Štelmahers: Šis Latvijas basketbolam ir grūts periods (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Roberts Štelmahers
Roberts Štelmahers Foto: Ieva Leiniša/LETA

Nesekmīgs 2022.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikls Latvijas vīriešu basketbola izlasē un visā basketbolā atnesis pārdomu pilnu periodu, pēcspēles preses konferencē pauda galvenais treneris Roberts Štelmahers.

Jau ziņots, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase pirmdien 2022.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju savā laukumā noslēdza ar 94:97 (23:25, 28:17, 18:17, 13:23, 12:15) zaudējumu papildlaikā pret Grieķijas valstsvienību.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 21 gūto punktu bija Kristers Zoriks, kuram arī septiņas rezultatīvas piespēles. 16 punkti un septiņas atlēkušās bumbas Rolandam Freimanim, pa 13 punktiem guva Aigars Šķēle un Mārtiņš Meiers, bet deviņi punkti Mārtiņam Laksam.

"Turnīrs neaizritēja, kā bijām plānojuši. Zaudējām iepriekšējo spēli, bet šajā nepadevāmies un cīnījāmies. Pieļāvām kļūdas aizsardzībā, kā arī nepaveicās. Šoreiz nedaudz pietrūka," pēc zaudējuma pret Grieķiju teica Zoriks.

Tāpat īss izteikumos bija arī galvenais treneris Štelmahers.

"Piedzīvojām vēl vienu sāpīgu zaudējumu, kas mums šajā turnīrā nebija pirmais. Šis mums un arī Latvijas basketbolam ir grūts periods," norādīja Štelmahers. 

Jau pirms šī mača Latvijas medijos bija lasāmi raksti, kuros kritiku izpelnījās gan Latvijas Basketbola savienības (LBS) vadība, gan pats Štelmahers. Iemesls pamatots - izlasei pirmo reizi kopš 1999.gada neizdevās sasniegt Eiropas čempionāta finālturnīru. Pats Štelmahers pēc vēsturiskā zaudējuma norādīja, ka apsvērs iespēju atkāpties no amata, bet pirmdien pēcspēles preses konferencē viņš par to paziņoja oficiāli.

"Tā bija laba pieredze strādāt par galveno treneri valstsvienībā. Iepazinu vairākus labus puišus. Uzskatu, ka aizvadījām labus treniņus, bet par to pienesumu ir grūti spriest. Komandā bija laba atmosfēra, bet man šī bija lieliska pieredze," par darbu izlasē teica Štelmahers.

Viņš arī uzsvēra, ka izlases spēlētājiem turpmāk spēļu galotnes nepieciešams vairāk koncentrēties uz notiekošo laukumā, jo pēdējās spēles zaudētas ar nelielu punktu starpību. 

"Runājam par vienu uzbrukumu, kurā varēja nospēlēt citādāk... Iespējams, trūka aukstasinības. Neatradās līderis, kurš uzņemtos uz sevi un nokārtotu spēli," par atslēgas brīžiem spēļu galotnēs teica Štelmahers.

Štelmahers kvalifikācijas ciklu pie Latvijas izlases stūres iesāka ar diviem zaudējumiem, pēc kuriem Latvijas medijos pavīdēja runas, ka LBS vadība ir uzrunājusi bijušo Austrālijas valstsvienības treneri Andreju Lēmani, kuram ir saknes Latvijā. Nu jau bijušais Latvijas izlases treneris norādīja, ka šī fakta nākšana klajā viņu nekādi nav ietekmējusi, jo komanda toreiz nupat kā piedzīvoja divas neveiksmes.

"Toreiz nespēlējām tā, kā gaidīja citi, tāpat arī ne šoreiz. Tāpēc Lēmaņa kungs būs "welcome"," piebilda Štelmahers, kurš uzsvēra, ka nav domājis par to, vai Latvijas basketbolā ir vajadzīgas pārmaiņas.

H grupā Bosnija un Hercegovina finišēja ar piecām uzvarām, četras uzvaras ieguva Grieķija, Bulgārijai ir divas uzvaras, bet Latvijai - viena.

Sestdien Latvija ar 65:66 piekāpās Bulgārijai un zaudēja izredzes iekļūt finālturnīrā, kur nespēlēs pirmo reizi kopš 1999.gada. Tikmēr Grieķija ar rezultātu 69:84 atzina Bosnijas un Hercegovinas izlases pārākumu.

Tā kā Latvijas izlases liktenis jau bija zināms, Jānis Timma un Dairis Bertāns atgriezušies kluba rīcībā, bet viņu vietā pieteikumā bija Artis Ate un Māris Gulbis. Tāpat pieteikumā bija Rolands Freimanis, Mareks Mejeris, Kristers Zoriks, Aigars Šķēle, Rihards Lomažs, Mārtiņš Laksa, Mārtiņš Meiers, Ojārs Siliņš, Kaspars Bērziņš un Artūrs Žagars.

No 16 basketbolistiem, kas bija Latvijas izlases galvenā trenera rīcībā, šajā logā nespēlēja Jānis Bērziņš un Mārcis Vītols.

Uz sabraukumu Rīgā tika uzaicināti 14 spēlētāji no tiem, kuri 12 novembrī piedalījās spēlēs ar Grieķijas un Bosnijas un Hercegovinas komandām. Klāt nāca saspēles vadītājs Artūrs Žagars un uzbrucējs Ojārs Siliņš, kuri nomainīja Artūru Ausēju, Ingu Jakoviču un Klāvu Čavaru. Talkā nāca arī ULEB Eirolīgas komandas Maskavas apgabala "Himki" spēlētāji Timma un Bertāns.

Novembrī vīriešu izlase spēlēja "burbulī" Sarajevā.

Eiropas čempionāta finālturnīrs no šī gada tika pārcelts uz 2022.gadu. Finālturnīrs nākamgad notiks no 1. līdz 18.septembrim četrās valstīs - Čehijā (Prāgā), Gruzijā (Tbilisi), Itālijā (Milānā) un Vācijā (grupas turnīrs Ķelnē, izslēgšanas spēles Berlīnē). Tajā piedalīsies 24 komandas.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs 2022.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlei ar Grieķiju:

Rolands Freimanis (Zelonas Guras "Stelmet Enea", Polija), Mareks Mejeris (Permas "Parma", Krievija), Artis Ate, Kristers Zoriks, Aigars Šķēle (visi -"VEF Rīga"), Rihards Lomažs ("Gottingen", Vācija), Mārtiņš Laksa (Ļubļinas "Start", Polija), Mārtiņš Meiers (Šalonas pie Sonas "Elan", Francija), Ojārs Siliņš ("Astana", Kazahstāna), Māris Gulbis ("Ventspils"), Kaspars Bērziņš ("Šiauliai", Lietuva), Artūrs Žagars (Tallinas "Kalev"/"Cramo").

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu