Gulbis: Problēmas sagādāja pretinieču garās spēlētājas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Mārtiņš Gulbis
Mārtiņš Gulbis Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlases zaudējumā Vācijai ceturtdien 2021.gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra trešajā spēlē daudzie tālmetieni bija labi sagatavoti, bet neapmierināja darbība aizsardzība pret vācu garajām spēlētājām, preses konferencē pēc spēles teica komandas galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Latvija ar 67:73 (20:13, 12:13, 16:21, 19:26) piekāpās Vācijai un I apakšgrupā atkāpās uz trešo pozīciju.

Rezultatīvākā Latvijas izlasē ar 21 punktu un sešām rezultatīvām piespēlēm bija Elīna Babkina, bet par punktu mazāk guva Anete Šteinberga, kuras rēķinā arī desmit atlēkušās bumbas un četras rezultatīvas piespēles. Vēl desmit punktus un piecas bumbas zem groziem pievienoja Ungārijā spēlējošā Kristīne Vītola.

Vācijas izlasē 20 punkti Luīzai Geizelzēderei, kamēr Marī Giliha guva 18 punktus un iekrāja 11 atlēkušās bumbas.

"Sāpīgs zaudējums. Spēles ievadā līdz pat 27.minūtei kontrolējām spēles gaitu. Problēmas sagādāja pretinieču garās spēlētājas. Mēģinājām mainīt aizsardzību, mēģinājām viņas kaut kā izsist no līdzsvara, bet arī pašiem jārealizē metieni, kas mums šī vakara cīņā bija pietiekami labi," galvenos akcentus spēlē iezīmēja Gulbis.

Viņš piebilda, ka ir grūti visu laiku ņemt bumbu ārā no groza, jo tad nav iespējas veidot ātros uzbrukumus.

"Beigās pēc gala auta pie mīnus divi bija gan labs metiens mūsu labākajai snaiperei Kitijai Laksai, gan Babkinai pilnīgi brīvs metiens, un arī Šteinberga izcīnīja atlēkušo bumbu uzbrukumā. Trīs mūsu labākās iespējas nerealizēja," uz neiekritušajiem metieniem no labām pozīcijām tikai spēles beigās norāda treneris.

Jāsaglabā pārliecība par savām spējām līdz mača beigām, viņš uzsvēra. "Mazās lietiņas "nogalina", piemēram, pretinieču neatbloķēšana. Ļāvām izmantot atkārtotās iespējas, un sanāca sāpīgs zaudējums," saka Gulbis.

Latvijas izlase spēlē vairāk pa grozu meta trīspunktu nekā divpunktu metienus, taču precizitāte nebija vēlamā. No 33 trīspunktu metieniem precīzi bija vien astoņi jeb 24,2 procenti, bet divpunktu metini tika izdarīti 32 reizes, grozā krītot 13 no tiem jeb 40,6 procentiem.

"Ja man jāizvēlas, vai Kitija met divpunktu vai trīspunktu, es izvēlos trīspunktu. Tāpat neuzskatu, ka kāds bija šiem 33 metieniem bija samocīts, ātrs vai nesagatavots. Viņas mūs provocēja izdarīt trīspunktu metienus. Ir diezgan liels grēks neticēt Laksas un Kristīnes Vītolas tālmetienam. Tāpat labas iespējas bija Babkinai. Nezinu, kāpēc viņas vācietes tā riskēja, bet risks attaisnojās - mēs nerealizējām metienus, un viņas uzvarēja," uz žurnālistu jautājumiem par trīspunktu daudzumu un kvalitāti atbildēja treneris.

Viņš uzsver, ka bija arī liels spiediens uz groza apakšu, un daudz bumba tika iespēlēta Šteinbergai groza tuvumā. 67 gūtie punkti nav slikti, bet zaudējuma iemesls vairāk jāmeklē aizsardzībā, pārliecināts ir Gulbis.

Otrajā puslaikā bumbu Vācijas centra spēlētājām zem groza saņemt atviegloja Kates Krēsliņas diezgan ātri saņemtās trīs piezīmes.

"Viņa šobrīd ir mūsu labākā bumbas sedzēja. Protams, ja laukumā ir Laksa, Babkina un Šteinberga, kādam laukumā ir jādara arī melnais darbs. Arī Paula Strautmane otrajā puslaikā, ātri dabūja piezīmes," par vāciešu dominēšanu zem groza saka treneris.

"Mēs zinājām, kā viņas spēlēs, taču mums bija muļķīgas kļūdas. Nedrīkst Giliha saņemt tik daudz bumbu, aiziet līdz groza apakšai un iemest grozā. Kādam ir jāstājas viņai ceļā, kādam ir jāupurē savs ķermenis," par zaudētajiem punktiem zem sava groza saka Gulbis. "Ļoti daudz ļāvām viņām griezties pa labi un apspēlēt vienai pret vienu. Man likās, ka viņām pārāk viegli gāja groza apakšā. Bija uzdevums, lai viņas nesaņem bumbu tik viegli, kā tas viņām izdevās."

Pirms spēles ar Horvātiju treneris saka, ka jāspēlē ar lielāku pārliecību.

"Ja tie metieni, kas mums šodien bija, iekristu grozā, ja mēs spētu saglabāt tādu ātrumu un agresivitāti kā pirmajā puslaikā, tad visam bija jābūt kārtībā," uz vēlamo spēli norāda Gulbis. "Ja mēs pēc neiemestiem metieniem zaudējam pārliecību, neatgriezāmies laicīgi atpakaļ un ļaujam pretiniecēm iemest vieglus punktus, tad mums vienkārši ir jārealizē savi metieni. Ja mēs izkārtojam metienu labākajiem snaiperiem, tas ir jārealizē."

Treneris pieļauj, ka tiks palielināta spēlētāju rotācija, jo aizvadītajā mačā tajā piedalījās deviņas basketbolistes. "Jāuzlabo sniegums, un viss būs kārtībā," viņš saka.

Dienas pirmajā spēlē Horvātija ar 80:62 (28:17, 18:18, 21:16, 13:11) uzvarēja Ziemeļmaķedoniju. Sestdien vispirms Ziemeļmaķedonija spēlēs ar Vāciju, bet tad tiksies Latvija un Horvātija.

 

Finālturnīram, kas paredzēts 2021.gada jūnijā Spānijā un Francijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas un piecas labākās otro vietu ieguvējas.

Šī gada beigās un nākamā gada sākumā valstsvienības FIBA rīkotās spēles aizvadīs vienā norises vietā, nevis mājās vai viesos, kā tas notika ierasti. Jaunie noteikumi paredz, ka spēles netiks aizvadītas viesos vai mājās, bet gan vienā norises vietā, par ko iepriekš FIBA būs jāvienojas ar konkrēto valsti, kas apņēmusies uzņemt mačus. Norises vietā būs jāveic Covid-19 testi, kā arī jāievēro strikts pārvietošanās režīms, jo komandas dzīvos "burbulī".

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs dalībai 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā: Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Ilze Jākobsone, Ieva Pulvere, Kitija Laksa, Karlīne Pilābere (visas - "TTT Rīga") Kate Krēsliņa ("Castors Braine", Beļģija), Paula Strautmane (Pēčas "Pecs", Ungārija), Luīze Šepte ("Latvijas Universitāte"), Anete Šteinberga (Stambulas "Galatasaray: , Turcija), Zenta Meļņika (Upsalas "KFUK-KFUM", Zviedrija), Kristīne Vītola (Miškolcas DVTK, Ungārija), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu