Jepčirčira pasaules čempionātā pusmaratonā labo planētas rekordu

LETA/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira sestdien Gdiņā pasaules čempionātā pusmaratonā laboja sev piederošo planētas rekordu, kamēr vīriem uzvaras laurus plūca Ugandas sportists Džeikobs Kiplimo.

Jepčirčira distanci veica vienā stundā piecās minūtēs un 16 sekundēs, otrās vietas ieguvēju Melatu Jisaku Kejetu no Vācijas pārspējot par divām sekundēm. Vēl sekundi vēlāk finišēja etiopiete Jalmzerfa Jehualava.

Septembra sākumā sasniegto rekordu Jepčirčira laboja par 18 sekundēm. Pasaules absolūtais rekords sievietēm, kas labots ar tempa turētāju - vīriešu palīdzību, ir viena stunda četras minūtes un 31 sekunde, ko šogad februārī uzstādīja etiopiete Ababela Ješaneha.

Tikmēr Kejeta laboja Eiropas rekordu pusmaratonā.

Jepčirčira par pasaules čempioni pusmaratonā tika kronēta arī 2016.gadā Kārdifā.

Vīru sacensībās Kiplimo finiša līniju šķērsoja pēc 58 minūtēm un 49 sekundēm, labodams čempionāta rekordu. Piecas sekundes vēlāk distanci beidza kenijietis Kibicots Kendijs, bet 14 sekundes aiz viņa palika etiopietis Amedevorks Valelgens.

Favorīts uz titulu Džošau Čeptegei samierinājās ar ceturto vietu, no goda pjedestāla atpaliekot par 13 sekundēm.

Pasaules čempionāts pusmaratonā bija iecerēts 29.martā, taču Covid-19 pandēmijas dēļ tas tika pārcelts uz rudeni. Ziemā tika ziņots, ka Latvijas izlasi čempionātā pārstāvēs Karīna Helmane-Soročenkova un Edgars Šumskis, taču pēc meistarsacīkšu pārcelšanas Latvija tajās rudenī nepiedalījās.

Pasaules meistarsacīkstēs šogad bija ātri skrējieni, sportistiem labojot vairākus rekordus. Vīru konkurencē Igaunijas rekordu ar vienu stundu divām minūtēm un 20 sekundēm laboja Tīdreks Nurme, kurš izcīnīja 41.vietu, bet jaunu Lietuvas rekordu - viena stunda un četras minūtes - sasniedza Remīgijus Kančis, kurš finišēja 82.pozīcijā. Latvijas rekords ir Valērija Žolnerovica 2011.gadā sasniegtais rezultāts viena stunda četras minūtes un 43 sekundes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu