Dāmu izlases treneris Gulbis: Nevienā brīdī nerunājām par punktu starpību

CopyDraugiem X Whatsapp
Mārtiņš Gulbis.
Mārtiņš Gulbis. Foto: FIBA.com

Latvijas sieviešu basketbola izlasei katrs sasaukums ļāvis arvien vairāk saprast trenera Mārtiņa Gulbja prasības, pēc Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla noslēguma atzina speciālists.

Latvijas sieviešu basketbola izlase sestdien 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pēdējā apakšgrupas spēlē Vāciju uzvarēja ar 21 punkta pārsvaru. Ar to gan nebija gana finālturnīra sasniegšanai, jo vēlāk Grieķija pieveica Bulgāriju ar pārsvaru, kas lielāks par 17 punktiem.

Gulbis pēcspēles preses konferencē, kad vēl nebija zināms Latvijas izlases liktenis, uzsvēra, ka komanda demonstrējusi labu basketbolu. Mača sākumā gan nedaudz patraucējis tas, ka spēlētājas apzinājās nepieciešamību uzvarēt ar ļoti lielu pārsvaru.

"Pirmās piecas minūtes nebija skaidras, bet pēc tam demonstrējām cīņu, raksturu un vēlēšanos. Izdarījām tuvu tam maksimumam, kuru varējām," stāstīja Gulbis, pateicoties Latvijas Basketbola savienībai (LBS) par iespēju mačus aizvadīt savā laukumā. "Šajās spēlēs katra nianse ir svarīga. Gan mēs, gan spēlētājas novērtē to, kas tika darīts mūsu labā. Jebkura spēlētāja šodien darīja visu par 150%."

Gulbis par izlases treneri tika apstiprināts 2019.gada vasarā, amatā nomainot Mārtiņu Zībartu.

"Sākot ciklu, gan man, gan spēlētājām viss bija jauns. Jebkurai jaunai lietais un taktikai ir vajadzīgs laiks, lai pielāgotos. Pirmajās divās spēlēs līdz galam neizpratu, kas notiek ar komandu, taču ar katru sasaukumu redzēju, ka viņas arvien vairāk saprot mani. Tas laiks, ko pavadījām kopā, deva uzvaras atslēgu," uzsvēra Gulbis.

Pēc pirmā puslaika latvietēm bija 16 punktu pārsvars, taču lielajā pārtraukumā tika uzsvērtas citas nianses.

"Nevienā brīdī mēs nerunājām par punktu starpību. Pēc pirmā puslaika teicu, ka spēle tikai sāksies un būs cīņa par katru bumbu. Teicu to, ka katram uzbrukumam un aizsardzībai ir liela nozīme, tāpat ieskicējām vadlīnijas. Bija kļūdas, bet gribētu paslavēt cīņassparu," atzīmēja Gulbis.

Latvijas izlases spēlētājas šo nedēļu pavadīja "burbulī", bez uzturēšanās viesnīcā apmeklējot vien treniņus. 

"Mentāli ir ļoti sarežģīti, jo īpaši tad, kad uzzinājām par ceturtdienas spēles atcelšanu. Daudz rādījām video gan no savas spēles, gan analizējām Vācijas izlases spēli. Uzsvērām to, ja spēlēsim un darīsim mazās lietas pareizi, tad uzvarēsim ar tādu pārsvaru, kādu gribam. Gatavoju spēlētājas ļoti agresīvai spēlei," skaidroja Gulbis.

Salīdzinoši mazs spēles laiks šodien bija vienai no izlases vadošajām spēlētājām Kristīnei Vītolai, taču tas saistīts ar taktiskiem apsvērumiem.

"Redzējām, ka viņas vairāk centās apspēlēt no āras. Šodien vairāk palīdzēja Karlīne, kura vairāk pieradusi pie manām prasībām. Kristīnei nedaudz pietrūka spēļu prakses. Viņa ir laba spēlētāja un viņas nespēlēšana bija tikai taktisks risinājums," uzsvēra Gulbis.

Tikmēr LBS prezidents Raimonds Vējonis atzīmēja, ka basketbolistes parādīja raksturu un kopā ar treneri izveidoja tādu spēli, kas nodrošināja Latvijai uzvaru. 

"Ja kvalifikācijas sākumā veiksme nebija mūsu sabiedrotā, tad ar katru sasaukumu spēlētājas uzlaboja savu sadarbību. Basketbolistes parādīja, ka izlase ir pelnījusi būt finālturnīrā," stāstīja Vējonis, tobrīd vēl nezinot Grieķijas - Bulgārijas mača iznākumu.

Lai sasniegtu finālturnīru, Latvijas izlasei bija jāizcīna uzvara ar pēc iespējas lielāku pārsvaru, cerot, ka bilance 2-2 un gūto un zaudēto punktu starpība ļaus iekļūt starp labākajām piecām apakšgrupu otro vietu ieguvējām.

Apakšgrupā pirmo vietu ar trim uzvarām izcīnīja Horvātija, otrajā vietā ar diviem panākumiem bija Latvija, bet Vācija četros dueļos iekrāja vienu uzvaru.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu