Soču olimpisko spēļu dopinga analīžu paraugi tiks vēreiz pārbaudīti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Valery Evlakhov/ Shutterstock.com

Soču ziemas olimpiskajās spēlēs 2014.gadā savāktie urīna paraugi tiks atkārtoti analizēti, cenšoties izskaust dopinga krāpšanos, trešdien paziņoja Starptautiskā Testēšanas aģentūra (ITA).

ITA paziņoja, ka tās mērķis ir pabeigt Soču paraugu atkārtotās analīzes programmu pirms 2022.gada ziemas olimpiskajām spēlēm Pekinā.

"Pēc jautājumu rašanos par manipulācijām ar dopinga kontroles procesu Soču spēlēs Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) 2016.gadā jau pārbaudīja simtiem Krievijas sportistu paraugu," ziņo aģentūra.

"Tagad ITA paplašinās atkārtoto analīžu programmu līdz visām nācijām un sporta veidiem, kas piedalījās spēlēs, un pirmām kārtām atkārtoti pārbaudīs vairāk nekā pusi no visiem savāktajiem paraugiem," teikts ziņojumā.

Saskaņā ar Pasaules Antidopinga kodeksu paraugus pēc sākotnējās analīzes drīkst uzglabāt līdz desmit gadiem, un tie joprojām saglabā tādu pašu juridisko spēku, lai tos varētu atkārtoti pārbaudīt un vainīgos saukt pie atbildības.

ITA paziņoja, ka pastiprināta antidopinga jautājuma izpēte dažādos sporta veidos un nesenie analītiskie sasniegumi, "jo īpaši attiecībā uz steroīdu un hormonu klātbūtnes fiksēšanu", ļaus tai identificēt līdz šim neatklātus dopinga pārkāpumus, "kas varētu būt notikuši Soču spēlēs".

ITA uzsver, ka atkārtota Pekinas 2008.gada un Londonas 2012.gada spēļu laikā savākto paraugu analīze līdz šim ir uzrādījusi vairāk nekā 130 antidopinga noteikumu pārkāpumus, kas "skaidri uzsver šādas programmas efektivitāti krāpšanas atklāšanā un atturēšanā no tās turpmāk".

SOK un Starptautiskā Dopinga aģentūra (WADA) nodibināja ITA 2018.gadā. Tā darbojas kā neatkarīga organizācija, kas vada antidopinga programmas vairāk nekā 45 starptautiskajām federācijām un lielo pasākumu organizatoriem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu