#11vilki: 23 spēles un viena uzvara, deviņi neizšķirti un 13 zaudējumi (1)

Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
UEFA Nāciju līgas spēle futbolā starp Latvijas un Maltas komandām Daugavas stadionā.
UEFA Nāciju līgas spēle futbolā starp Latvijas un Maltas komandām Daugavas stadionā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas futbola izlase pēdējos gados ar vērā ņemamiem panākumiem nav priecējusi. Kas būtu vairāk nekā ļoti maigi teikts. Viena uzvara vairāk nekā divu gadu laikā jeb viena vienīga uzvara 23 spēlēs!

Otrdienas vakarā "Daugavas" stadionā Latvijas komanda uzņēma Maltu, pret kuru laukumā devās kā favorīte. Mērķis bija tikai viens - uzvara jeb trīs punkti un iespēja vēl pacīnīties par pirmo vietu Nāciju līgas D līgas pirmās grupas turnīra tabulā. Nu šīs izredzes ir zudušas arī teorētiski. 

Malta FIFA rangā atrodas tālajā 180. vietā. Aiz tās ierindojas virkne eksotisku valstu, kurās futbols ir visai tālu no profesionāla līmeņa, tostarp amatieru pārstāvētā Gibraltāra izlase, kurai Latvijas valstsvienība 2018. gadā pamanījās zaudēt ar rezultātu 0:1. 

Atgriežoties pie nesenajiem notikumiem "Daugavas" stadionā, Latvija Maltai piekāpās ar 0:1, vārtus ielaižot 97. minūtē. Tas Dainim Kazakevičam kļuva par pirmo zaudējumu Latvijas izlases galvenā trenera amatā. Viņam arī četri neizšķirti pret jau pieminēto Maltu, Fēru salām, Melnkalni un Andoru. Nevienu no šīm valstīm par futbola lielvalsti nenosauksi. 

Divos no pēdējiem trīs mačiem bumba Latvijas izlases vārtos nonākusi kompensācijas laikā. Vienā no gadījumiem tas laupīja uzvaru (1:1 pret Melnkalni), otrā tika piedzīvots zaudējums otrdien. 

Vienīgo uzvaru 23 spēļu laikā Latvijas izlase (komandu vadīja Slaviša Stojanovičs) izcīnīja pagājušā gada novembrī pret klasi augstāk esošo Austriju, kas toreiz uz Rīgu atsūtīja komandu bez vairākiem pamatsastāva spēlētājiem, zvaigznēm. Toreiz vienīgos vārtus guva centra aizsargs Mārcis Ošs. Pēc deviņiem pēc kārtas piedzīvotiem zaudējumiem, tie tik bija svētki!

2019. gada 19. novembris ir vienīgā pozitīvā diena pēdējos gados Latvijas izlasei uz futbola laukuma, ja runā par rezultātu. 

Vēl jāatzīmē 11 vilku veikums citās zemēs. Latvijas izlase pretinieka laukumā nav uzvarējusi jau 22 spēles pēc kārtas! Pēdējo reizi tas notika pirms vairāk nekā četriem gadiem, kad ar 1:0 tika pieveikta Andora, ar kuru Nāciju līgas pirmajā spēlē septembrī "Daugavas" stadionā spēlējām 0:0. 

Pēc zaudējuma 195. vietā FIFA rangā esošajam Gibraltāram radās jautājums, vai iespējams krist vēl zemāk? Tagad šis jautājums aktualizēts no jauna. 

Vēl nevar nepieskarties rezultativitātei jeb momentu realizēšanai. Sauciet kā gribat. Vairāk par vieniem vārtiem Latvijas futbolisti vienā spēlē guva pirms trīs gadiem. Kopš tā laika 15 mačos palikts uz nulles. Vēl nākuši talkā arī pretinieki, kuri bumbu nejauši ievirzījuši savos vārtos. Tā tas notika salīdzinoši nesen pret Maltu, arī Ziemeļmaķedoniju. 

Cilvēki sociālajos tīklos prāto par Latvijas izlases izredzēm tikties ar Romas pāvesta Franciska pārvaldīto Vatikānu, kas ir pasaulē mazākā valsts. Futbols gan šajā pundurvalstī baznīcas ierēdņiem nav aktuāls. 

Taisnības labad jāatzīmē, ka Kazakeviča vadībā Latvijas izlases futbolisti spēlē futbolu, nevis bumbu, kā tas bija Stojanoviča un Miksu Pātelainena laikā. Un tā gan ir pozitīva pazīme. 

23 spēlēs Latvijai viena uzvara, deviņi neizšķirti un 13 zaudējumi. Ar šādu statistiku diezin vai lepotos minētais Gibraltārs, kas kopš cīņas ar 11 vilkiem pie uzvaras tikusi četrreiz. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu