Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Kaislības futbola laukumos un pie galda

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Toms Dreiblats/RFS

Jo tuvāk finišs Latvijas "Optibet" futbola virslīgā, jo kaislības pieņemas spēkā, turklāt tās ir ne tikai futbola laukumos, bet arī - pie galda.

Liepājā pārtrauktā spēle starp FK "Liepāja" un RFS tomēr tiks izspēlēta no pirmās minūtes jeb no jauna, nevis tiks nospēlētas atlikušās 23 minūtes. Vismaz tāds lēmums ir spēkā pašreiz. Savukārt futbola laukumos lielākās kaislības tagad ir cīņā par bronzas medaļām un 4. vietu, kas var dot tiesības spēlēt UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā.

Biju gandrīz pārliecināts, ka Liepājā pārtrauktajā spēlē tiks izspēlētas atlikušās 23 minūtes, jo jebkurš cits lēmums likās par sliktu vienai vai otrai komandai. Tagad sanāk tā - vieniem tiek atņemts tas, kas tika godīgā spēlē 67 minūtēs iegūts, bet otriem tiek kompensēts zaudētais un tiek dota iespēja sākt visu no jauna. Vai tad tas nav sods (par ko?) pirmajiem, un vai tad šāds lēmums nav par labu otrajiem?

Liepājnieki piedāvāja apmaksāt RFS komandai izmitināšanu un ēdināšanu, lai spēli varētu pabeigt nākamajā dienā, taču RFS atteicās. Ko var pārmest RFS? Neko.

Jebkura komanda būtu droši vien rīkojusies līdzīgi, jo sacensību reglamentā tamlīdzīga situācija nemaz nav paredzēta… Saprotams, ka RFS cīnījās par savām interesēm un par sev šādā neskaidrā situācijā labvēlīgu lēmumu. Kurš gan to nedarītu? Lēmums, kas pilnībā apmierinātu abas puses, šādā situācijā laikam nemaz nebija iespējams, bet tieši tāpēc varbūt varēja ņemt vērā tamlīdzīgu gadījumu pieredzi pasaulē - proti, parasti tiek nospēlēts atlikušais spēles laiks, jo ne jau Liepājas komanda bija vainīga, ka tajā vakarā visā pilsētā bija elektrības padeves traucējumi.

FK "Liepāja" prasība piešķirt RFS tehnisko zaudējumu arī droši vien ir pārspīlēts (kaut gan ne bez formāla pamata), taču ko tagad darīt ar liepājnieku vēstulē minēto faktu, ka Sacensību organizācijas komiteja šādu lēmumu nemaz nebija pilnvarota pieņemt? Saskaņā ar Pielikumu pie Disciplinārā reglamenta organizācijas komitejai nav tiesību lemt par spēles atkārtotu aizvadīšanu, bet gan tikai par disciplinārsodu atcelšanu. Juridiskas tiesības likt spēli pārspēlēt pieder LFF Disciplinārlietu komitejai.

Interesanti - kāpēc tad lēma Sacensību organizācijas komiteja?

Un ko tagad darīs LFF - izliksies, ka nekas nav noticis, ka viss pareizi un taisnīgi attiecībā uz abām komandām? Pilnībā var saprast FK "Liepāja" neapmierinātību. Ja spēles pārtraukšanas brīdī vadībā būtu nevis FK "Liepāja", bet RFS? Tad šāds lēmums būtu jau par labu liepājniekiem un pamatoti neapmierināta par lēmumu par labu pretiniekam jau būtu RFS. Tā ka runa nav par Liepājas komandas aizstāvēšanu, bet gan par lēmuma būtību. Vismaz pašreiz ir nolemts spēli no jauna atkārtot 25. novembrī - proti, pirms pēdējās kārtas spēlēm. Ja tā notiks, tad tā kaut ko vēl var izšķirt ja ne cīņā par titulu (tas lielā mērā būs atkarīgs no tā, kā abi līderi nospēlēs savā starpā 22. novembrī), tad cīņā par bronzas medaļām un 4. vietu noteikti.

Pēc šāda sev nelabvēlīga pavērsiena FK "Liepāja" apliecināja, ka tā ir komanda ar raksturu - uzvara 3:1 viesos pār Jūrmalas "Spartaku" Latvijas kausa izcīņas ceturtdaļfinālā, bet tad uzvara ar 2:0 čempionāta spēlē Ventspilī, kas liepājniekiem ļauj saglabāt cerības gan uz 4. vietu, gan uz medaļām. Pēdējās 10 virslīgas spēlēs Liepājas komanda ir piedzīvojusi tikai vienu zaudējumu! Žēl, ka liepājnieki tik ilgi meklēja paši sevi un ka viņiem tik ilgi nebija optimālais sastāvs, jo citādi mums tagad varbūt būtu nevis divi, bet trīs pretendenti uz titulu.

Eļļu ugunī cīņā par bronzas medaļām pielēja arī "Spartaks", kas beidzot pārvarēja neveiksmju joslu (3 zaudējumi pēc kārtas un tikai viena uzvara pēdējās 7 spēlēs) un uzvarēja Valmierā ar 1:0. Valmieriešiem par labu nāca ventspilnieku zaudējums, tuvākie sekotāji no trešās vietas joprojām atpaliek par 5 punktiem, bet nākamā spēle FK "Valmiera" tagad būs Liepājā… Iespējams, ka tieši šajā spēlē lielā mērā var izšķirties bronzas medaļu liktenis, bet var arī viss pavērsties gluži otrādi. Liepājas komanda uzvaras gadījumā (vēl jau redzēsim, kas būs ar pārtraukto spēli ar RFS) spers vēl soli tuvāk pjedestālam.

RFS nezaudēja jau 12. spēli pēc kārtas - 1:0 pār FK "Jelgava". Spēle ar FK "Metta" savā laukumā laikam bija pēdējā reālā iespēja gūt otro uzvaru turnīrā FK "Tukums 2000/TSS" (atlikušās spēles ir ar turnīra tabulas augšgala komandām), un tukumnieki to skaisti izmantoja - atspēlējās no 0:1 un uzvarēja ar 3:1. Apliecinājums kluba, komandas un treneru darbam sezonas laikā, jo tagad Tukuma komanda ir pavisam cita komanda nekā pirmajā riņķī vai pat sezonas vidū.

Atlikušās četras spēļu kārtas ar izlašu pauzi tām pa vidu solās būt īpaši spraigas. Jācer, ka tikai futbola laukumos nevis pie galda.

Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu