Titulētā Grigorjeva piedalīsies decembrī plānotajā pasaules čempionātā cīņā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Anastasija Grigorjeva
Anastasija Grigorjeva Foto: Reuters/ScanPix

Decembrī iecerētajā pasaules čempionātā cīņā Latviju varētu pārstāvēt vismaz seši sportisti, arī Anastasija Grigorjeva, sarunā ar aģentūru LETA atklāja Latvijas Sporta cīņas federācijas prezidents un treneris Armands Zvirbulis.

Šonedēļ Starptautiskā cīņas sporta federācija ("United World Wrestling") paziņoja, ka šī gada pasaules čempionāts pieaugušajiem Belgradā ieplānots no 12. līdz 20.decembrim. 

"Sieviešu konkurencē plāno piedalīties mūsu līdere Anastasija Grigrojeva, kā arī divas juniores Elma Zeidlere un Ramina Mamedova, kuras, aizvadot veiksmīgas cīņas, varbūt var izcīnīt vietu Latvijas Olimpiskās vienības sastāvā.

Brīvajā cīņā startēs Ivars Samušonoks un Alans Amirovs, bet zem jautājuma zīmes ir Andra Ozoliņa-Ozola dalība. Trenējies viņš ir, bet nav skaidrības, vai izdosies apvienota ar darbu dienestā. Savukārt grieķu-romiešu cīņā startēs Aleksandrs Jurkjans, kurš izmēģinās spēkus zemākā svara kategorijā - līdz 63 kilogramiem," par komandas sastāvu gaidāmajā čempionātā stāstīja Zvirbulis.

Šajā pasaules čempionātā netiks dalītas ceļazīmes uz olimpiskajām spēlēm, bet kvalifikācija Tokijā gaidāmajam turnīram paredzēta pavasarī.

"Visas izcīnītās ceļazīmes ir spēkā. Par šī pasaules čempionāta rīkošanu ļoti iestājās Krievija, jo viņiem kā cīņas sporta lielvalstij ir nepieciešami lieli mači. Vēl gan nav 100% pārliecības, ka čempionāts vispār notiks. Līdz 5.novembrim federācijām jāpiesaka sportisti, kuri varētu doties. Čempionāts notiks tikai tad, ja tajā piedalīsies 70% no iepriekšējā čempionāta dalībniekiem. Lai nebūtu situācija, ka neatbrauc daudzas vadošās izlases, un čempionāts notiek tādā līmenī, kā tam nevajadzētu notikt," skaidroja Zvirbulis.

Grigorjeva savainojuma dēļ šogad nestartēja Eiropas čempionātā, bet olimpiskās atlases turnīri Covid-19 pandēmijas dēļ tika pārcelti uz nākamo gadu. Zvirbulis atsakās minēt, vai kvalifikācijas turnīru un pašu spēļu pārcelšana nospēlēja par labu vai sliktu Grigorjevai.

"Uz atlases ciklu bija neliela trauma, taču, zinot Anastasiju, viņai mikrosavainojumi nostrādā par labu. Taču pēc spēļu pārcelšanas var būt arī citas problēmas, piemēram, jauniem sportistiem pa šo laiku ir bijusi iespēja attīstīties. Var rasties un izaugt jaunas zvaigznes, tāpēc šai situācijai ir savi plusi un arī mīnusi," atzina Zvirbulis.

Tāpat Latvijas Sporta cīņas federācija tikusi galā ar tās priekšteces Latvijas Cīņas federācijas mantojumu.

"Ar finansēm viss ir kārtībā. Starptautiskajā federācijā ir palikušas parādu astītes, bet tās mēs pakāpeniski segsim. Lielākie trakumi ir aiz muguras un viss ir sakārtots. Konti ir atvērti, sportisti brauc uz sacensībām.

Tāpat esam pārgājuši uz jaunām biroja telpām. Nākamajā gadā domājam, kā vairāk iepazīstināt ar cīņas sporta veidu, par kuru sabiedrībā ir daudz stereotipu," atzīmēja Zvirbulis.

Otrdien Ministru kabinets atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu no 17.oktobra līdz 6.novembrim aizliegt organizēt sporta pasākumus, ka arī aizliegt kolektīvos sporta treniņus iekštelpās, lēmumu pamatojot ar to, ka Covid-19 izplatība ir saistīta arī ar sporta kolektīvu darbību.

Šie noteikumi neattiecas uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām pieaugušajiem. Tāpat tie neattiecas uz Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu treniņiem.

Zvirbulis uzsvēra, ka, lai gan cīņa ir kontakta sporta veids, tomēr Covid-19 izplatīšanās cīkstoņu vidū tikpat kā nebūtu iespējama.

"Ja sportists ir inficējies un slims, viņš fiziski nav spējīgs atnākt uz treniņu un cīnīties. Ar sliktu pašsajūtu tas nav iespējams. Pat laicīgi nepaēdot, nav iespējams piedalīties treniņā. Esam sava iekšēja kopiena. Cīņas zālē ir tikai cīkstoņi, kas ikdienā trenējās šajā sporta veidā, un nepiederošas personas tur nepiedalās," teica Zvirbulis.

Rudenī sporta cīņas federācijas kalendārā ir trīs čempionāti - pieaugušajiem, kā arī U-15 un U-13 vecuma grupās.

"Pavasarī paspējām aizvadīt Latvijas čempionātu junioriem, bet, kad ierobežojumi tika mīkstināti, notika čempionāts kadetiem. Pēc jaunajiem ierobežojumiem U-15 čempionātu pārcēlām uz decembri, bet pieaugušajiem - pāris nedēļas uz priekšu. Ja ierobežojumi paliks spēkā arī pēc 6.novembra, tad šogad nevarēsim aizvadīt Latvijas čempionātus trīs vecuma grupās," skaidroja Zvirbulis.

Bērniem un jauniešiem vismaz līdz 6.novembrim nodarbības norisināsies ārā vai arī attālināti.

"Latvijas izlases un LOV dalībniekiem nav nekādu ierobežojumu, taču jāievēro stingri drošības pasākumi. Treniņos var piedalīties šie sportisti, taču neviens no malas nedrīkst būt. Jādzīvo savā mazajā "burbulī"," atzīmēja Zvirbulis.

Tāpat Zvirbulis atklāja, ka Latvijas vadošā cīkstone Grigorjeva šobrīd aizvada treniņus kopā ar viņu un Samušonoku.

"Protams, svara kategorijas viņiem nav līdzīgas, bet pakustēties un atstrādāt kustības viņa var," teica Zvirbulis.

Eiropas cīkstoņi par divām ceļazīmēm katrā kategorijā cīnīsies nākamā gada martā Budapeštā, bet aprīlī pasaules kvalifikācijā Sofijā tiks dalītas vēl divas ceļazīmes.

2016.gada olimpiskajās spēlēs no Latvijas cīkstoņiem piedalījās tikai Anastasija Grigorjeva.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu