"VEF Rīga" sakauj "Rytas" un nostiprinās otrajā vietā grupā

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: FIBA.com

"VEF Rīga" trešdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas grupu turnīra ceturtajā spēlē mājās apspēlēja Viļņas "Rytas" un nostiprinājās otrajā vietā grupā.

"VEF Rīga" pārliecinoši pārspēja "Rytas" ar 84:60 (22:11, 22:18, 26:15, 14:16).

Vienas rezultatīvas piespēles attālumā no "double-double" palika Kails Almens, kurš pievienoja arī 23 punktus un piecas atlēkušās bumbas. Kristeram Zorikam 20 punkti, Maiklam Kaizeram "double-double" - 16 punkti un 11 atlēkušās bumbas -, kā arī sešas rezultatīvas piespēles un divi bloķēti metieni. Desmit punkti un astoņas atlēkušās bumbas Aizejam Pinjeiro.

Viesu komandā Martinam Ehodam 17 punkti, astoņas atlēkušās bumbas un piecas rezultatīvas piespēles, bet 13 punkti Endrjū Gudlokam.

Rīdzinieki uzreiz izvirzījās vadībā un pirmajā puslaikā vadību tikai palielināja, lielāko pārsvaru sasniedzot ceturtdaļas beigās.

Otrās ceturtdaļas sākumā lietuvieši ar trim tālmetieniem pēc kārtas samazināja rezultāta starpību līdz diviem punktiem - 20:22, taču tad atguvās arī "vefieši", rezultāta starpību atkal palielinot un atkal lielāko pārsvaru ar Almena metienu pēdējā puslaika sekundē panākot plus 15 - 44:29.

Trešajā ceturtdaļā rezultāta starpība sasniedza *53:33) un pārsniedza 20 punktu robežu, atkal lielāko pārsvaru mājiniekiem sasniedzot ceturtdaļas beigās, panākot 26 punktu pārsvaru.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā tika panākts arī 30 punktu pārsvars (76:46) un ar nelielām rezultāta svārstībām spēles novesta līdz pārliecinošai uzvarai.

E grupā vadībā ar trīs uzvarām četros mačos ir SIG, otro vietu ar tādu pašu bilanci ieņem "VEF Rīga", ar vienu uzvaru četrās spēlēs trešā ir "Rytas", bet ceturtā  - "Peristeri".

E apakšgrupas pirmajā savstarpējā spēlē rīdzinieki 8.decembrī Viļņā izsēja 17 punktu pārsvaru, tomēr uzvarēja ar 85:81. Sezonas pirmajā mačā rīdzinieki dramatiski ar 75:77 zaudēja Francijas klubam Strasbūras SIG, bet pēc tam viesos ar 84:81 uzveica Grieķijas komandu "Peristeri".

Otrdien notika šīs grupas ceturtās kārtas pirmā spēle, kurā Strasbūras basketbolisti ar 79:76 pārspēja "Peristeri".

Kopš pirmās savstarpējās spēles Viļņas klubs aizvadījis vienu maču, kurā ar 59:78 tika atzīts Panevēžas "Lietkabelis" pārākums. Paralēli nedienām laukumā "Rytas" skāris arī Covid-19, pagājušajā nedēļā saslimot diviem kluba administrācijas pārstāvjiem.

Viļņas "Rytas" Lietuvas čempionātā ar bilanci 7-5 ir trešajā vietā.

Traumu un vīrusu vajātā Lietuvas galvaspilsētas komanda pagājušajā nedēļā pastiprināja sastāvu ar amerikāņu garo spēlētāju Kītu Bensonu, kurš jau iepriekš spēlējis šajos platuma grādos, kā arī savulaik trīs mačus aizvadījis Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA).

Tikmēr rīdzinieki pagājušajā nedēļā piedzīvoja pirmo zaudējumu Latvijas - Igaunijas Basketbola līgā, ar 58:72 atzīstot "Ogres" pārākumu. Vietējā čempionātā "VEF Rīga" uzvarējusi 11 no 12 spēlēm un Latvijas komandu grupā ieņem pirmo vietu.

Iepriekš abas komandas tikās 2013./2014.gada sezonas ULEB Eirokausa kvalifikācijā, kur uzvaru svinēja lietuvieši. 

Iepriekšējā sezonā "VEF Rīga" debitēja FIBA Čempionu līgā, grupā ar vienu panākumu 14 spēlēs ierindojoties pēdējā vietā. Tikmēr Viļņas klubs spēlēja ULEB Eirokausā, kur apstājās "Top 16" kārtā. 

"VEF Rīga" Vecā kontinenta klubu turnīros iepriekšējo reizi piedalījās 2014./2015.gada sezonā, kad spēlēja ULEB Eirokausā.

Izslēgšanas turnīru sasniegs divas labākās komandas no katras apakšgrupas.

Čempionu līgas turnīrā tiek aizvadīta piektā sezona, un iepriekš no Latvijas šajās sacensībās piedalījusies vēl tikai "Ventspils" vienība. Pirmajā gadā ventspilnieki iekļuva izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, nākamajās divās sezonās grupā ierindojoties attiecīgi piektajā un sestajā vietā un turpinot cīņu FIBA Eiropas kausā.

Arī šogad tika plānotas sacensības četrās grupās pa astoņām komandām, no kurām četras labākās iekļūst nākamajā kārtā, taču Covid-19 pandēmija ir likusi organizatoriem pieņemt lēmumu par grupu samazināšanu uz pusi.

2019./2020.gada sezona Covid-19 dēļ tika pabeigta vien septembra beigās - oktobra sākumā, kad sacensību "burbulī" Atēnās par uzvarētāju kļuva Burgosas "San Pablo", kas finālā ar 85:74 apspēlēja mājinieku AEK.

"VEF Rīga" komandā startam FIBA Čempionu līgā pieteikti: Artis Ate, Arnolds Helmanis, Verners Kohs, Emīls Krūmiņš, Pēteris Salmiņš, Aigars Šķēle, Mārcis Vītols un Kristers Zoriks, amerikāņu basketbolisti Kails Olmens, Maikls Kaizers un Aizeja Pinjeiro, kā arī soms Aleksanders Madsens.

Komandu vada galvenais treneris Jānis Gailītis, viņam asistē Jevgeņijs Kosuškins un Dāvis Čoders, kā arī fiziskās sagatavošanas treneris Oskars Ernšteins.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu