Koziols: IIHF Padomi Baltkrievijā uztrauc drošības, nevis politiskā situācija (1)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Viesturs Koziols
Viesturs Koziols Foto: Zane Bitere/LETA

Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Padomes locekļus Baltkrievijā vairāk uztrauc drošības, nevis politiskā situācija, svētdien sarunā ar Latvijas Televīziju minēja Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols.

IIHF Padomes sēdē trešdien, 18.novembrī, visticamāk, tiks pieņemts lēmums, vai Minska arī turpmāk būs viena no divām 2021.gada pasaules čempionāta saimniecēm. Kā zināms, 2021.gada čempionāta rīkošana uzticēta Minskai un Rīgai.

IIHF Padomē ir 14 locekļi un tajā bez organizācijas prezidenta Renē Fāzela ir arī divi pārstāvji no Vācijas, kā arī pa vienam no Somijas, Kanādas, Honkongas, Ungārijas, Polijas, Dānijas, Francijas, Krievijas, Čehijas, ASV un Baltkrievijas.

Kā sarunā ar Latvijas Televīziju uzsvēra Koziols, LHF nepieņem nekādus lēmumus attiecībā uz to, vai Minska var uzņemt čempionātu. 

"Mums ir jānodrošina Rīgas grupas spēles pēc iespējas labākā kvalitātē. Nav vērts runāt par tām lietām, kuras nevaram ietekmēt. Mēs nevaram būt atbildīgi un vainīgi par to, kas notiek Baltkrievijā un Minskā. Mums ir jādara tikai tas, ko mēs varam izdarīt," uzsvēra Koziols.

Šonedēļ notika videokonference, kurā piedalījās Latvijas ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), Fāzels un LHF pārstāvji. Pēc Kariņa paustā, sarunā viņš atkārtoti izklāstījis apsvērumus, kāpēc uzskata, ka čempionāta rīkošana Baltkrievijā nav iespējama, un uzsvēris, ka sagaida atbildīgu IIHF lēmumu. Pēc attiecīgā lēmuma saņemšanas Latvijas valdība lemšot par tālāko rīcību.

"Kariņa kungs ļoti korekti vēlreiz vērsa uzmanību uz to, ka atbildība gulstas tikai un vienīgi uz IIHF pleciem. IIHF ir jāizprot drošības un epidemioloģiskie riski. Ekspertu grupas sēde ir notikusi. Zinu to, ka ir 140 lappušu dokuments, kas būs pieejams padomes locekļiem. Kas tur būs rakstīts, pagaidām nezinu, taču mums solīja, ka varēsim iepazīties ar kopsavilkumu," skaidroja Koziols.

Viņaprāt, IIHF izprot situācijas nopietnību, ka protesti Baltkrievijā nerimsies un varētu ieilgt līdz nākamā gada pavasarim, kad paredzēts čempionāts.

"Manuprāt, jānošķir politiskā situācija no drošības situācijas. Padomes locekļus vairāk uztrauc drošības situācija. Ne tikai Fāzels, bet arī padomes locekļi ir teikuši, ka, ja pasaules čempionātam būtu jānotiek rīt, tas nekādā gadījumā nenotiktu Minskā. Domāju, ka balsis būs līdzvērtīgas un dalīsies," secināja Koziols.

Kā vēstīts, nedēļas nogalē Baltkrievijas sporta portāls "Tribuna" nāca klajā ar ziņu, ka Baltkrievijas Hokeja federācijas (FHB) priekšsēdētājs Dmitrijs Baskovs bijis klāt uzbrukumā, pēc kura slimnīcā mira opozīcijas aktīvists Ramans Bandarenka.

Demonstrācijās pret Aleksandra Lukašenko režīmu kopš augusta miruši vismaz četri cilvēki, un ES piektdien nosodīja Bandarenkas nāvi un brīdināja Minsku par jaunu sankciju noteikšanu.

2021.gada pasaules čempionātu rīko Minska kopā ar Rīgu, bet turnīra izšķirošās fāzes spēles paredzētas tieši Baltkrievijas galvaspilsētā. Minska pasaules čempionātu uzņēma arī 2014.gadā, un jau toreiz Eiropas Parlaments aicināja IIHF liegt Baltkrievijai uzņemt meistarsacīkstes, norādot uz varas iestāžu represijām pret opozīciju.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada pasaules čempionāts ieplānots no 21.maija līdz 6.jūnijam.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu