Mēnesis līdz izšķirīgajiem mačiem. Cik spēcīga būs Latvijas izlase?

CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas basketbola izlase
Latvijas basketbola izlase Foto: FIBA.com

Latvijas Basketbola savienība (LBS) dara visu iespējamo, lai februārī sapulcinātu iespējami spēcīgāko sastāvu vīriešu valstsvienībai, kas Rīgā cīnīsies par ceļazīmi uz 2022. gada Eiropas čempionātu, sarunā ar TVNET uzsvēra LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

20. februārī Latvijas basketbolisti cīnīsies pret Bulgāriju, bet 22. februārī paredzēta atlases cikla noslēdzošā spēle pret Grieķiju.

Pirms pēdējā sabraukuma H apakšgrupā par pēdējo no trim ceļazīmēm uz Eiropas čempionātu cīnīsies Latvija un Bulgārija.

Kā zināms, Grieķijas un Bosnijas un Hercegovinas izlases jau nodrošinājušas ceļazīmes uz Eiropas čempionāta finālturnīru.

Latvija kvalificēties čempionātam var trijos veidos: 

  1. uzvarot Bulgāriju vismaz ar +6;
  2. uzvarot Bulgāriju ar mazāku pārsvaru un pēdējā mačā pieveicot Grieķiju;
  3. uzvarot Bulgāriju un sagaidot bulgāru zaudējumu bosniešiem.

Jau vēstīts, ka Rihards Lomažs pārtrauks sadarbību ar Francijas klubu Vilērbānas ASVEL, kas ikdienā spēlē arī ULEB Eiroligā, kur komandām spēļu kalendārs pārklājas ar izlašu mačiem.

Lomažs pēc paša lielas iniciatīvas jau pērn novembrī palīdzēja Latvijas izlasei. Sagaidāms, ka viņš būs valstsvienības ierindā arī februāra sabraukumā.

"Viņš jau iepriekš pats izrādīja lielu interesi un vēlmi palīdzēt izlasei. Līdz ar to no mūsu puses darbs bija daudz vieglāks, jo viņš rāvās uz izlasi un darīja visu iespējamo, lai būtu ierindā," sacīja Cipruss.

"Protams, ir nepatīkami, ka viņš pārtrauc līgumsaistības ar ASVEL. Tomēr, redzot, ka viņa spēles laiks bija neliels, šāds solis viņa sportista karjerā nāks par labu, kas izlases kontekstā ir patīkama ziņa," uzskata LBS ģenerālsekretārs.

Nesen sadarbību ar Anžeju Pasečņiku pārtrauca Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Vašingtonas "Wizards". Latviešu centrs gribēja novembrī palīdzēt izlasei, kad vēl nebija sākusies NBA sezona, tomēr viņam bija jāpievienojas komandai ASV galvaspilsētā.

"Šobrīd ir cita situācija. Viņš ir ASV un mēģinās tikt sastāvā kādā citā NBA klubā. To arī viņam novēlam, lai izdodas parakstīt līgumu ar kādu citu komandu. Protams, turam ausis un acis vaļā, skatīsimies, kāda būs situācija vēlāk, jo līdz izlases spēlēm vēl ir laiks," pastāstīja Cipruss.

"Anžeja kontekstā jautājumu ir daudz, bet primāri novēlam viņam atrast komandu, kurā viņš būtu laimīgāks un spēlētu daudz vairāk."

ULEB Eirolīgā bezcerīgu sniegumu šosezon demonstrē Krievijas klubs Maskavas apgabala "Himki", kurā spēlē Dairis Bertāns un Jānis Timma. Komanda nesen no galvenā trenera amata atlaida lietuvieti Rimu Kurtinaiti.

"Himki" šosezon Eirolīgā guvuši vien divas uzvaras 21 spēlē, turnīra tabulā starp 18 komandām ieņemot pēdējo vietu. Cipruss šobrīd gan nevarēja atbildēt, vai Bertāns un Timma būs palīgi valstsvienībai februārī.

"Domāju, ka "Himkiem" pašiem šobrīd ir ļoti neskaidra situācija. Tikko nomainījuši treneri. Tur varētu būt arī finansiālas problēmas. Daži spēlētāji jau ir atstājuši komandu. Tā ka arī tur šobrīd ir daudz jautājumu," sacīja Cipruss. 

"Mēs strādājam pie tā, lai sapulcinātu pēc iespējas spēcīgāko sastāvu vismaz spēlei pret Bulgāriju, kas būs vissvarīgākā."

Tikmēr divas citas latviešu pārstāvētās komandas atrodas ULEB Eirolīgas sezonas kopvērtējuma tabulas augšgalā. Jānis Strēlnieks ar Maskavas CSKA ir pirmajā vietā (15-5), bet Rolands Šmits ar "Barcelona" ir otrajā pozīcijā (14-6).

Tikmēr Artūra Kuruca pārstāvētā Spānijas komanda Vitorijas "Baskonia" atrodas 13. pozīcijā (9-11). Latvijas basketbolists spēlējis gan salīdzinoši maz, vidēji 15 mačos laukumā pavadījis nepilnas piecas minūtes.

Strēlniekam ir bēdīga pieredze, jo viņš 2019. gada februārī guva traumu Latvijas izlases spēlē, kas bija izšķiroša cīņā par ceļazīmi uz Pasaules kausa izcīņu. 

Labvēlīga situācija varētu būt Šmita gadījumā, jo "Barcelona" sastāvā no traumām atguvušies viņa pozīcijas spēlētāji Nikola Mirotičs un Brendons Deivīss.

"Jā, līdz ar to mūsu spēlētājam situācija varētu mainīties. Šobrīd ir ļoti grūti runāt ar trenerim, jo laika vēl ir daudz. Tāpat ir arī ar Artūra Kuruca komandas treneri," norādīja LBS ģenerālsekretārs.

"Katra uzvara vai zaudējums, katra trauma var izmainīt konkurenci par vietu sastāvā un komandas rotācijā. Līdz ar to arī attiecīgi var izmainīties izredzes konkrēto spēlētāju piesaistīt izlasei," skaidroja Cipruss.

"Atceroties novembri, ir jārēķinās ar vairākiem faktoriem, kas var ietekmēt komandas plānoto sastāvu - traumas, Covid-19 analīzes," piebilda LBS pārstāvis.

Šajā atlases ciklā tikai seši spēlētāji izgājuši laukumā visos četros mačos - Mārtiņš Meiers, Mareks Mejeris, Mārtiņš Laksa, Aigars Šķēle, Artis Ate un Klāvs Čavars.

Komandas rezultatīvākais spēlētājs ir Meiers, kurš vidēji četros mačos guvis 17,0 punktus. Laksa guvis 12,5 punktus, bet Mejeris un Šķēle katrs atzīmējušies ar 11,5 punktiem.

Lomažs divās spēlēs novembrī vidēji guva 12,5 punktus, bet pirms gada Bulgārijā savā debijas mačā 13 punktus guva Artūrs Žagars. 

2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā Latvijas izlasei ir nācies iztikt bez NBA un arī mūsu valsts labāko Eirolīgas spēlētāju palīdzības.

Iepriekšējo reizi Eiropas čempionāts notika 2017. gadā. Pastāv risks, ka Latvijas talantīgā basketbola paaudze daudzus gadu nepiedalās nevienā no lielajiem turnīriem, jo 2019. gada Pasaules kausa izcīņa gāja secen, kā arī Tokijas olimpiskajām spēlēm izlase nekvalificējās.

Rīgā notiks sabraukums ne tikai vīriešu, bet arī sieviešu izlasēm. Vīriem spēlēs četras izlases, bet dāmām kopumā mačus aizvadīs septiņas valstsvienības divās apakšgrupās.

LBS jau pērn novembrī Rīgā uzņēma dāmu basketbola Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles.

"Ir uzkrāta milzīga pieredze. Novembrī mums bija ļoti daudz nezināmo. Šogad situācija ir mazliet vienkāršāka, jo tam procesam esam jau izgājuši cauri. Esam gatavi. Sievietēm būs septiņas, vīriešiem četras komandas. Viss spēles būs "Arēnā Rīga", kas ir solītis uz priekšu, jo novembrī dāmas spēlēja Olimpiskajā centrā," pastāstīja Cipruss.

"Tās lietas, kas pirmajā "burbulī" varbūt līdz galam mums nepatika, cenšamies iespēju robežās uzlabot. Cenšamies pielāgoties. Novembrī sarežģīts bija viss, jo tā bija pilnīgi jauna sistēma, ar kādu nebijām iepriekš saskārušies," teica LBS pārstāvis.

"Bija ļoti daudz izaicinājumu saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem. Bija jāiet cauri FIBA sagatavotajām vadlīnijām. Sešu stundu laikā saņemt analīžu rezultātus gandrīz 100 spēlētājām bija izaicinājums, bet ar to labi tikām galā. Pieredze mums ir, cerams, nekādi zemūdens akmeņi neuzpeldēs," pauda ģenerālsekretārs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu