Mārtiņš Gulbis: Basketbols nav tikai iemest bumbu grozā

CopyDraugiem X Whatsapp

TVNET sporta podkāsta "Čempionu brokastis" 31. sērijā uz sarunu aicinājām Latvijas sieviešu basketbola izlases un "TTT Rīga" komandas galveno treneri Mārtiņu Gulbi.

"TTT Rīga" komanda nesen noslēdza FIBA Eirolīgas sezonu, piedzīvojot sešus zaudējumus sešās spēlēs. Latvijas klubs piekāpās Žironas "Spar Citylift" (Spānija), Skio "Famila" (Itālija) un Jekaterinburgas UGMK (Krievija) komandām.

Gulbim šobrīd ar veselību viss ir kārtībā, taču kādu laiku viņš nevarēja būt kopā ar komandu, jo vajadzēja atkopties no apendicīta operācijas. Darbā nāca talkā mūsdienu tehnoloģijas, tādējādi treneris arī neklātienē varēja piedalīties spēlēs.

Latvijas dāmu basketbola izlase 4. februārī spēlēs pret Ziemeļmaķedoniju un 6. februārī pret Vāciju. Kvalifikācijas cikla noslēgumā šīs būs izšķirīgās spēles cīņā par ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Abos mačos Latvijai nepieciešama uzvara.

Pirms pēdējā posma Horvātijai un Vācijai katrai ir trīs uzvaras četros mačos, Latvijai ir divi panākumi, bet Ziemeļmaķedonijai ir četri zaudējumi. Latvijas izlasei būs mājas spēļu priekšrocība, jo pēdējais sabraukums notiks Rīgā.

Gulbis pirmos soļus trenēšanā spēra jau 20 gadu vecumā, jo bīstamu veselības problēmu dēļ basketbolista karjerai bija jāliek punkts. Viņš iepriekš strādājis vīriešu basketbolā ar "Barons kvartāls", BK "Jelgava" un BK "Jūrmala" komandām, kā arī trenējis Latvijas U-20 un U-16 puišu izlases.

Nonākšana basketbolā bija likumsakarīga, jo Mārtiņa vecākais brālis Māris ir profesionāls basketbolists. Arī tēvs savulaik nodarbojās ar basketbolu, bet mamma bija volejboliste. Sportiskajā ģimenē ar basketbolu nodarbojusies arī Mārtiņa dvīņumāsa Madara.

Gulbis vada arī individuālos treniņus. Pērn viņš septiņus mēnešus strādāja ar Dāvi Bertānu, kurš 80 miljonu līguma parakstīšanas dienā sešos no rīta nesāka svinības, bet jau deviņos bija zālē un aizvadīja treniņu. Treneris uzskata, ka Bertānam ir ārkārtīgi spēcīgs raksturs, un daudzi citi basketbolisti nespētu izturēt tādu treniņu procesu, kādam gāja cauri Vašingtonas "Wizards" snaiperis.

Treneris ir ieguvis pedagoģijas bakalaura grādu Latvijas Universitātē, sporta un veselības mācības skolotāja specialitātē. Podkāstā daudz runājot par un ap basketbolu, nonācām pie svarīgas atziņas - basketbols nav tikai spēle, kurā jāiemet bumba grozā.

"Bakalaura darbu rakstīju par miega kvalitāti jauniešiem, balstoties uz treniņu procesu. Uzzināju daudz ko jaunu. Kvalitatīva atpūta savienojumā ar miegu īstenībā var būt daudz svarīgāka pat par treniņu procesu," sacīja Gulbis.

"Tās ir mazas, bet ļoti svarīgas lietas. No mazām niansēm sastāv lielas lietas. Tas pierāda to, ka basketbolā ir daudzas citas svarīgas lietas, ne tikai iemest bumbu grozā," atzīmēja treneris.

Gulbis ari komentē dažādas basketbola spēles televīzijā. Šo spēļu laikā viņš mēdz pierakstīt dažādas nianses, kas varētu noderēt trenera darbā. Tāpat kā basketbolistam, arī trenerim nepārtraukti jāpilnveidojas. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu