IIHF viceprezidents: Vienkāršākais ceļš būtu pasaules čempionātu hokejā rīkot Latvijā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas izlases hokejisti
Latvijas izlases hokejisti Foto: AFP/SCANPIX

Vienkāršākais ceļš būtu pasaules čempionātu hokejā rīkot Latvijā, pēc šonedēļ notikušās Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) vadības vizītes Baltkrievijā sarunā ar Somijas nacionālā radio pārstāvi pavēstīja IIHF viceprezidents no Somijas Kalervo Kummola.

2021.gada pasaules čempionāts šogad jāuzņem Minskai un Rīgai, taču Latvijas valdība nevēlas rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms pielieto represijas pret mierīgajiem protestētājiem.

Sākotnēji bija plānots, ka IIHF Padome 18.novembrī lems par to, vai daļu no pasaules čempionāta rīkošanas turpināt uzticēt Minskai, taču tagad lēmuma pieņemšana atlikta uz janvāra beigām.

IIHF prezidents šveicietis Renē Fāzels pirmdien Baltkrievijā tikās ar šīs valsts prezidentu Aleksandru Lukašenko. Fāzels otrdienas vakarā IIHF valdē pastāstīja par savu vizīti Baltkrievijā, un Kummola Somijas radio paudis, ka situācija izvēršas par sliktu Baltkrievijai.

"Šķiet, ka situācija tiks atrisināta tādā veidā, kādu visu laiku esmu pārstāvējis pats," sacīja Kummola.

"Mēs noteikti meklēsim citas iespējas, un oficiāli lēmums nav pieņemts. Tomēr pārējo iespēju izpēte prasa kādu laiku. Iespējams, visvieglāk būtu spēlēt, piemēram, Latvijā."

Funkcionārs uzskata, ka arī Šveices prese pamazām ietekmē arī Fāzela viedokli.

Radio vēsta, ka Somijas premjerministre Sanna Marina un ārlietu ministrs Peka Hāvisto ir pauduši Somijas valsts viedokli, bet Kummola kopš rudens runāja, ka čempionātam Baltkrievijā nevajadzētu notikt gan cilvēktiesību pārkāpumu, gan koronavīrusa situācijas dēļ.

Situācija vēl vairāk saasinājās pirmdien, kad Fāzela vizīte pie Lukašenko sākās ar sirsnīgu apskaušanos un fotografēšanos kopā ar Baltkrievijas Hokeja federācijas (FHB) priekšsēdētāju Dmitriju Baskovu, kura darbības izmeklē IIHF. Rudenī Baltkrievijas sporta portāls "Tribuna" ziņoja, ka Baskovs bija klāt uzbrukumā, pēc kura slimnīcā mira opozīcijas aktīvists Ramans Bandarenka.

Kummola vēsta, ka, iespējams, šie apskāvieni bija arī daļa no Lukašenko propagandas.

Čempionāta liktenis visticamāk izšķirsies 27.janvārī, kad IIHF ir sanāksme par šo tēmu.

"Nākamnedēļ mēs strādāsim, pēc tam sazināsimies ar iesaistītajām valstīm. 27.janvāris noteikti ir mūsu tikšanās diena. Tad jāpieņem lēmumi," sarunā ar Somijas radio sacīja IIHF viceprezidents.

Pirmais solis ir pieņemt politisku lēmumu, pēc tam kārtot daudzos finanšu jautājumus, uzsvēra Kummola.

Lukašenko pirmdien paziņoja, ka Baltkrievija joprojām ir gatava rīkot spēles, arī bez Latvijas dalības čempionāta rīkošanā.

"Atbildot uz galveno jautājumu, kā es uztveru visas kustības ap pasaules čempionāta sarīkošanu Baltkrievijā, teikšu atklāti - ļoti mierīgi. Ja starptautiskā hokeja federācija spēs noturēties pretī netaisnīgajam spiedienam, tātad mēs sarīkosim pasaules čempionātu. Ja Latvija atteiksies, mēs sarīkosim pasaules čempionātu Baltkrievijā, un tas būs labākais pasaules čempionāts vēsturē," Lukašenko teikto citē Baltkrievijas valsts ziņu aģentūra "BelTA".

Rīga un Minska 2017.gada maijā notikušajā balsojumā sīvā cīņā pārspēja Somijas pilsētas Helsinkus un Tamperi. Šobrīd plānots, ka Rīgā un Minskā notiks grupu turnīri un pa diviem ceturtdaļfināliem, bet pusfināli un fināls tiks aizvadīti Baltkrievijas galvaspilsētā.

Maijā IIHF lēma, ka Rīgā B grupā spēlēs Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, bet Minskā A grupā cīnīsies Baltkrievija, Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija un Lielbritānija.

Minska pasaules čempionātu uzņēma arī 2014.gadā, un jau toreiz Eiropas Parlaments aicināja IIHF liegt Baltkrievijai uzņemt meistarsacīkstes, norādot uz varas iestāžu represijām pret opozīciju.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada pasaules čempionāts ieplānots no 21.maija līdz 6.jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7.maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu