Bijušais IBU prezidents piesedzis Krievijas dopinga pārkāpumus; kukuļots ar prostitūtām, medību ceļojumiem... (15)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Anderss Besebergs
Anderss Besebergs Foto: AFP/SCANPIX

Bijušais Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) prezidents Anderss Besebergs tiek apsūdzēts par Krievijas biatlonistu piesegšanu dopinga pārkāpumos, aktīvu darbošanos Krievijas interesēs. Viņš ticis kukuļots ar naudu, medību ceļojumiem un prostitūtu pakalpojumiem, liecina IBU Ārējās revīzijas komisijas ziņojums.

IBU komisija Džonatana Teilora vadībā ziņo par sistemātiskiem Krievijas biatlonistu antidopinga noteikumu pārkāpumiem laika posmā no 2008. līdz 2015. gadam.

IBU komisijas rīcībā ir vairāk nekā pietiekami pierādījumu, lai izdarītu šādus secinājumus. 

Krievijas biatlonisti lietojuši rekombinanto eritropoetīnu un steroīdus. 

Kā pierādījumu komisija min Maskavas antidopinga laboratorijas bijušā vadītāja Grigorija Rodčenkova liecību. Pēc Rodčenkova teiktā, Krievijas biatlonā dopings bija izplatīts no 2005. līdz 2015. gadam. Sportistiem tajā laikā populāri bija rekombinantais EPO, steroīdi un hercogienes kokteilis (oksandrolons, methenolons un trenbolons), kurus viņš izstrādāja 2011./2012 gadā.

Besebergs un viņa sabiedrotie IBU izpildkomitejā darbojušies Krievijas interesēs, lai piesegtu biatlonistu dopinga pārkāpumus. Kā atlīdzību Besebergs esot saņēmis dažādus kukuļus, tostarp medību ceļojumus un prostitūtu pakalpojumus. 

Pirms 2010. gada olimpiskajām spēlēm Vankūverā, pamatojoties uz Rodčenkova liecībām, Krievijas biatlonisti izmantoja EPO. Zāles sportistiem devuši divi komandas ārsti - Staņislavs Dmitrijevs un viņa dēls Andrejs.

Rodčenkovs arī atklāja, ka pēc Albinas Akhatovas, Jekaterinas Jurjevas un Dmitrija Jarošenko pieķeršanas EPO izmantošanā 2009. gadā Krievijas Biatlona federācijas (SBR) vadība atlaida Dmitrijevus un viņu vietā iecēla dakteri Irinu Rodionovu. Viņa turpināja gatavot sportistus, izmantojot dopingu, taču rezultāti pašmājās 2011. gada pasaules čempionātā bija neapmierinoši - trīs sudraba medaļas. Pēc tam Dmitrijevi tika atgriezti Krievijas biatlona komandā.

IBU komisijas ziņojums tapis divu gadu laikā, izanalizējot vairāk nekā 70 000 dokumentu un veicot pārrunas ar apmēram 60 personām. 

Besebergs līdzdarbojies ar IBU ģenerālsekretāri Nikolu Rešu. Pret abām personām notiek arī kriminālizmeklēšana dopinga, krāpšanas un korupcijas lietā, bet apsūdzības nevienam no viņiem nav izvirzītas.

Komisija uzskata, ka Besebergs darbojies jebkurās Krievijas interesēs un atbalstījis tās, pārsniedzot saprātīgas robežas.

Anderss Besebergs
Anderss Besebergs Foto: AP/Scanpix

"Pierādījumi liecina, ka Anderss Besebergs regulāri darbojās Krievijas interesēs it visā. Šim cilvēkam, mūsuprāt, nebija ētisku vērtību un intereses aizsargāt tīru sportu," teikts komisijas ziņojumā, kas publicēts organizācijas oficiālajā tīmekļa vietnē.

Besebergs tiek apsūdzēts par naudas un dāvanu saņemšanu no Krievijas par pozitīvu dopinga testu slēpšanu. Komisija pieņem, ka bijušais IBU vadītājs izmantoja prostitūtu pakalpojumus, ko apmaksāja Krievijas puse. Viņam tika uzdāvināts arī dārgs pulkstenis, atmaksāts medību atvaļinājums Krievijā.

Besebergs neslēpa, ka bijis kontaktā ar prostitūtu Maskavā laikā posmā no 2010. līdz 2014. gadam, taču izteicās, ka nezina, kas maksāja par viņas pakalpojumiem. Vēl viena epizode fiksēta Hantimansijskā 2016. gadā.

Kukuļos Besebergs esot saņēmis 200–300 tūkstošus ASV dolāru. 

"Es ceru, ka cietumā viņš pavadīs ilgu laiku. Es tiešām esmu dusmīgs," izdevumam "Aftonbladet" sacīja viens no Zviedrijas biatlona izlases līderiem Sebastians Sāmuelsons.

"Bet, ja godīgi, tad neesmu nemaz tik pārsteigts. Es to zinu jau trīs gadus. Jau toreiz klīda runas, ka Besebergs ir korumpēts. Labi, ka viss beidzot nācis gaismā."

Tāpat Besebergs aktīvi virzījis pasaules čempionāta rīkošanu 2016. gadā Tjumeņā. Tiesa, vēlāk čempionāta rīkošanas tiesības Krievija zaudēja, bet 2018. gadā Tjumeņā tika organizēts Pasaules kausa izcīņas noslēdzošais posms. 

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu