Ojārs Kehris: LBS pietrūkst prasīguma

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Ojārs Kehris
Ojārs Kehris Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Basketbola savienības (LBS) patreizējai vadībai pietrūkst prasīguma un principialitātes, komentējot nacionālo izlašu nekvalificēšanos Eiropas čempionātu finālturnīriem, sarunā ar aģentūru LETA pauda kādreizējais LBS prezidents Ojārs Kehris.

Jau ziņots, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase sestdien 2022.gada Eiropas čempionāta atlases turnīra priekšpēdējā mačā zaudēja Bulgārijai un atvadījās no izredzēm kvalificēties finālturnīram. Iepriekš šomēnes bez ceļazīmes uz finālturnīru palika arī Latvijas sieviešu valstsvienība.

"Ja neesam starp 24 labākajām Eiropas komandā ne sieviešu, ne vīriešu konkurencē, tad rezultāti ir ļoti slikti. Diemžēl arī jaunatnes izlases vairākās grupās nav augstākajā divīzijā vai tur ir knapi noturējušās. Šajā gadījumā nebūtu pareizi atbildību uzlikt tikai uz trenera Roberta Štelmahera pleciem. LBS vadībai ir patiesi jāuzņemas atbildība, jāatkāpjas un jāizsludina jaunas vēlēšanas," komentējot izlašu iespēto, atzīmēja Kehris.

Viņaprāt, LBS atbildībai būtu jāsniedzas plašāk par turnīru organizēšanu un sabiedrisko attiecību aktivitātēm.

"Ja gribi gūt panākumus un uzvarēt, nav maznozīmīgu sīkumu. Viss ir svarīgs. Tādēļ ir būtiski ir, lai ir prasīgums un principialitāte gan izvēloties trenerus, gan veidojot sastāvu. Ir bijis daudz trauksmes zvanu. Piemēram, vasarā aizbraucām uz Igaunijas simtgades turnīru ar sastāvu, kas nebija konkurētspējīgs. Turpretī lietuvieši atbrauca ar ļoti nopietnu sastāvu. Tā tomēr ir nevis trenera, bet LBS atbildība, ja jau no jaunatnes izlasēm rodas priekšstats, ka bez iemesla var nepalīdzēt izlasei," skaidroja bijušais LBS prezidents.

Kehris kā bijušais LBS vadītājs ir iekļauts LBS Padomē, kuras galvenā funkcija ir pārstāvēt biedrības biedru intereses biedru sapulču starplaikā un uzraudzīt valdes darbību. Aizpērn Latvijas izlasei nekvalificējoties 2019.gada Pasaules kausam, Kehris bija rosinājis šo jautājumu analizēt LBS Padomes līmenī. 

"Padomei nav jābūt papildu dublējošai lēmējinstitūcijai. Manis savulaik izveidotajā Padomē bija sponsori un politiķi, kuri vērtē kādā veidā tiek izmantota publiskā nauda. Pērn izveidotā Padome kaut kādā mērā dublē komisijas un valdi, tāpēc īsti nezinu, kāda ir tās loma," teica Kehris.

Viņaprāt, LBS basketbola pārvaldībā vajadzētu ņemt piemēru no basketbola lielvalstīm. 

"Protams, ka no Spānijas mums būtu jāmācās, taču jāņem vērā, ka tā ir liela valsts ar ekonomisko potenciālu veidot savu līgu. Manā izpratnē liels zaudējums ir tas, ka tagad klubu līmenī spēlējam ar Igauniju, nevis Lietuvu. Mums bija jādara viss, lai saglabātu Baltijas līgu. Bez Lietuvas kā vēl vienu piemēru var minēt Serbiju. Basketbola sistēmas pārvaldībā var mācīties no citām organizācijām, savā laikā šo to skatījāmies no Turcijas piemēra," secināja Kehris.

Pērn Kehris pauda atbalstu LBS prezidenta amata kandidātei Anetei Jēkabsonei-Žogotai, kura vēlēšanās piekāpās Raimondam Vējonim. 

"Anetei varbūt bija mazāka administratīvā pieredze, taču viņa dziļi saprot basketbolu un ir liela personība. Basketbola izpratne ir lieta, ko nevar iemācīt. Tāpat, lai sasniegtu kaut ko lielu sportā un basketbolā, ir daudz kas jāupurē. Manuprāt, šīs izpratnes pietrūkst pašreizējai LBS vadībai," atzīmēja Kehris.

Kā vienu no niansēm Kehris minēja prasīgumu attiecībā uz spēles plāna izpildi. 

"Gribētu zināt, cik detalizēts bija spēļu plāns gan vīriešu, gan sieviešu izlasēm. Man patīk, ka tas ir rakstisks un ļoti detalizēts - par pretiniekiem un kā pret viņiem spēlēt, kā arī par tiesnešiem. Pats esmu klausījies un pieprasījis šos plānus. Prezidentam nav jābūt gudrākam par tiem, kas šos plānus veido, bet viņam jābūt prasīgam, lai tie plāni tiek sastādīti. Nevaru apgalvot, ka šāda plāna nav bijis, bet, redzot produktu, ir diezgan lielas bažas, ka daudzi darbi netika izdarīti pietiekoši. LBS vadībai tas ir jāprasa no treneriem," stāstīja Kehris.

Tāpat viņš norādīja, ka bija nepareizi publiski pacelt jautājumu par Austrālijas trenera Andreja Lēmaņa piesaistīšanu izlasei laikā, kad nav beidzies kvalifikācijas cikls. 

"Protams, tā ir ļoti nopietna kandidatūra, taču tā jāizskata citādā veidā un citā laikā," teica Kehris.

Viņš arī atzīmēja, ka izlasei nevajadzētu turēties tikai pie vienas spēles filozofijas - mest tālmetienus. Īpaši tas esot bijis redzams sestdienas spēlē, kurā latviešiem bija auguma pārsvars pār pretiniekiem.

"Ja paskatāmies pagātnē, tad tikai pie Nenada Trajkoviča spējām spēlēt citādāk, nevis tikai uz tālmetieniem, kas ir mūsu spožums un posts. Ar to var vinnēt vienu spēli, bet ne visu turnīru," teica Kehris.

Kehris LBS vadīja no 1997. līdz 2011.gadam un amatā tika pārvēlēts četras reizes. 2010.gada decembrī viņš paziņoja par atkāpšanos, jo vēlējās kandidēt uz Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") prezidenta amatu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu