Tokijas spēļu organizatoru komitejai amatā apstiprina jaunu vadītāju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Seiko Hašimoto
Seiko Hašimoto Foto: Reuters/ScanPix

Par Tokijas olimpisko spēļu organizatoru komitejas prezidenti ceturtdien iecelta septiņkārtējā olimpisko spēļu dalībniece Seiko Hašimoto.

Tokijas olimpisko spēļu organizatoru komitejas prezidents Joširo Mori pēc iepriekš paustā viedokļa, kas noniecināja sieviešu spējas vadītāja amatā, drīzumā atkāpsies no amata.

Ceturtdien Mori vietu ieņēma Hašimoto, kurai šī iemesla dēļ iepriekš nācās atkāpties no olimpiskā ministra amata. 56 gadus vecā Hašimoto ir konservatīvās Liberāldemokrātiskās partijas (LDP) biedre, kuru vada premjerministrs Jošihide Suga.

Hašimoto sportistes karjeras laikā olimpiskajās spēlēs piedalījās septiņas reizes. Viņa startēja ātrslidošanā un riteņbraukšanā. 1992.gadā viņa ātrslidošanā 1500 metru distancē izcīnīja bronzu.

Jaunā Tokijas spēļu organizatoru komitejas vadītāja savā pirmajā oficiālajā uzrunā pauda, ka lūkos veicināt lielāku dzimumu vienlīdzību, kas Japānā ir aktuāla problēma.

Hašimoto jaunajā amatā sveica arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs.

"Neizsmeļami liela pieredzes olimpiskajās spēlēs, dalība septiņās olimpiskajās spēlēs, izcīnīta medaļa, vadīta Japānas delegācija - domāju, ka viņa ir lieliska kandidāte šim amatam," teica Bahs. "Hašimoto turpmākajos mēnešos raudzīs, lai Covid-19 protokoli tiktu izstrādāti augstākajā kvalitātē."

Bahs arī uzsvēra, ka līdz ar Hašimoto iecelšanu amatā, organizatoru komiteja spērusi lielu soli dzimumu vienlīdzības veicināšanā.

Jau ziņots, ka Mori aizpagājušajā nedēļā Japānas Olimpiskās komitejas (JOC) sanāksmē atklāja, ka valdes sapulcēs sieviešu kārtas pārstāves runā pārlieku ilgi. Šī iemesla dēļ viņš pauda pārliecību, ka izteikšanās brīdis sanāksmē būtu jālimitē.

Mori šim tematam pieskārās tāpēc, ka JOC nākotnē plāno veidot lielāku dzimumu vienlīdzību valdē. Proti, plānots, ka starp 24 organizācija valdes locekļiem drīzumā 40% būtu sievietes. Šobrīd valdē atrodas vien piecas sievietes.

Mori vēlāk publiski atvainojās par teikto, bet norādīja, ka neplāno atkāpties no amata. Viņa rīcību iepriekš nosodīja viens no lielākajiem olimpisko spēļu atbalstītājiem Japānā autobūves kompānija "Toyota Motor".

Tokijas olimpiskās spēles tika pārceltas par gadu un to norise plānota no 23.jūlija līdz 8.augustam. Savukārt paralimpiskās spēles šovasar iecerētas no 24.augusta līdz 5.septembrim.

Kopš 1948.gada vasaras olimpiskās spēles notikušas ik pēc četriem gadiem. Lai gan olimpiskās spēles pieredzēja boikotus, teroraktus un protestus, tās ne reizi netika pārceltas, taču šoreiz koronavīrusa straujā izplatība pasaulē liedza sportistiem pērnvasar pulcēties Tokijā.

Pasaules vēsturē līdz šim atceltas tikai trīs olimpiskās spēles un visos gadījumos tas notika kara dēļ.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu