Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Gandrīz viss skaidrs… Gandrīz - neskaitās! (1)

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā ir atlikušas divas spēļu kārtas plus pārceltās un pārtrauktā spēle. Gan "zelta" jeb titula, gan "bronzas" liktenis gandrīz ir skaidrs, arī 10. vietas īpašnieki gandrīz ir zināmi, taču… Gandrīz - neskaitās!

Pēc izlašu pauzes virslīgas spēles atsāksies 20. novembrī ar pārcelto spēli starp FK "Jelgava" un FK "Valmiera", kā arī ar pārtraukto spēli starp FK "Liepāja" un RFS, kas abas var ietekmēt gan spēkošanos par titulu, gan par 3. vietu.

Tiesa, liepājnieki turpina apstrīdēt lēmumu sākt spēli ar RFS no paša sākuma, nevis nospēlēt atlikušās 23 minūtes plus kompensācijas laiku, un viņus var saprast. Ar šādu lēmumu Liepājas komanda tiek sodīta - proti, tai tiek atņemti gūtie vārti un vadība spēlē, bet pretiniekam tiek dota iespēja visu labot, sākot spēli no jauna.

RFS puse spītīgi negrib atzīt, ka tajā vakarā elektroenerģijas piegāde bija traucēta visā Liepājā un tam nav nekāda sakara ar FK "Liepāja". Stadionā nebija ģeneratora jeb nebija paredzēta tamlīdzīga avārijas situācija? Nebija, te nu RFS ir taisnība, taču… Vai tad turnīra nolikumā ir paredzēts, ka jābūt ģeneratoram, lai tamlīdzīgu situāciju novērstu? Vispār taču nav nemaz paredzēts, kā tamlīdzīgās situācijās rīkoties (jācer, ka turpmāk būs paredzēts).

Futbola aprindās dzirdēju arī tādu notikušā traktējumu - proti, kāpēc spēles galvenais tiesnesis un inspektors uzreiz nevarēja pateikt, ka spēle tiks pabeigta nākamajā dienā, nevis piedāvāt viesiem izvēlēties spēlēt nākamajā dienā vai gaidīt lēmumu?

Lai kāds punkts šīs spēles sakarā tiks pielikts (pašreiz paredzēts, ka spēle no jauna tiks sākta 20. novembrī), viena puse jebkurā gadījumā būs neapmierināta. Liepāja, ja viss paliek spēkā, tagad laikam būs mazāk neapmierināta, jo tagad komandai 3. vieta vairs nav tik būtiska - iegūts Latvijas kauss un vieta Eiropas kausu izcīņā nākamsezon ir nodrošināta. Taču tas nemaina lietas būtību - tamlīdzīgām situācijām jābūt paredzētām turnīra nolikumā ar skaidru to vērtējumu.

Latvijas kausa finālisti FK "Ventspils" un FK "Liepāja" zaudēja svarīgus punktus (attiecīgi 0:0 Daugavpilī un 0:1 savā laukumā pret Jūrmalas "Spartaku"), kas būtiski ietekmēja to izredzes cīņā ar FK "Valmiera" par bronzas medaļām. Liepājnieki zaudētos punktus čempionātā ar uzviju kompensēja Latvijas kausa finālā, bet ventspilniekiem tagad ir jāpaveic gandrīz neiespējamais, lai tiktu trijniekā, - tikai tad komandai būs iespēja tikt Eiropas kausu izcīņā, kas arī ir šīs sezonas galvenais uzdevums. No tā lielā mērā var būt atkarīga arī komandas nākotne.

Komanda Ventspilī būs, bet - kāda komanda? Tāda, kas spēkosies par medaļām, vai tāda, kas spēlēs par 6. līdz 8. vietu, vai varbūt tāda, kas cīnīsies par vietas saglabāšanu virslīgā? Šodien atbildes nav nevienam.

FK "Ventspils" tomēr ir pietiekami liela vērtība Latvijas futbolā, lai būtu vienaldzīgi par kluba likteni. Te nav runa par pašreizējo kluba vadību, bet gan pirmām kārtām par spēlētājiem, kuri, par spīti visam, gan trenējas, gan spēlē ar pilnu atdevi, par treneriem un par visu to, kas šajā laikā Ventspilī futbolā ir izveidots.

FK "Valmiera" pašreiz ir tikai par vienu punktu vairāk nekā ventspilniekiem, taču Valmieras komanda aizvadījusi par divām spēlēm mazāk. Vidzemes komandai vēl jāspēlē ar Jelgavu, Liepāju un BFC "Daugavpils" viesos, kā arī ar FK "Metta" mājās, savukārt Ventspils komandai palikušas spēles ar FK "Metta" mājās un "Riga FC" viesos. Starp citu, Liepājas komandai laikā no 20. līdz 29. novembrim ir jāaizvada četras spēles (ja nekas nemainīsies attiecībā uz maču ar RFS). Diezin vai tas arī īpašos apstākļos ir normāli.

Abi pretendenti uz titulu guva uzvaras - čempions un līderis "Riga FC" uzvarēja ar 2:0 Tukumā, bet RFS ar 3:0 pārspēja FK "Metta" futbolistus. Lai būtu kaut kāda jautrība, tad "Riga FC" pēkšņi nolēma izmērīt Tukumā laukumu - proti, vai tas atbilst reglamentam… It kā tas kopš 12. jūlija, kad abas komandas šeit jau tikās (5:1 "Riga FC" labā), būtu "sarāvies". Nedomāju, ka čempioni bija tik ļoti nobijušies no laukuma saimniekiem, kuri savukārt šādu soli uztvēra ar veselīgu humoru - sak, tas mums ir labākais kompliments, ja čempions meklē iespēju uzvarēt ārpus laukuma…

Par Hordi Prengas "teātri" neizteikšos - ar elkoni viņam droši vien trāpīja, to var saskatīt epizodes atkārtojumā un tas laikam arī kļuva par iemeslu 11 m soda sitiena nozīmēšanai, taču tiesnesis varbūt arī nebūtu tik bargi sodījis laukuma saimniekus, ja Prenga nebūtu tā tēlojis. Prēmija vai nosodījums? To lai katrs izvēlas pats.

22. novembrī abi līderi tiksies savā starpā RFS komandas laukumā "Arkādijas" stadionā. Tad vismaz cīņā par titulu skaidrības būs nedaudz vairāk. "Riga FC" pašreiz ir par 9 punktiem un vienu aizvadītu spēli vairāk nekā RFS. Čempioniem vēl ir spēle ar RFS un pēdējais mačs savā laukumā ar FK "Ventspils" (daudz būs atkarīgs arī no tā, kādas tobrīd būs ventspilnieku izredzes uz trešo vietu), savukārt RFS vēl ir spēle Liepājā, tad savā laukumā ar "Riga FC" un pēdējais mačs Tukumā.

Foto: optibetvirsliga.com
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu