Piecas Krievijas Vieglatlētikas federācijas amatpersonas saņem ilglaicīgas diskvalifikācijas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Vieglatlētikas integritātes vienība (AIU) uz četriem un līdz pat astoņiem gadiem no sporta diskvalificējusi piecas bijušās Krievijas Vieglatlētikas federācijas (FVLA) amatpersonas, trešdien ziņo AIU.

AIU apsūdz VFLA un tās vadību antidopinga noteikumu pārkāpuma piesegšanā.

Aizpagājušajā vasarā mediji ziņoja, ka VFLA palīdzējusi augstlēcējam Daņilam Lisenko izvairīties no diskvalifikācijas par to, ka viņš pirms Eiropas čempionāta nav dopinga uzraugiem ziņojis par savu atrašanās vietu. 23 gadus vecajam Lisenko 2018.gadā Eiropas čempionāta priekšvakarā par šo pārkāpumu tika anulēts zem neitrāla karoga startējoša sportista statuss.

Kā rakstīja "Sunday Times", viltus ārsti esot sagatavojuši paskaidrojumu, ka Lisenko slimības dēļ nav spējis uzrādīt savu atrašanās vietu.

Pēc apjomīgas izmeklēšanas, ņemot vērā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) antidopinga kodeksu, apsūdzības viltošanā un dalībā nelikumīgā shēmā izvirzītas VFLA prezidentam Dmitrijam Šļahtinam, VFLA izpilddirektoram Aleksandram Parkinam, VFLA valdes loceklim un Maskavas Reģionālās vieglatlētikas federācijas vadītājam Arturam Karamjanam, VFLA administratorei Jeļenai Orlovai, VFLA antidopinga koordinatorei Jeļenai Ikoņņikovai, Lisenko un viņa trenerim Jevgēņijam Zagorulko.

Trešdien noskaidrojies, ka Šļahtinam, Parkinam un Karamjanam AIU piešķīrusi četru gadu diskvalifikāciju. Sešus gadus sportā nedrīkstēs darboties Orlova, bet Ikoņņikovai draud līdz pat astoņu gadu diskvalifikācija, bet sākotnēji viņa izcietīs četrus gadu diskvalifikāciju, jo nevēlējās sadarboties ar izmeklētājiem. Aizvien turpinās izmeklēšana, tāpēc Lisenko un Zagorulko savu spriedumu vēl tikai gaida.

AIU ziņo, ka Šļahtins iejaucies izmeklēšanā, kā arī nav vēlējies sadarboties tās norisē. Par šādiem nodarījumiem sodīti arī pārējie apsūdzētie.

Pagājušā gada janvārī par pārkāpumu pilnu apmēru AIU informēja "World Athletics", kas vēlāk panāca VFLA atzīšanos negodprātīgā rīcībā. 

Kopā ar Krievijas Antidopinga aģentūru (RUSADA) veiktā izmeklēšana ilga 15 mēnešus, bet tās pēdējā fāzē no 2019.gada aprīļa līdz novembrim tika veiktas 22 liecinieku intervijas, pārbaudītas 14 elektronisko sakaru iekārtas, pārbaudīti seši terabaiti ar datiem un no krievu uz angļu valodu tulkoti aptuveni 7000 dokumentu.

"World Athletics" par sistemātiskiem dopinga pārkāpumiem diskvalificēja VFLA 2015.gadā un vairākkārt pagarinājusi tās sodu.

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS), izskatot Krievijas vērienīgo dopinga skandāla lietu, lēmusi, ka lielvalsts sporta pasākumos piedalīties nedrīkstēs nākamos divus gadus.

Līdz ar pieņemto CAS lēmumu kļuvis zināms, ka Krievija nedrīkstēs piedalīties Tokijas olimpiskajās un paralimpiskajās spēlēs, kā arī 2022.gada Pasaules kausā futbolā.

Tāpat noskaidrojās, ka nākamajās divās olimpiskajās spēlēs un arī visu sporta veidu pasaules čempionātos nebūs redzams Krievijas karogs, kā arī neskanēs šīs valsts himna. Krievijai arī nākamajos divos gados nebūs iespēja uzņemt nozīmīgākos sporta pasākumus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu