēli.

Tagad Valkā, kad spēlētāji iebilda pret diskvalificētā Rauša dalību turnīrā, izrādījās, ka viņš ir mainījis vārdu un tagad viņa pasē ir rakstīts Isa Kasimi. 

Pasaules top šahists Hikaru Nakamura savā Twitter kontā uzdod retorisku jautājumu: “Kādas domas par Rausi, kur piedalās turnīros ar citu identitāti?”

Anglijas lielmeistars Naidžels Šorts raksta: “Es nesaprotu, kā šaha organizatori pieļauj bijušā lielmeistara Igora Rauša dalību turnīros”.

Spraigajā diskusijā, kas ir izvērtusies Facebook, pats Rausis atzīst, ka ir piedalījies turnīrā Valkā, un stāsta, ka ir mainījis vārdu, lai “tiktu prom” no bēdīgi slavenajām tualetes fotogrāfijām. Viņš arī uzskata, ka nav pārkāpis noteikumus, jo Vsevoloda Dzudzinska turnīrs nav FIDE apskaites turnīrs. Šā vai tā, pēc konfrontācijas ar citiem spēlētājiem viņš no turnīra izstājās. 

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu