Latvijas izlase vareni pārspēj Vāciju, bet viena punkta deficīta dēļ nespēlēs Eiropas čempionātā (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Ilze Jākobsone.
Ilze Jākobsone. Foto: FIBA.com

Latvijas sieviešu basketbola izlase sestdien 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pēdējā apakšgrupas spēlē Vāciju uzvarēja ar 21 punkta pārsvaru, bet neiekļuva finālturnīrā viena punkta deficīta dēļ.

Latvija "Arēnā Rīga" I apakšgrupas ceturtajā spēlē ar 78:57 (20:14, 15:5, 18:13, 25:25) pārspēja Vāciju.

Latvijas izlasē 21 punktu un 11 atlēkušās bumbas iekrāja Anete Šteinberga, 17 punkti un sešas bumbas zem groziem Kitijai Laksai, bet desmit punktus un septiņas rezultatīvas piespēles pievienoja Elīna Babkina.

Vācijas valstsvienībā 14 punkti un septiņas atlēkušās bumbas Laurai Hebekerei, bet Sonja Greinahera pievienoja 13 punktus un astoņas bumbas zem groziem.

Sekojošajā mačā Grieķija nedrīkstēja uzvarēt Bulgāriju ar vairāk nekā 17 punktu pārsvaru, lai Latvija tiktu uz finālturnīru. Diemžēl, grieķietes pēdējā minūtē panāca +18 un tā mačs arī noslēdzās - 73:55.

Pirmā uzbrukuma tiesības ieguva latvietes, bet Kate Krēsliņa brīdi vēlāk nespēja iegūt kontroli pār bumbu. Pēc zaudēta groza otrā laukuma pusē atlēkušo bumbu izcīnīja Kristīne Vītola, bet Elīnas Babkinas atkārtots metiens no tālienes nebija precīzs. Pēc nepilnām divām spēlētām minūtēm 2:4 panāca Vītola. Nākamajās divās minūtēs Latvijas izlase aizvien nespēja uzlabot metienu precizitāti, taču labi darbojās aizsardzībā, neļaujot pretiniecēm iegūt lielu pārsvaru.

Ceturtdaļas vidū Ilze Jākobsone no Krēsliņas piespēles iemeta trīspunktu metienu un panāca 7:9, bet laba spēle aizsardzībā drīz vien ļāva doties vēl vienā uzbrukumā, kuru ar tālmetienu noslēdza Anete Šteinberga. Aptuveni divas minūtes līdz ceturtdaļas beigām Latvijas izlase pēc labas saspēles bumbu nogādāja pie Ievas Pulveres, kura ar tālmetienu panāca 20:13. 

Otro ceturtdaļu Latvijas izlase iesāka vadībā ar rezultātu 20:14. Karlīna Pilābere pēc pusminūtes panāca +8, taču nākamās divas minūtes bija neprecīziem metieniem un kļūdām piesātinātas. Tuvojoties trešās minūtes beigām, Krēsliņas tālmetiens panāca 25:14, bet Laura Hebekere atbildēja ar to pašu. Puslaika vidū latvietes bija vadībā ar 27:19, taču turpmākās trīs ar pusi minūtes aizritēja sīvā cīņā bez gūtiem punktiem.

Šteinbergas divi punkti ar sekojošu precīzu "sodiņu" pārsvaru palielināja vēl par trim punktiem, bet īsi pēc tam no tālienes precīzi meta Laksa, rezultātam kļūstot 35:19. Ar šādu rezultātu arī noslēdzās pirmais puslaiks.

Trešo trešdaļu apņēmīgāk iesāka viesu spēlētājas, Laurai Gaiselsoderei izceļoties ar divpunktu metienu. Viņu pēc divām spēlētām minūtēm guva vēl vienu grozu, bet soda metiens nebija precīzs (26:39). Ceturtdaļas vidū Šteinberga realizēja abus "sodiņus" un pirmo reizi panāca +17 (43:26). Brīdi vēlāk Ieva Pulvere aizsardzībā pārtvēra bumbu, bet Šteinberga uzbrukumā to piespēlēja Jākobsonei, kura pārsvaru palielināja līdz 19 punktiem (47:28).

Nedaudz vairāk nekā minūti līdz ceturtdaļas beigām latvietes jau bija vadībā ar 51:31, bet atlikušajā laikā abas izlases pievienoja vēl divus punktus.

Noslēdzošajās desmit minūtēs Latvijas izlase ar precīzu un pacietīgu spēli aizsardzībā izpelnījās tiesnešu labvēlību. Soģi ceturtdaļas laikā nebaidījās vācietēm piešķirt nesportisko piezīmi, bet galvenais treneris Valters Hopkins tika sodīts arī tehnisko piezīmi. 

Pēc spēlētām divām ar pusi minūtēm Šteinberga tālmetiens panāca 58:37, Emma Lina Staha atbildēja ar to pašu, bet pēc piecām minūtēm Vācijas izlase jau bija pietuvojusies līdz -12 (46:58). Laksai trīs ar pusi minūtes līdz finālsvilpei izdevās panākt 22 punktu pārsvaru, bet Elīna Babkina pusotru minūti vēlāk ar tālmetienu nokārtoja 75:51. 

Vācijas izlase uz brīdi deficītu samazināja līdz -19, bet Krēsliņa un Babkina no soda metienu līnijas kopā pievienoja vēl divus punktus, spēlei noslēdzoties ar rezultātu 78:57.

Lai sasniegtu finālturnīru, Latvijas izlasei bija jāizcīna uzvara ar pēc iespējas lielāku pārsvaru, cerot, ka bilance 2-2 un gūto un zaudēto punktu starpība ļaus iekļūt starp labākajām piecām apakšgrupu otro vietu ieguvējām. 

Apakšgrupas līdere ar trim uzvarām ir Horvātija, kas jau nodrošinājusi vietu finālturnīrā, otrajā vietā ar diviem panākumiem ir Latvija, bet Vācija četros dueļos iekrāja vienu uzvaru.

B, C un D grupās otro vietu izcīnījušajām komandām bilance, visticamāk, būs 3-1. Savukārt E grupas otrās vietas ieguvējai Turcijai ar bilanci 2-2 punktu starpība ir +25 un labas izredzes iekļūt finālturnīrā, G grupā Ukrainai ir +2, bet F grupā Lielbritānijai ir -1. 

Salīdzinot otro vietu ieguvēju bilances dažādās grupās, pirmais kritērijs būs uzvaru skaits, otrais kritērijs - gūto un zaudēto punktu starpība (vērā tiks ņemti tikai rezultāti spēlēs ar pirmās un trešās vietas ieguvējām), bet trešais - gūto punktu skaits.

Šajā grupā spēlēja arī Ziemeļmaķedonijas izlase, kurā pirms došanās uz Rīgu tika konstatēts Covid-19 uzliesmojums. Starptautiskā Basketbola federācijas (FIBA) nolēma diskvalificēt uz Rīgu neatbraukušo Ziemeļmaķedoniju, taču tā kā Balkānu valsts komandai bija bagāžā četri zaudējumi un liela, negatīva starpība gūtajos un zaudētajos punktos, šis lēmums nemainīja situāciju apakšgrupā, jo mači ar ceturto vietu ieguvušajām valstsvienībām netiek ņemti vērā.

Vācijas izlases sastāvā nebija jau novembrī Rīgā nespēlējusī Satū Sabalī, kura pirmajos divos mačos vidēji spēlē guva 28 punktus, un Marie Giliha, kura četrās spēlēs guvusi vidēji 15,3 punktus mačā.

Latvijas izlase kvalifikāciju sāka 2019.gada novembrī, kad ar 65:83 atzina Horvātijas pārākumu, bet pēc tam ar 98:39 sagrāva Ziemeļmaķedoniju. Kvalifikācija turpinājās gadu vēlāk, kad latvietes Rīgas "burbulī" ar 67:73 zaudēja Vācijai un ar 83:69 uzvarēja Horvātiju, saglabājot cerības uz iekļūšanu finālturnīrā.

Šī gada finālturnīrs norisināsies Strasbūrā un Valensijā. Bez mājiniecēm Spānijas un Francijas ceļazīmes uz finālturnīru nodrošinājušas Beļģija, Serbija, Zviedrija, Bosnija un Hercegovina, Horvātija, Slovēnija, Krievija, Čehija, Slovākija un Baltkrievija.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes dalībai 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Ilze Jākobsone, Ieva Pulvere, Kitija Laksa, Karlīne Pilābere, Dinija Sanda Pāvelsone (visas - "TTT Rīga"), Paula Strautmane (Pēčas "Pecs", Ungārija), Anete Šteinberga (Stambulas "Galatasaray", Turcija), Kristīne Vītola (bez kluba), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija), Luīze Šepte ("Latvijas Universitāte"), Ketija Vihmane, Rūta Stiprā (abas - "Liepāja"/LSSS), Kate Krēsliņa ("Castors Braine", Beļģija).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu