Latvijas kamaniņu braucēji šonedēļ sacentīsies 50. pasaules čempionātā

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Andris Šics un Juris Šics
Andris Šics un Juris Šics Foto: AP/Scanpix

Piektdien, 29. janvārī, pirmajā mākslīgajā ledus trasē pasaulē Kēnigszē (Vācija) ar kvalifikāciju Sprinta kausam sāksies 50. pasaules čempionāts. Pasaules čempionātam dalībai pieteikušās 23 valstis, no kurām 43 vīriešu, 48 sieviešu un 29 divvietīgās ekipāžas, informēja Latvijas Kamaniņu sporta federācija (LKSF).

Sākotnēji 50. pasaules čempionāts tika plānots Vistleras ledus trasē, Kanādā, taču 2020. gada otrajā septembrī Starptautiskās kamaniņu sporta federācijas (FIL) valde kopā ar Kanādas Kamaniņu sporta federāciju lēma, ka čempionātu pārcels uz Vāciju.

Kēnigszē ledus trasē pasaules čempionāts kamaniņu sportā tiek organizēts septīto reizi: 1969., 1970., 1974., 1979., 1999., 2016. gadā un šogad.

FIL prezidents Einars Fogelis stāsta: "Mēs bijām ļoti apbēdināti, ka mums bija jāpieņem lēmums 50. FIL pasaules čempionātu pārcelt no Vistleras, Kanādā uz Kēningszē, Vācijā. Pandēmijas dēļ bija neiespējami organizēt 50. pasaules čempionātu Kanādā. Kēnigszē ir ļoti svarīga bāze kamaniņu sportā, tāpēc mēs esam ļoti pateicīgi Vācijas federācijai par uzņemšanos organizēt pasaules čempionātu šajā sarežģītajā periodā."

"Mēs nekavējoties sākām darbu kopā ar ekspertiem pie visaptverošas aizsardzības un higiēnas koncepcijas izveides 2020. gada pavasarī. To stingri ieviesām un konsekventi un pastāvīgi to pielāgojām pašreizējiem apstākļiem. Tas nebija viegli. Visi sportisti, to treneri un apkalpojošais personāls funkcionē savā "burbulī", kā arī visiem tiek veikti Covid-19 testi divas reizes nedēļā. Ikviens valkā sejas aizsargmaskas, ievēro distanci, kā arī higiēnas noteikumus. Līdz šim šajā grūtajā sezonā esam priecīgi un pats galvenais - veseli! Visas sezonas laikā ir bijuši tikai četri Covid-19 gadījumi. Inficētās personas tūlīt pēc atklātas saslimšanas tika nogādātas izolācijā, tādējādi neinficējot citus," tā Fogelis par to, kā FIL spēj organizēt starptautiska mēroga sacensības.

50. pasaules čempionātā piedalīsies arī 13 Latvijas izlases atlēti: Ulla Zirne, Kendija Aparjode, Elīza Tīruma, Elīna Ieva Vītola, Gints Bērziņš, Riks Kristens Rozītis, Artūrs Dārznieks, Andris Šics/Juris Šics, Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš un Mārtiņš Bots/Roberts Plūme.

2021. gada janvāra sākumā Kēnigszē norisinājās Pasaules kausa piektais posms, kas bija kā iesildīšanās sacensības gaidāmajam pasaules čempionātam.

Atskatoties pagātnē, 2020. gada pasaules čempionāts Sočos, Krievijā, Latvijas komandai bija veiksmīgs. Kendija Aparjode izcīnīja ceturto vietu, Kristers Aparjods ierindojās piektajā pozīcijā.

Tāpat Elīza Tīruma pasaules čempionāta Sprinta kausā izcīnīja bronzu, bet Aparjode noslēdza sešinieku. Protams, jāatzīmē arī Latvijas izlases sniegums komandu stafetē, kur Kendija Aparjode, Kristers Aparjods un brāļi Šici izcīnīja sudraba godalgas.

Piektdien tiks aizvadīts 50. pasaules čempionāta Sprinta kauss, kurā, kā ierasts, startēs tikai 15 ātrākie sportisti no katras disciplīnas. Piecpadsmit ātrākie tiks noskaidroti tās pašas dienas kvalifikācijas sacensībās.

Latvijas izlases menedžeris un treneris Kristaps Mauriņš: "Īsti lielu izmaiņu trasē, virāžu profilos nav. Daži sportisti gan atzina, ka šoreiz mazliet vieglāk izbraukt ir šūpoles pēc apļa, salīdzinot ar Pasaules kausu janvāra sākumā. Treniņos iet visādi, jo sevišķi grūtāk sokas jaunajiem sportistiem (Gintam, Elīnai, Botam/Plūmem), kuri pirmo reizi pieaugušo konkurencē startē no savām īstajām starta vietām, attiecīgi - dāmu un vīru starta. Atslēgas vietas Kēnigszē paliek nemainīgas - "S" virāžu kombinācija, aplis un "šūpoles" apļa izejā. Tur arī treniņos novērojamas visvairāk kļūdas un neprecīza izbraukšana. Par tendencēm pagaidām grūti kaut ko spriest, jo treniņu laikā daudz snieg un visām treniņu grupām nav gluži vienādi apstākļi. Treniņa vidū trases strādnieki ik pa laikam iztīra sniegu, un var gadīties, ka mūsu sportisti veic braucienu pa salīdzinoši tīru trasi vai arī tieši pretēji - pa trasi, kas pilna ar sniegu. Sacensību dienās sola augstāku gaisa temperatūru un lietu. Tāpēc ļoti svarīgi izlozē iegūt pēc iespējas labāku starta numuru."

Pirmo reizi pasaules čempionāta atklāšanas ceremonija norisināsies virtuālajā vidē. 50. pasaules čempionāts oficiāli ar jaunievēlētā FIL prezidenta Einara Fogeļa uzrunu tiks atklāts ceturtdien, 28. janvārī plkst. 19.30. Atklāšanas ceremonijas tiešraidi varēs vērot BSD-TV.

Sestdien, 30. janvārī, sezonas svarīgākajās sacensībās uz starta dosies un par godalgām cīnīsies divvietīgās ekipāžas un vīri. Savukārt svētdien, 31. janvārī, tiks aizvadītas sieviešu sacensības un komandu stafete.

Latvijas izlases startiem 50. pasaules čempionātā seko līdzi tiešraidē "Helio" un "Shortcut" kanālā "Best4SportTV".

Piektdien, 29. janvārī

plkst. 13:45 Sprinta kauss - vīri

plkst. 14:40 Sprinta kauss - divvietīgās ekipāžas

plkst. 15:35 Sprinta kauss - sievietes

Sestdien, 30. janvārī

plkst. 10:30 1. brauciens - divvietīgās ekipāžas

plkst. 11:50 2. brauciens - divvietīgās ekipāžas

plkst. 13:30 1. brauciens - vīri

plkst. 15.40 2. brauciens - vīri

Svētdien, 31. janvārī

plkst. 11:00 1. brauciens - sievietes

plkst. 12:50 2. brauciens - sievietes

plkst. 14:30 - komandu stafete

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu