Elvis, Matīss, Jonass un Kolumbusa...

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Elvis Merzļikins (no kreisās), Matīss Kivlenieks un Jonass Korpisalo
Elvis Merzļikins (no kreisās), Matīss Kivlenieks un Jonass Korpisalo Foto: AFP/Scanpix/TVNET kolāža

Reti kura Nacionālās hokeja līgas (NHL) komanda par savu vārtsargu līniju var justies drošāk nekā Elvja Merzļikina un Matīsa Kivlenieka pārstāvētā Kolumbusas "Blue Jackets", kas arī nākamajā sezonā būs interesanta Latvijas hokeja līdzjutējiem. Kāpēc vērts pievērst uzmanību Kolumbusai un ko varam sagaidīt nākamajā sezonā?

Klupšanas akmens - uzbrukums

Pagājušajā sezonā NHL regulārajā čempionātā 70 mačos "Blue Jackets" guva 180 vārtus, kas bija ceturtais sliktākais rādītājs 31 komandas konkurencē (vidēji spēlē gūti 2,57 vārti).

Ari skaitliskais vairākums "zilajām žaketēm" nepadevās, vidēji spēlē realizēti 16,4% vairākumu, kas pagājušajā sezonā bija ceturtais sliktākais rādītājs NHL. Ar tik pieticīgu uzbrukumu komanda tomēr iekļuva "play-off".

Uzbrukums kliboja, taču aizsardzība bija līmeni. Kolumbusa 70 mačos zaudēja 183 vārtus. Vidēji mačā ielaisti 2,61 vārti aizvadītajā sezonā bija trešais labākais aizsardzības rādītājs.

Pērn starpsezonā "Blue Jackets" zaudēja kluba zvaigznes Krievijas hokejistus uzbrucēju Artemiju Panarinu un vārtsargu Sergeju Bobrovski. Otro no viņiem lieliski aizstāja soms Jonass Korpisalo un Elvis Merzļikins.

Savukārt uzbrukumā Panarina zaudējumu neizdevās kompensēt, turklāt Krievijas hokejists savā jaunajā darba vietā Ņujorkas "Rangers" sakrāja teju 100 punktus (69 mačos 95 punkti - 32 vārti, 63 piespēles).

Nav viegli aizstāt hokejistu, kurš iepriekšējās divās sezonās katru gadu komandai atnesa vairāk par 80 rezultativitātes punktiem. Salīdzinājumam, šosezon "Blue Jackets" rezultatīvākais spēlētājs Pjērs Luks Dibuā sakrāja 49 punktus (18+31).

Zīmīgi, ka "Blue Jackets" kluba vadībai šajā starpsezonā ir ieilgušas pārrunas ar Dibuā. Kaut arī ģenerālmenedžeris Jarmo Kekalainens paudis pārliecību, ka abām pusēm vienošanos izdosies panākt, Kolumbusas faniem ir par ko noraizēties.

Vai Kolumbusai jāmaina prom Korpisalo vai Merzļikins?

Korpisalo un Merzļikins pagājušajā sezonā apliecināja, ka abi ir spējīgi būt komandas pirmais numurs vārtos. Līdz ar to "Blue Jackets" vienu no viņiem var izmantot maiņas darījumā, lai pretī iegūtu kādu labu uzbrucēju.

Ziemeļamerikas medijos jau vairākkārt šajā starpsezonā izskanējusi informācija, ka "Blue Jackets" ir gatava aizmainīt Korpisalo vai Merzļikinu uz citu komandu. Tomēr šāds scenārijs joprojām nav piepildījies, un arī tenkas pieklusušas.

Oktobrī tika ziņots, ka par Kolumbusas vārtsargiem interesējas Bufalo "Sabres", Minesotas "Wild", Otavas "Senators", Edmontonas "Oilers" un Detroitas "Red Wings". Turklāt vēl Toronto "Maple Leafs" esot interesējusies tieši par Korpisalo.

Jonass Korpisalo
Jonass Korpisalo Foto: AFP / Scanpix

Nu vairākām no šīm komandām interese gan jau ir zudusi. Rūdolfa Balcera pārstāvētā "Senators" vienojusies par četru gadu un 25 miljonu dolāru līgumu ar divkārtēju Stenlija kausa ieguvēju Metu Mareju.

NHL vājākā komanda "Red Wings" starpsezonā parakstījusi divu gadu līgumu ar vācu vārtsargu Tomasu Greisu, bet "Wild" vienojusies par trīs sezonu un 11 miljonu kontraktu ar Kemu Talbotu.

Savukārt zviedru vārtsargs Linuss Umarks pagarinājis līgumu ar "Sabres" uz vienu sezonu par 2,6 miljoniem, bet Maiks Smits noslēdzis viena gada kontraktu ar "Oilers" un nākamajā sezonā saņems divus miljonus.

Būtībā iepriekš minētās komandas ir nokomplektējušas sastāvu ar vārtsargiem, taču katram klubam noteikti gribas, lai vārti ir pēc iespējas lielākā drošībā, un pagājušā sezonā pēc statistikas rādītājiem Merzļikins bija Top 5 ripu ķērājs NHL. 

Visticamāk, līdz sezonas sākumam "Blue Jackets" neaizmainīs ne Merzļikinu, ne Korpisalo. Tomēr nevajadzētu izslēgt iespēju, ka maiņas darījums tiek veikts sezonas gaitā, kad kāda cita komanda vēlēsies piesaistīt vārtsargu.

Bet, ja ir kāda pozīcija, par kuru Kolumbusā pašlaik var justies droši, tad tā ir vārtsargu līnija. Merzļikins un Korpisalo viens otram rada tik nepieciešamo veselīgo konkurenci, jo neviens no viņiem nevēlas atrasties uz rezervistu soliņa, vērojot spēli no malas. Mūsdienu hokejā vairāk nekā pusi no komandas panākumiem veido tieši teicams vārtsarga sniegums. Gan soms, gan latvietis, esot uz viļņa, līdzi ved visu vienību, kas bija vērojams pagājušajā sezonā, kad izdevās vairākas uzvarēto spēļu sērijas.  

Korpisalo ar savu sniegumu pat izpelnījās vietu NHL Visu zvaigžņu spēles dalībnieku sastāvā, bet trauma viņu atstāja aiz borta.  

Konkurence "Blue Jackets" komandā ir arī par trešā vārtsarga vietu, un arī par šo pozīciju cīnās latvietis un soms, proti, Matīss Kivlenieks un Veini Vehvilainens. Galvenais treneris Džons Tortorella 2019./2020. gada sezonā priekšroku deva Kivleniekam, kurš ieņēma Kolumbusas otrā vārtsarga vietu brīžos, kad savainojums liedza spēlēt Merzļikinam vai Korpisalo. Jādomā, tā notiks arī nākamsezon, ja kādu no komandas pamatvārtsargiem piemeklēs veselības likstas. 

Foto: AP/Scanpix

24 gadus vecais Kivlenieks tika atalgots ar viena gada divvirzienu līgumu līdz 2021./2022. gada sezonas beigām.

Korpisalo un Merzļikinam ir garantētie vairāku miljonu līgumi, kas nereti atstāj iespaidu uz spēlētāju motivāciju. Tā notika ar Bobrovski, kurš, parakstot 70 miljonu līgumu uz septiņiem gadiem ar Floridas "Panthers", aizvadīja savu vājāko sezonu NHL karjerā. Vidēji savos vārtos krievu vārtu vīrs ielaida 3,23 ripas (viņa sliktākais rādītājs 10 sezonu laikā), kas vārtsargam ar tik lielu algu nav glaimojošs rādītājs. Ietekmīgais Ziemeļamerikas sporta medijs ESPN šo "Panthers" kontraktu paguvis nodēvēt par neveiksmīgāko pēdējo gadu laikā. 

Vai Merzļikins un Korpisalo varētu iet Bobrosvka pēdās? Diezin vai, jo abu karjerās lielākie līgumi, visticamāk, ir vēl tikai priekšā, turklāt latvietis vairākkārt neslēpis, ka teju visa viņa dzīve ir hokejs un viņš ledus laukumā cenšas izbaudīt katru mirkli.   

"Betsafe" bukmeikeri uzskata par drošu iespēju (75%), ka abi latviešu NHL vārtsargi saglabās darba vietas Kolumbusā. Lai viņi pamestu komandu, jānotiek kaut kam īpašam, jo finansiāli liela pamata tam nav. Kivlenieka palikšana "Blue Jackets" tiek vērtēta ar 15% iespēju, savukārt Merzļikina palikšana ar 7,5%.

Komandai ir daudz brīvo līdzekļu, kā arī latviešu vārtsargi saņem vidēji zemas algas, kas neliecina par to, ka organizācija vēlētos no viņiem atbrīvoties. Reālākie scenāriji ir kādi maiņas pieprasījumi no pašiem spēlētājiem, varbūt kāds maiņas darījums, kurā Kolumbusa, iemainot Merzļikinu, var tikt pie ļoti augsta kalibra spēlētāja. Tāpat par iemeslu var kalpot arī paplašinātais drafts NHL jaunpienācēja spēlētāju atlasei (Sietlas "Kraken"), bet tas gan plānots gadu vēlāk.

"Blue Jackets" ir viena no jaunākajām komandām NHL, tā dibināta 2000. gadā. Šo 20 gadu laikā Kolumbusa nav tikusi tālāk par "play-off" otro kārtu, Stenlija kausā iekļūstot sešas reizes.

Agrāk vai vēlāk Kolumbusu atstāj NHL zvaigznes kalibra vai vienkārši labi spēlētāji - kanādietis Riks Nešs, čehs Jakūbs Vorāčeks, jau minētie Panarins un Bobrovskis, kā arī citi. Gan jau pienāks arī Korpisalo vai Merzļikina kārta...

Pagaidām gan nav skaidrības, kad sāksies nākamā sezona. Iepriekš izskanēja versija par janvāra sākumu, bet pēdējās dienās minēts 1. februāris ar 48 mačiem regulārajā sezonā. 

Raksts tapis sadarbībā ar Betsafe

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu