Kāpēc futbola izlase apkauno Latviju? (16)

CopyDraugiem X Whatsapp

TVNET podkāsta "Čempionu brokastis" 23. epizodē meklējām atbildes, kāpēc Latvijas nacionālā futbola izlase joprojām spēlē tik slikti pat pret vājākiem pretiniekiem. Par futbolistu neveiksmēm sprieda TVNET sporta žurnālists Raimonds Ozoliņš, futbola komentētājs Ilvars Koscinkevičs un viens no visu laiku labākajiem Latvijas futbolistiem Māris Verpakovskis.

Podkāsta ievadā nedaudz par kaut ko pozitīvāku Latvijas futbolā - šoruden durvis atvēra "Playoff Arena". Tā ir halle ar septiņiem "mini-pitch" jeb mazā izmēra futbola laukumiem. 

Halles vadītājs Ilvars Koscinkevičs pastāstīja mazliet sīkāk par šo jauno būvi, bet Latvijas futbola izlases visu laiku labākais vārtu guvējs Māris Verpakovskis novērtēja projektu ar pluszīmi.

Turpinājumā ķērāmies klāt Latvijas futbola izlasei, kas otrdien savā laukumā Daugavas stadionā UEFA Nāciju līgas spēlē piedzīvoja kaunpilnu zaudējumu ar rezultātu 0:1 pret Maltas valstsvienību.

UEFA Nāciju līgas vājākajā jeb D divīzijā pirmajā apakšgrupā Latvijas izlase četrās spēlēs piedzīvojusi trīs neizšķirtus un vienu zaudējumu. Četros mačos gūti tikai vieni vārti (otri vārti gūti ar pretinieka palīdzību, kurš ieraidīja bumbu savos vārtos), bet zaudēti četri vārti.

Latvijas izlase turnīra tabulā atpaliek no Fēru salām un Maltas, bet tikai par vienu punktu atrodas priekšā Andorai. Otrdien piedzīvotais zaudējums Maltai daudzos ziņu virsrakstos un interneta komentāros tika dēvēts par kaunpilnu un drausmīgu.

"Zaudēt Maltai jebkuros laikos ir bijis apkaunojums," sacīja Koscinkevičs.

"Zaudējums manā skatījumā ir absolūti nepelnīts, bet tas, iespējams, izgaismo kopējo bildi, kādā mēs esam atstājuši futbolu elites līmenī. Mēs gribam sacensties ar valstīm, kas daudz vairāk ir ieguldījušas futbola attīstībā un infrastruktūrā. Un mēs brīnāmies, kāpēc mums nesanāk."

Verpakovskis uzsver, ka Latvijas izlasei pret Maltu bija jāizcīna uzvar abos savstarpējos mačos, bet sešu punktu vietā ir tikai viens par neizšķirtu izbraukumā. Bijušais futbolists uzskata, ka Latvijas spēlētāji bija labāki gan fiziskajā sagatavotībā, gan meistarībā.

Savukārt neizpratnē Verpakovskis ir par Latvijas izlases galvenā trenera Daiņa Kazakeviča sastāva izvēli. Viņš uzskata, ka valstsvienības sastāvā uz oktobra spēlēm nebija izsaukti vismaz pieci labi futbolisti, kuri varēja palīdzēt komandai cīnīties par uzvaru.

"Ja tu nesauc uz izlasi visus labākos spēlētājus, tad tev ir jādod rezultāts. Skaidrs, ka šoreiz nebija izsaukti visi labākie. Es varu nosaukt kādus piecus uzvārdus uzreiz," sacīja bijušais Latvijas izlases uzbrukuma līderis.

Verpakovskis nosauca šos piecus futbolistus - Artūrs Karašausks (FK "Liepāja), Deniss Rakels ("Pafos", Grieķija), Vitālijs Jagodinskis (RFS), Aleksandrs Solovjovs (RFS), Vladimirs Kamešs ("Riga FC").

Jāpiebilst gan, ka Verpakovskis nosauca divus futbolistus no RFS kluba, kurā viņš strādā par ģenerāldirektoru, tomēr konteksts liek domāt, ka šis nav gadījums, kad kāds savas intereses vērtē augstāk par Latvijas izlases vajadzībām. 

"Nesaprotu, kāpēc viņi nav izlasē. Jebkurš no viņiem varētu pastiprināt izlasi. Uzskatu, ka viņi visi pieci varētu spēlēt pamatsastāvā. Pieci spēlētāji jau ir teju puse no pamatsastāva. Nesaprotu tās atrunas par sastāva pārbūvi un nākotnes vīziju," norādīja Verpakovskis.

"Pirmkārt, Latvija nav tā valsts, kurā būtu tik bagāta ar talantiem, lai mēs varētu izvēlēties mikroklimata dēļ - kuru saukt uz izlasi un kuru ne. Otrkārt, tas ir treneru un menedžmenta uzdevums šos futbolistus noskaņot, lai viņi ievēro disciplīnu," kritiku izlases štābam veltīja bijušais futbolists.

Koscinkevičs vērš uzmanību, ka ne tikai futbolistiem trūkst meistarības, bet arī treneriem ir par maz pieredzes. 

"Tie spēlētāji, kas spēlē laukumā, ir kāda trenera audzēkņi. Acīmredzot treneri netiek galā tajā līmenī, kādas ir prasības. Neviens mūsu treneris nestrādā ārpus Latvijas, viņi nav pieprasīti. Tātad nespējīgi nav tikai mūsu spēlētāji, kuru skaits ārzemju klubos droši vien paliks mazāks, ja nevaram uzvarēt pundurvalstis," teica Koscinkevičs, kurš pats ir sācis apgūt trenera arodu.

Verpakovskis pēc Latvijas izlases zaudējuma Maltai saņēma zvanus no ārzemēm, kur cilvēki ir izbrīnīti par latviešu futbolistu sniegumu.

"Man vakar zvanīja no citām valstīm un prasīja - kas jums tur notiek, jums pašiem nav kauns? Kas notiek ar Latvijas izlasi? Es teicu, ka ir kauns, bet ko mēs varam izdarīt?"

Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu