Aprēķināta summa, cik aptuveni izmaksās Tokijas Olimpiādes pārcelšana

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Olimpiskie riņķi (ilustratīvs attēls)
Olimpiskie riņķi (ilustratīvs attēls) Foto: EPA/Scanpix

Tokijas olimpisko spēļu pārcelšana gadu uz priekšu organizatoriem izmaksās aptuveni 2,8 miljardus dolāru (2,3 miljardus eiro).

Vēl oktobrī organizatori norādīja, ka spēļu pārcelšanas izmaksas nav aprēķinātas, taču eksperti tobrīd mēļoja, ka tāme kļuvusi par aptuveni 5,1 miljonu eiro lielāka.

Piektdien Tokijas olimpisko spēļu organizatoru komitejas ģenerāldirektors Toširo Muto atklāja, ka higiēnas prasības un citi ar pārcelšanu saistītie izdevumi sasnieguši 2,3 miljardu eiro atzīmi.

Tieši ar spēļu pārcelšanu saistītie izdevumi kopumā izmaksās 198 miljardus Japānas jēnu jeb aptuveni 1,56 miljardus eiro. Atlikušo daļu summas sastāda īres maksas, kas vēl vienu gadu jāmaksā par arēnu lietošanu.

Zināms, ka biroja telpu īres maksas, reklāmas un ceremoniju izdevumi jau ir samazināti.

Organizatori vēsta, ka papildu izmaksas kopējiem spēkiem segs Tokijas un Japānas valdība.

Oksfordas universitātes veiktajā pētījumā noskaidrojies, ka Tokijas olimpiskās spēles ir dārgākās vēsturē, bet lielāko daļu izmaksu sedz Japānas nodokļu maksātāji.

2013.gadā, kad Japāna cīnījās, lai iegūtu rīkošanas tiesības, olimpisko spēļu kopējās izmaksas tika lēstas sešu triljonu jēnu (48 miljardu eiro) apmērā.

Jau ziņots, ka Tokijas olimpiskās pārceltas par gadu un to norise plānota no 23.jūlija līdz 8.augustam.

Kopš 1948.gada vasaras olimpiskās spēles notikušas ik pēc četriem gadiem. Lai gan olimpiskās spēles pieredzēja boikotus, teroraktus un protestus, tās ne reizi netika pārceltas, taču šoreiz koronavīrusa straujā izplatība pasaulē liegs sportistiem šovasar pulcēties Tokijā.

Pasaules vēsturē līdz šim atceltas tikai trīs olimpiskās spēles un visos gadījumos tas notika kara dēļ.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu